Majabigwaduce! Yhdysvaltain itsenäisyyssodan aikana siellä tapahtui hurjia.
Yhdistyneen kuningaskunnan asevoimat ilmaantuivat paikalle ja ryhtyivät rakentamaan paikkakunnalle linnaketta voidaikseen hallita aluetta pysyvämmin. Kapinallinen Massachusettsin valtio lähetti sitten jonkin ajan kuluttua paikalle laivastolla varustetun melko suuren sotilaallisen retkikunnan, jonka tarkoitus oli ottaa alue briteiltä. Siihen kuului isompi joukko miliisejä, joista tosin pienempi osa oli pakkovärvättyjä, mutta myös joukko sotilaallisesti varsin pätevää merijalkaväkeä.
Tästä paikallisesta konfliktista kertoo englantilainen kirjailija Bernard Cornwell vuonna 2010 julkaistussa – suomennos julkaistu vuonna 2017 – romaanissaan Linnake.
Kirja siis perustuu tositapahtumiin. Majabigwaduce sijaitsi Massachusettsin valtiossa nykyisen Yhdysvaltain liittovaltion koillisosassa Mainen alueella, josta tuli oma osavaltionsa vasta paljon myöhemmin, vuonna 1820. Alueen halki kulki Penobscot-joki.
Kirjassa on Yhdysvaltain ja Yhdistyneen kuningaskunnan historiasta tuttuja nimiä, kuten brittikenraali Francis McLean, hyökkäävän itsenäisyysmielisten armeijan komentaja kenraali Solomon Lovell ja kapinallisten laivastoa komentanut Dudley Saltonstall.
Cornwell ottaa vain lievästi vapauksia historiallisista tosiasioista. Hän myös kertoo romaaninsa alussa ennen varsinaisen tarinan alkua, ketkä kirjan henkilöistä ovat todellisia ja ketkä fiktiivisiä.
Yksi kirjan historiasta tunnetuista henkilöistä pitää vielä mainita: eversti Paul Revere, joka tunnetaan siitä, että hän William Dawesin kanssa oli vuonna 1775 lähtenyt varoittamaan hevosilla ratsastaen kapinallisia suurten brittijoukkojen liikkeistä. He saivat sitten hommaan lisää henkilöitä mukaan, mutta he ja heidän mukaansa myöhemmin liittynyt tohtori Samuel Prescott jäivät lopulta brittijoukkojen vangeiksi. Vangitsemisista huolimatta tieto brittijoukkojen tulosta saatiin levitetyksi riittävälle joukolle väkeä, ja niin britit saivat vastaansa aimo joukon motivoitunutta kansanmiliisiä. Alkuvaikeuksien jälkeen kapinalliset saivat nk. pyttyä pesään, ja brittijoukot kärsivät todellisia tappioitakin. Näistä Lexingtonin ja Concordin taisteluista alkoi Yhdysvaltain itsenäisyyssota.
Välihuomautuksena mainittakoon, että Henry Wadsworth Longfellow teki vuonna 1861 julkaistulla runollaan Paul Revere’s Ride Reveren kuolemattomaksi. Runo ei välittänyt kovin perusteellisesti historiallisista tosiasioista. Mutta se ei ollut ollut runoilijan tarkoituskaan. Tarkoitus oli ollut luoda yhdysvaltalaista mytologiaa silloin, kun Yhdysvaltain liittovaltion tulevaisuus oli veitsenterällä neekeriorjuuskysymyksen vuoksi. Vuonna 1861:hän alkoi Yhdysvaltain sisällissota.
Kenraali McLeanin joukot saapuivat Majabigwaduceen siis vuoden 1779 kesäkuussa. Cornwell kuvaa mukavasti tapahtumien kehittymistä. Ennen pitkää kertomuksesta kehkeytyy – ainakin minun mielestäni – eräänlainen veijaritarinakin.
Minun oli helppo lukea romaani läpi.
Bernard Cornwell ei tarinassaan selvästi asetu kummankaan osapuolen puolelle. Ikään kuin hän vain sanoisi: "Niin se käy."
Koko lukukokemuksen ajan yritin olla ottamatta selvää, mikä olisi tämän paikalliskonfliktin lopputulos. Onneksi onnistuin siinä.
Kirjan lopussa on vielä historiallinen katsaus asiaan.
Majabigwaduce on muuten nykyään nimeltään Castine.
PS. Nuorempana olin lukenut Cornwellin romaanin kapteeni Sharpesta. Pidin silloin sitä varsin hyvänä, eikä tämäkään romaani saanut minua kakistelemaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti