keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Opintolainat tulisi saada vähentää verotuksessa

Vihreiden Grand Old Manin (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaaran blogissaan 14.5.2019 julkaisemansa merkinnän Kallis asuminen on kaupungin menestyksen vääjäämätön seuraus lukijakommenteissa oli nimimerkki Porkkala lausunut seuraavaa:
Suomessa maahanmuutto dominoi keskustelua, joten maastamuutosta ei juurikaan puhuta. Korkeasti koulutetut nuoret muuttavat Suomesta kiihtyvällä tahdilla muihin maihin. Ovat saaneet lähes ilmaisen tutkinnon kotimaassa, mutta huomaavat nopeasti, että korkeasti koulutetut saavat monessa maassa Suomea parempaa palkkaa. Kun samaan aikaan noissa maissa palkkojen verotuskin on matalampi ja elinkustannukset Suomea alemmat, niin lähtöpäätös on lähes no brainer. Todellinen ostovoima melkein tuplaantuu maata vaihtamalla, ja saattaa ilmastokin vaihtua miellyttävämmäksi…
Itse esittäisin ainakin osittaiseksi ratkaisuksi ongelmaan sitä julkisuudessa esillä ollutta ehdotusta, että opintolainat tulisi saada Suomessa vähentää verotuksessa opiskelujen päättymisen jälkeen esim. kymmenen vuoden sisällä. Jos kansalainen tai ulkomaalaisperäinen opiskelija muuttaisi opintojensa päätyttyä tekemään tiliä ulkomaille, niin hän ei voisi vähentää opintolainojaan verotuksessa. Näin Suomi voittaisi.

Voitaisiin tarvittaessa ottaa käyttöön julkisissa opistoissa myös yleiset pienet lukukausimaksut, jotka nekin saisi vähentää sitten verotuksessa.

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä idea opintolainan verovähennyskelpoisuus. Lukukausimaksuja en kannata.

    VastaaPoista