keskiviikko 2. helmikuuta 2022

TLC-kanava paiseineen, kuin taivaan esikartano minulle

Monelle tällaisen kanavan anti olisi kuin helvetin esikartano. Minulle se taas merkitsee kuin taivaan esikartanoa.

TLC, I'm dynamite!

TLC-kanavalla on näkynyt viime vuosien aikana melkoinen liuta erilaisia tosi-tv-ohjelmia. En minä niistä kaikista ole pitänyt, mutta joistakin olen pitänyt sitäkin enemmän.

Siitä on jo vuosia, kun aloin katsoa TLC:ltä Tohtori paisetta (alkup. engl. Dr. Pimple Popper). Siinä yhdysvaltalainen Los Angelesissa vaikuttava dermatologi tohtori Sandra Lee auttelee ihmisiä erilaisissa ihon ongelmissa, joista merkittävä osa on paiseet ja näppylät sun muut sellaiset, joista hän onkin saanut tämän lempinimensä Dr. Pimple Popper. Ohjelmassa asiakkaita kuvataan alusta alkaen aina siihen asti, kun he ovat toimenpiteessä, jolloin myös kuvataan. Lee on luonteva tv-kasvo. Ohjelmassa aina näytetään viillot ja sisällön puristamiset ja poistot. Lipoomat ja kystat saavat kyytiä kaikkein eniten. Lipoomat ovat hyvänlaatuisia rasvakasvaimia. Kystissa taas on kyse siitä, että ihon alle alkaa kerääntyä pussiin ihosoluja. Olen jo aikoja sitten oppinut sen, että kystaa poistaessa myös sen pussi tulee saada viimeistä palasta myöten kokonaan ulos. Muuten on todellisena vaarana, että kysta uusiutuu.

Kerran muuten ollessani sukulaisteni kanssa kesämökillä, ja tällä kertaa serkkutyttöni K:n ollessa mukana, minä ja K valistimme ihmisiä kystista.

Olen muuten osittain vitsinä kertonut ihmisille, että yhdistykseni paikallisen toimipisteen takahuonetta tulisi voida käyttää mun paiseittenpoistohuoneenani.

Alusta alkaen olen seurannut kanavalla myös Apua, mikä tauti! -ohjelmaa (Body Bizarre). Ohjelmassa seurataan maailman kauheimpia sairauksia ja tiloja, mitä ihmisille on syntynyt ja kehittynyt. Ohjelma on sen verran kauhea, että se aiheuttaa minussa aina eräänlaisen katharsiksen. Ohjelman yhteen jaksoon liittyen olen kirjoittanut jopa runon. Ohjelma on myös suuresti inspiroinut minua pitkän runoni Job saa vastauksen synnyttämisessä.

Jossain vaiheessa TLC:llä oli alkanut myös ohjelma Tohtori jalkapaise (My Feet Are Killing Me). Siinä on kaksi yhdysvaltalaista jalkakirurgia nimeltä Brad Schaeffer ja Ebonie Vincent, jotka hoitavat pois päiviltä ihmisten jalkaongelmia, joista monet ovat varsin karmeita. Kyllä täytyy ihailla näiden ammattitaitoa, kun he jalkoja korjaavat!

Sieltä itsestään alkoi tulla myös ohjelma Paiseklinikka (Bad Skin Clinic). Lontoossa praktiikkaansa pitävä pohjoisirlantilaistaustainen tohtori Emma Craythorne, jolla on hauska aksentti, hoitaa ohjelmassa ihmisten iho-ongelmia pois päiviltä.

Täytyy sanoa, että kyllä ohjelmien nimien suomentajilla on ollut jännää!

Uusimpia tulokkaita sarjassa on Dr. Mercy (nimeä ei ole suomennettu), jossa Mercy Odueyungbo -niminen dermatologi hoitaa Yhdysvalloissa ihmisten iho-ongelmia. Ohjelmassa on vain se paha puoli, että parhaat kohdat siitä on usein sensuroitu. Miksei kukaan ajattele lapsia!? Ne haluavat nähdä paiseiden leikkauksia!!1!

Veikkaan tosiaan, että varsinkin miespuoliset lapset tykkäisivät katsoa paiseohjelmia sensuroimattomina!

Hengenvaarallisesti lihava -ohjelmassa (My 600-lb Life) taas iranilaistaustainen lihavuustohtori Younan Nowzaradan, jota potilaat nimittävät tuttavallisesti Doctor Now:ksi, yrittää auttaa vähintään 270 kilon painoisia ihmisiä pudottamaan painoa. Mutta vaikeaa se on. Ohjelma, kun melko pitkään jo olen sitä seurannut, on luonnollisesti alkanut lopulta hieman toistamaan itseään.

Uusi tulokas on Neurokirurgian pioneeri (Neurosurgeon), jossa puolalainen tohtori Mirosław Ząbek tekee taikojaan. Kyseessä on melko vakava ohjelma.

Säästän parhaan melkein viimeiseksi. On myös Satakiloiset siskot (1000-lb Sisters), jonka suomennettu nimi on vähättelyä. Ohjelmassa ovat Amy ja Tammy ja heidän perheensä ja joskus jotkut lähiystävätkin. Kuten ohjelman nimikin kertoo, he ovat siskoksia, ja kummatkin alun perin erittäin voimakkaasti ylipainoisia. Puhumme siis noin 300 kilosta. Henkeä kohti. Ja siskokset yrittävät tietenkin laihduttaa. Voin paljastaa, että toinen on pärjännyt hommassa vähän paremmin kuin toinen. Alun perin he olivat pitäneet yhdessä Youtube-kanavaa ja onnistuneet sitä kautta keräämään miljoonaisen fanijoukon. Ja lopulta sitten heille oli ehdotettu, että he voisivat alkaa tehdä tosi-tv-ohjelmaa. He suostuivat.

Minä ja joukko ystäviä ja tuttuja usein olemme kokoontuneet Discord-palvelun ääreen, kun samalla katsomme TLC:n antia. Yksi heistä on paitsi toinen porukan aktiivisimmista ihmisistä tässä suhteessa, niin myös minun tapaani vannoutunut Tammyn fani. Faniuteni on sen verran ylitsekäyvää, että nk. runoblogissani olen julkaissut jo kolme lyhyttä Tammyyn liittyvää merkintää. Oi, katso:

Tammy

Tammy, toivon antaja

Tammyn raikkaus

Viimeiseksi mainitsen vielä yhden sellaisen ohjelman, jota pikkaisen katselin aikoinaan. Mutta kun sen teema ei ollut kannaltani niin hirveän kiinnostava, niin lopetin kiinnostukseni kokonaan. Ohjelma oli nimeltään Seksileikeistä ensiapuun (Sex Sent Me to the ER). Hauskinta ohjelmassa oli usein tapahtuva ylinäytteleminen. Parasta oli yhdessä jaksossa ollut miehen siveysvyö.

Sellaisiin kanavan ohjelmiin, joita olen tuskin vilkaissut, kuuluvat mm. Upea lihava elämäni (My Big Fat Fabulous Life), jonka päähenkilön ylipaino johtuu ilmeisesti aineenvaihduntasairaudesta, ja 90 päivää morsiamena (90 Day Fiancé: Love Games).

Ihan lopuksi totean aikoinaan kääntäneeni huvikseni Lingua Franca Novan kielelle kolmen em. ohjelmista englanninkielisen nimen. Osaatko arvata, mikä on mikä?:

Dotor crevor de bultetas

Clinica de mal pel

Mea pedes es matante me

6 kommenttia:

 1. Dotor crevor de bultetas =
  Dr. Pimple Popper

  Clinica de mal pel =
  Bad Skin Clinic

  Mea pedes es matante me =
  My Feet Are Killing Me

  Haluaisit yhdistyksesi tiloihin paiseittenpoistohuoneesi. Onko sinulla paiseita?

  Tohtori Sandra muuten teki hieman yllättävän paljastuksen, ettei hän todellisuudessa nauti paiseiden puristelusta ja visvan vuodattamisesta niin paljon kuin esittää:

  https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000006404028.html

  Sandra onkin siis paisepornographistikko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käännösarviontisi menivät oikein.

   Minulla ei ole paiseita, Karl Marxilla sen sijaan oli ollut. Kapitalistit eivät ole vieläkään maksaneet niistä.

   Sandra Lee on loistava televisiokasvo, ja tietenkin hän tekee parhaansa tehdäkseen showsta mahdollisimman mukavan. Lääkärit kykenevät myös viimeistään jonkin aikaa ammattiaan harjoitettuaan suhtautumaan sairauksiin, tiloihin ja paiseisiin kliinisen viileästi, tai ainakin paremmin kuin maallikot.

   Jos minä yhdistykseni paikallisen toimipisteen takahuoneessa poistelisin ihmisiltä paiseita, niin luultavasti televisiosta saamastani "opetuksesta" huolimatta jälki ei aina olisi kunnioitettavaa. Ja jos potilaalla olisi iho paiseen vuoksi kovasti venynyt, niin en varmaankaan aina osaisi ottaa kolmiulotteisuutta huomioon tarpeeksi hyvin, jotta potilaan ihoon ei jäisi löysää. Enkä sitä paitsi muutenkaan tietäisi tarpeeksi ihosta ja ihmisruumiista voidakseni toimia paiseidenpoistamisen ammattilaisena.

   Ja sitten on vielä sekin ongelma, että periaatteessa mun pitäisi saada lähetettyä näytteitä löydöksistä patologille arvioitavaksi. En haluaisi olla syyllinen siihen, että potilas lopulta kuolee syöpään.

   Ja lopulta poliisi kuitenkin ryntäisi sisään. Ja se olisi tämän valelääkärin loppu.

   Mutta ainahan saa unelmoida.

   Yhdessä Tohtori paiseen jaksossa oli ollut sellainen hauska juttu, että eräs nuori tee se itse -mies oli katsellut paiseittenpoistovideoita. Ja hänellä itsellään oli paiseita kehossaan useita. Koska hän oli tottunut tekemään kaiken muunkin itse, hän ilman puudutusainetta leikkasi itseltään yhden paiseista pois. Ja lopuksi vielä omin käsin ompeli haavan. Sitten hän meni Sandra Leen juttusille, ja tämä hieman sitten moittikin häntä. Oman avun vuoksi miehen ihoon oli syntynyt kuoppa.

   Poista
  2. Katsoin tuon jakson, jossa potilas oli operoinut itsensä tienaten Sandralta nuhdesaarnan siitä, kuinka tuossakin oli ollut lukuisia riskejä jotka onneksi eivät olleet realisoituneet.

   Kuoppa kuitenkin oli syntynyt muistaakseni siksi, että potilas nimenomaan ei ollut osannut ommella sitä, vaan oli vain sitonut haavan arpeutumaan.

   Poista
  3. Okei, niinkö se oli mennyt?... No sitten niin.

   Poista
 2. Anonyymi2/2/22 18:33

  Eikö ala kyllästyttää ohjelmassa toituvat samankaltaiset paiseiden ja kystien poisto ja formaatin mukaiset kiitoshokemat?

  VastaaPoista