perjantai 2. huhtikuuta 2021

Mikä Lutherin opeissa on minusta hyvää ja mikä pahaa

Nyt kun on pitkäperjantai, niin tässä olisi hieman siitä, mitä mieltä minä olen uskonpuhdistaja Martti Lutherin opeista:

 1. Lutherin opeissa parasta on Kristuksen sovitustyön ymmärtäminen.
 2. Toiseksi parasta niissä on käsitys, että Raamatussa teksteissä on tärkeintä se, missä määrin ne kirkastavat Kristusta.
 3. Kolmanneksi parasta mielestäni on kahden regimentin oppi, jonka mukaan yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa käytetään kristityn järkeä. Ymmärretään siis, että "kristillisellä politiikalla" on rajansa.
 4. Lutherin opeissa on mielestäni pahinta hänen nuiva suhtautumisensa uskonnonvapauteen. Tästä syystä en myöskään kykene itse suhtautumaan oikein asiallisesti luterilaisuuteen.

2 kommenttia:

 1. Henkilökohtaisesti kokisin Lutherin opeissa juutalaisvastaisuuden jokseenkin vaikeasti omaksuttavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sen olin unohtanut. Se oli tosin uskonnollislaatuista eikä "rodullista" kuten Hitlerillä. Lutheria otti päähän se, että juutalaiset pitivät itseään Jumalan Valittuna kansana. Tosin kaikkien uskonnollisten yhdyskuntien uskovaiset jäsenet todennäköisesti pitävät itseään jollakin lailla erityisinä. Myös luterilaiset.

   Luther ei kai sentään kuitenkaan kannattanut juutalaisten fyysistä tuhoamista, vaikka muuten mittavatkin vainotoimet olisi ollut valmis hyväksymään.

   Poista