keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Toivon, ettei "uudistunutta" sananvapauslainsäädäntöä käytetä myöhemmin koston välineenä

Liberaali Tere Sammallahti oli vähän aikaa sitten blogissaan käsitellyt Ilta-sanomat -lehden pääkirjoituksessa esitettyä ajatusta anonymiteetin viemisestä ihmisiltä internetissä ns. jotenkin muulla lailla kuin vastaava tehtäisiin diktatuureissa.

Sammallahti puolustaa blogitekstissään sananvapautta yleisemminkin. Hän ihmettelee, miksi juuri sananvapaudesta leipänsä saava journalisti esittää merkittäviä rajoituksia sananvapauteen. Hän lausuu myös:
Jokaisen tällaista kyttäysjärjestelmää fiilistelevän aktivistin pitää tajuta, että järjestelmä siirtyy aina seuraavan vallanpitäjän käsiin. Nykyinen vallanpitäjä saattaa olla sinulle suopea ja käyttää järjestelmää etujesi ajamiseen. Jos vallankahvaan seuraavaksi tarttuvat tahot haluavat lopettaa sinun sananvapautesi, niin huomaat pian antaneesi heille työkalut hopealautasella.
Mies lopettaa kirjoituksensa komeasti:
Sananvapaus on itseisarvo. Sananvapaus joko on tai sitten sitä ei ole. Minä elän mieluummin maailmassa, jossa sananvapaus on kaikilla, myös kanssani eri mieltä olevilla.
Tämä on muuten tärkeä näkökohta, että sananvapautta sortavaa lainsäädäntöä voi käyttää kuka tahansa sellainen taho, joka on päässyt valtaan. Itse toivon, että jos ja kun valta vaihtuu joskus pois kansallisen edun kieltäjiltä, niin uudet vallanpitäjät eivät tule käyttämään kyseistä lainsäädäntöä entisiä vallanpitäjiä vastaan. Näin toivon, vaikka uudet vallanpitäjiät olisivat "omaa puoltani" eli kansallisliberaaleja.

Myös ne, jotka ovat eri mieltä kanssani, ansaitsevat sananvapauden.

Koston ei pidä olla politiikan periaate. Oikeus on eri asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti