keskiviikko 23. elokuuta 2023

Mitä liberaalius ei ole

Liberaali ei vaadi, että ihmisellä pitää olla "oikea tietoisuus". Liberaali ei myöskään määrittele, miten muut saavat ajatella, mitä mieltä saavat olla, mitä saa syödä tai juoda ja miten pitää liikkua.

Liberaali ei pidä "sananvastuuta" kovin oleellisena asiana sananvapauden rajoja määriteltäessä, vaan hän pikemminkin ajattelee, että yhteiskunnassa pitää vallita mieluummin liian laaja kuin liian suppea sananvapaus. Kaikkia näkemyksiä tulee saada arvostella ja jopa pilkatakin. Oikeus rienata on myös tärkeä asia liberaalissa yhteiskunnassa. "Sananvastuu" on samanlainen oksymorooni kuin "uskonnonvastuu".

Liberaali ei pidä indoktrinaatiosta.

Liberaali ei usko, että ihmisen syntyperällä tulisi olla merkitystä yhteiskunnassa.

Liberaali ei suhtaudu suvaitsevaisesti uskonnollisiin valtajärjestelmiin.

Liberaali ei usko, että hän tai hänen puolueensa omistaa totuuden.

Liberaali ei kiellä eriävien etujen olemassaoloa yhteiskunnassa, mutta hän uskoo, että niiden välillä voidaan järkevästi sovitella kansanedustuslaitoksessa.

Liberaali luultavasti tottelee kansanedustuslaitoksessa enemmän omaa järkeään kuin puoluettaan.

Liberaali ei ole kansallista itsemääräämisoikeutta vastaan, koska kyseessä on liberaali periaate.

Liberaali ei todennäköisesti esitä olevansa oikein hyvä ihminen.

Liberaali ei ajattele, että valkoiset ovat ali-ihmisiä. Hän ei myöskään usko valkoisten olevan yli-ihmisiä. Hän ei lisäksi usko myöskään, että valkoisilla on taakkanaan oma erityinen perisyntinsä, josta ei-valkoiset ovat vapaita.

Liberaali ei myöskään usko, että neekerit ovat ali-ihmisiä. Hän ei myöskään usko neekereiden olevan yli-ihmisiä.

Liberaali ei todennäköisesti usko, että täysin vapaa maahanmuutto ja hyvinvointivaltio voisivat olla molemmat samanaikaisesti totta yhdessä ja samassa maassa.

Liberaali ei vaadi, että kansalaisten suuren enemmistön on pakko koulussa opiskella mikroskooppisen pienen vähemmistön äidinkieltä.

I PS. Liberalismista olen julkaissut tässä blogissani seikkaperäisen selonteon vuonna 2018 otsikolla Liberalismi on vapautta ja yksilöä kannattava poliittinen ideologia.

II PS. Ja olen tästä tekstistäni julkaissut myös suurin piirtein Lingua Franca Novan kielisen version.

2 kommenttia:

  1. Liberaali elää omaa elämäänsä muita vahingoittamatta ja antaa muiden elää omaa elämäänsä, kunhan he eivät ala vahingoittaa häntä.

    VastaaPoista