keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Tappajarobotit ovat pelkurien ja raukkojen aseita

Näin sanotaan tuolla:

Tekoälyn kehittymisen myötä keskustelu autonomisista asejärjestelmistä, eli tappajaroboteista, käy yhä ajankohtaisemmaksi. Autonomiset aseet ovat tekoälyn ohjaamia robotteja, jotka tunnistavat kohteensa ja käyttävät tappavaa tuhovoimaa ilman ihmisen osallistumista.

Anteeksi, että linkitin Sadankomitean sivuille, mutta asia on melko tärkeä loppujen lopuksi sekä myös tuore ja ajankohtainen. Linkitetäänpä tähän varmuuden vuoksi vielä toinen, toisaalla sijaitseva artikkeli.

Kuluvan viikon maanantaina 2.10. Jeesuksen vuonna 2023 oli alkanut Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen ensimmäisen komitean istunto, joka käsittelee aseidenriisuntaa ja kansainvälistä turvallisuutta. Istunnon kausi kestää marraskuun kolmanteen päivään saakka. Sen aikana YK:n jäsenvaltioiden odotetaan tukevan päätöslauselmaa tappajarobottien kieltämiseksi.

Itse asiassa vastustan myös miehittämättömien lennokkien aseistamista. Mielestäni on kyllä täysin asiallista, että miehittämättömiä lennokkeja käytetään tiedusteluun. Minulle sopii periaatteessa myös se, että miehittämätön lennokki merkitsee kohteen, johon sitten jokin toisaalla sijaitseva asejärjestelmä laukaisee paukun.

Mutta minusta on varsin epämiellyttävää sellainen, että miehittämätön lennokki ampuu kohteeseen. Tuossa artikkelissa mainittu autonominen asejärjestelmä, joka valitsee uhrinsa ilman ihmisen myötävaikutusta, olisi moninkertaisesti pahempi kuin esim. puhuva kakkakikkare tai Dmitri Medvedev.

Tuollaiset tappajarobotit ovat pelkurien ja raukkojen aseita, sanokaa minun sanoneen.

2 kommenttia:

  1. Samalla logiikallahan ampuma-aseet ja jopa pitkäjouset ovat pelkureiden murha-aseita, ja vain lähitaistelu silmästä silmään Tosi Soturin hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan se kyllä niin, että se kysyy jo eri tavalla miestä, jos pitää kohdata vihollinen silmästä silmään.

      Poista