keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Miete sananvapauden ja sen rajoittamisen suhteesta vastuuseen

Niin sananvapauden käyttöön kuin poliittiseen toimintaan liittyy vastuu. Kuitenkin sananvapauden juridinen rajoittaminen sillä perusteella, että "sananvapauden käyttöön liittyy vastuu", on samanlainen asia kuin se, että ihmisiltä viedään äänioikeus sillä perusteella, että "poliittiseen toimintaan liittyy vastuu".

4 kommenttia:

  1. Aikoinaan koulussa opetettiin, että se kenellä on valta, sillä on vastuu.

    Se kenellä on vapaus, sillä on velvollisuus (ei vastuu). Velvollisuudet täytettyään (esimerkiksi oppivelvollisuus) yksilöllä on vapaus toimia täysivaltaisesti yhteisön jäsenenä.

    Eli valta<->vastuu ja vapaus<->velvollisuus.
    Ei (sanan)vapaus<->vastuu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallisella ihmisellä on melko vähän valtaa. Mutta totta kai valtaan liittyy vastuu(kin).

      Poista
  2. Lause "sananvapauden käyttöön liittyy vastuu" ei todellakaan pidä sisällään minkäänlaista perustetta sananvapauden rajoittamiselle eli sensuurille.

    Se tarkoittaa nimenomaan sitä, että sananvapauttaan rikollisiin tarkoituksiin, kuten törkeään kunnianloukkaukseen tai kansanmurhaan yllyttämiseen käyttävä joutuu tuomioistuimen eteen vastaamaan kyseisistä rikoksista langetettuihin syytteisiin.

    Mikäli lainsäädäntö ei tunne sellaisia rikoksia kuten törkeä kunnianloukkaus (jossa tapauksessa nämä asiat selvitetään kaksintaisteluilla) tai kansanmurhaan yllytystä (jossa tapauksessa valtio suunnittelee tai toteuttaa kansanmurhaa), ei sananvapauden käyttäminen näihin tarkoituksiin ole rajoitettavaa toimintaa, josta joutuisi erityisen vastuuseen.

    Sananvapauden "varjeleminen" sitä rajoittamalla ei ole oikeastaan edes sensuuria, vaan jotain vielä pahempaa, kuten myös syytteiden nostaminen sananvapauden nimissä tehdyistä "rikoksista", joita lainsäädäntö ei todellisuudessa tunne, kuten vihapuhe.

    VastaaPoista