maanantai 23. heinäkuuta 2018

Putin voi myös niin halutessaan liittää Pohjois-Italian osaksi Venäjää

Ylen uutimen mukaan viikko sitten Italian sisäministeri Matteo Salvini  oli vaatinut EU:n Venäjään kohdistamien talouspakotteiden lopettamista vuoden loppuun mennessä.

Jos Matteo Salvini niin haluaa, niin Venäjän juntan johtaja Vladmir Putin varmastikin mielellään järjestää Pohjois-Italiassa kansanäänestyksen alueen liittämisestä osaksi Venäjää.

2 kommenttia:

  1. No jaa, Krim oli Neuvostoliitossa osa Venäjää, kunnes Hruštšov liitti sen Ukrainaan valtionsisäisellä rajansiirrolla. Pohjois-Italia ei tietääkseni ole Venäjään koskaan kuulunut...

    Mitä tulee EU:n Venäjälle määräämiin pakotteisiin, olisin melkein taipuvainen olemaan Salvinin kanssa samaa mieltä:
    Krim on liitetty Venäjään, eikä asiantila muutu miksikään niin kauan kuin Putin on vallassa.

    Jos asiaan olisi haluttu oikeasti puuttua, olisi EU laittanut Venäjän täydelliseen taloussaartoon öljyä ja kaasua myöten. Se olisi pakottanut Putinin keksimään nopeasti ulopääsyn kasvojaan menetättämättä. Uskon että se olisi häneltä onnistunut.

    Tämä vaihtoehto oli tietysti alusta asti poissuljettu; onhan EU tehnyt itsestään tahallan riippuvaisen Venäjän kaasusta.
    Siksi oli ryhdyttävä puolinaisiin näennäistoimenpiteisiin kieltäytymällä myymästä Putinille juustoa.

    Tämä talouspakotetouhuilu ei vaikuta Venäjän politiikkaan millään tavalla, sen sijaan se haittaa mm. Suomen elinkeinoelämää tältä osin. Se voi päinvastoin pahentaa asiaa näyttämällä venäläisille, ettei EU pysty tositilanteessa tekemään oikeasti juuri mitään, vaikka haluaisikin.

    Minusta touhu onkin nyt samanlaista kuin sen sian, joka itselleen pahaa tekee kun kaukalonsa kaataa.
    Pitäisi joko kurmuuttaa Venäjää niin, että siihen tuntuu tai sitten todeta, että vahinko on tapahtunut eikä sille ainakaan toistaiseksi mitään voi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hruštšov aiheutti kyllä rajansiirrollaan melkoisesti ongelmia. Mutta toki demokraattisesti ajattelevat ihmiset lienevät sitä mieltä, että siinä tapauksessa että rajansiirto olisi ollut väärin, siitä olisi pitänyt ryhtyä keskustelemaan, ja ehkä myöhemmin neuvottelemaan. Rajojen muuttaminen sotimalla on väärä tie.

      Toki on sellainenkin pieni yksityiskohta, että Neuvostoliiton romahdettua uusi Venäjä oli ystävällisesti taannut Ukrainan rajat, ja Ukraina oli yhtä ystävällisesti sitten luovuttanut valtioalueellaan olevat ydinaseet Venäjälle. Sittemmin uusi Venäjä on osannut suhmuroida asiat aika pahaan epälailliseen sotkuun. Venäjän maine on mennyt ainakin demokraattisissa piireissä.

      Putin varmaankin pitää viimeiseen asti kiinni tosiaan Krimistä. Mutta silti en olisi valmis luopumaan pakotteista. Tosin niissä on, kuten asiasta mainitsit, se ikävä puoli, että pakotteisiin ryhtyneistä maista osa kärsii hommasta enemmän kuin toiset. Olisi varmaankin pitänyt luoda hommaan jonkinlainen tasausjärjestelmä, niin olisimme tasa-arvoisia.

      Nykyisen tilanteen jatkaminen voi kuitenkin olla pahinta, mitä voi olla. Pitäisi saada mutkat suoriksi niinsanotusti. Eli joko vedetään homma kunnolla loppuun, tai luovutaan pakotteista kokonaan sillä ehdolla, että Venäjä vetää joukkonsa muualta Ukrainasta kuin Krimiltä. Mutta Krimin liittämistä Venäjään ei pidä kenenkään siunata silti.

      Yhteinen eurooppalainen solidaarisuus on kuitenkin haperoa tavaraa. Emme pysty varmaankaan luomaan sellaista mallia, että luovumme kaikista Venäjän meille myymistä herkuista. Ihmisen on vaikea luopua mistään. Erityisesti halvasta energiasta.

      Mutta sääli, miten entisten veljeskansojen suhteet ovat menneet aivan pohjamutiin Putinin väkivaltaisen öykkäröinnin takia. Menee vuosikymmeniä, ennen kuin ukrainalaiset oppivat taas arvostamaan venäläisiä.

      Poista