keskiviikko 9. elokuuta 2023

Millainen kuva jää jälkimaailmalle Putinista

Kun Venäjän diktaattorista Putinista kerran aika jättää, niin millainen kuva jää hänestä jälkimaailmalle?

Ainakin kuva yhdestä nykymaailman korruptoituneimmista valtionjohtajista. Toki voidaan tähän esittää se vastaväite, että Putin välittää ainoastaan etnisten venäläisten mielipiteestä.

Vaikka toisaalta Putin ei välitä hittojakaan etnisten venäläisten mielipiteestä, jos se on vastoin hänen omia mielipiteitään. Jos Venäjällä olisi sananvapaus eikä johtajan vastustamisesta joutuisi vaikeuksiin, niin voipi olla, että enemmistö etnisistä venäläisistä vastustaisi Putinia.

Mutta toisaalta, Venäjän kansa koostuu enimmäkseen ihmisistä, jotka eivät kunnioita yksityisomaisuutta ja vielä vähemmän julkista omaisuutta. Nämä ihmiset siksi varmaankin kunnioittavat Putinia, sillä onhan tämä varkaista suurin.

Jälkimaailma tulee joka tapauksessa muistamaan Putinista myös sen, että hän oli vienyt paitsi maansa etnisiin vähemmistöihin kuuluvilta, niin myös maansa etnisiltä venäläisiltä poliittiset oikeudet. Ja sen, että hän oli aloittanut tuhoamissodan Ukrainan kansaa vastaan pyyhkiäkseen tämän kansakunnan pois maan päältä. Ennen wanhaan ukrainalaiset olivat olleet venäläisten veljeskansa. Nyt asia ei ole enää niin. Sen on Putin itse toimillaan aiheuttanut, ja häntä on avustanut asiassa tämä hirveän "syvällisenä" itseään pitävä Venäjän kansa.

Lisäksi haluaisin puhua lopuksi siitä, että Putin jonkin verran inhoaa neuvosto-Venäjän johtajaa V. I. Leniniä siitä syystä, että tämä oli suonut Suomelle itsenäisyyden. Hupaisaa tässä on se, että vaikka Putin taas ihailee myöhempää Neuvostoliiton diktaattoria Josif Stalinia, niin hän ei ota ihailussaan huomioon sitä, että Stalin oli se mies, joka ilmoitti Suomen edustajille, että neuvosto-Venäjän kansankomissaarien neuvosto, eli hallitus, hyväksyy Suomen itsenäisyyden.

Isaac Deutscher (1907-1967) on kertonut kirjassaan Stalinista, että Stalin lausui ilmoituksensa tuolloin monotonisella äänellä. Hän myös totesi, että Stalinin monotoninen ääni teki suomalaisiin vilpittömän vaikutuksen.

PS. On lisäksi liikuttavaa se, kuinka suomalainen ja venäläinen kulttuurieliitti ovat löytäneet yhteisen sävelen siinä, että Suomessa halla-aholaiset natsit ovat nykyään vallassa.

2 kommenttia:

 1. Kun Deng Xiaopingilta kysyttiin Ranskan vallankumouksen 200-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä näkemystä tapahtuman historiallisesta merkityksestä, hän vastasi olevan vielä liian aikaista sanoa.

  Samalla tavoin on vielä liian aikaista arvioida Putlerin maailmanhistoriaan jättämää jälkeä;
  olisihan Hitlerkin jäänyt historiaan aivan erilaisena hahmona, jos olisi kuollut pian Anschlussin jälkeen.

  Tiedä vaikka Putler jäisi historiaan III maailmansodan aloittajana.
  Se on epätodennäköistä, mutta eihän sitä der Adolfistakaan olisi uskottu vielä alkuvuodesta 1938.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putinkin yrittää Hitlerin tapaan hävyttömillä tempuilla ansaita paikkaa historiassa.

   Poista