Kuulemma rasistit aina pyrkivät kieltämään rasisminsa. Samalla lailla voi sanoa, että sosialidemokraatit pyrkivät kieltämään olevansa natseja. Neuvostoliiton yksinvaltaisesti hallitsevalla kommunistisella puolueella oli nimittäin aikoinaan ollut sellainen käsitys, että sosialidemokraatit ovat fasisteja. He nimittivät sosialidemokraatteja sosiaalifasisteiksi. Neuvostoliitto halutessaan esittää, että Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue ei suinkaan ollut sosialistinen puolue nimitti natsipuoluetta fasistiseksi näin rinnastaen nämä kaksi aatetta, joissa on kyllä samankaltaisuutta mutta kuitenkin myös merkittäviä eroja. Neuvostoliiton kommunistinen puolue oli sitä mieltä, että sosialidemokraatit eivät ole pelkästään rinnakkaisia natsipuolueelle, vaan ne ovat pikemminkin kuin kaksi veljestä.
Nykyään taas Venäjää yksinvaltaisesti hallitseva Putin joukkioineen nimittää Ukrainan hallintoa sekä maata puolustavia sotilaita ja sen itsenäisyyttä kannattavia kansalaisia natseiksi ja fasisteiksi.
Leimakirvestä siis välillä aina käytetään eri tahoihin. Joskus tietysti leimakirveen käyttäminen osuu maaliinkin.
Mutta vaikka sosialidemokraatit ovatkin punaisia kuten natsitkin ja vaikka monet heistä kannattavat nykyään toisinajattelijoiden metsästämistä, niin minusta he eivät silti ole luokiteltavissa selkeästi natseiksi.
Venäjän johtoa taas voi pitää hyvinkin kuin espanjalaistyyppisenä versiona fasisteista.
PS. Olin huhtikuun 1. päivänä tänä Jeesuksen vuonna 2023 julkaissut samanaiheisen merkinnän toisessa blogissani.
Tunnetusti der Adolf oli eri mieltä sosialidemokratian, kansallissosialismin ja kommunismin keskinäisistä suhteista todetessaan, että komukasta saa aina natsin mutta demarista ei koskaan.
VastaaPoistaOlisikohan sitten sosialidemokraatista voinut saada jonkinlaisen prosessin kautta fascistin?
Tuskin;
avainsana oli nimenomaan demokratia.
Se on sosialidemokraatille asia numero yksi, kun taas hitleristi ja stalinisti vannovat diktatuurin nimeen;
ensinmainittu avoimesti, toinen salaa muuta väittäen.
Vaan olisiko fascismista voinut kehittyä kansallissosialidemokratia vaikkapa siten, että Italia olisi pysytellyt II maailmansodan ulkopuolella säilyttäen fascismin näihin päiviin, mutta tuonut siihen vapaata kansalaiskeskustelua ja vapaita vaaleja Puolueen sisällä?
Niin. Näin voidaan kysyä.
PoistaSosialidemokratian sitoutuminen porvarilliseen demokratiaan on jo sata vuotta wanha asia.