Hannu Rajaniemi (s. 1978) on englanniksi ja suomeksi kirjoittava suomalainen tieteiskirjailija.
Sain juuri luettua loppuun kolmannen osan hänen Kvanttivaras-trilogiastaan.
Trilogiassa päähenkilönä on Jean le Flambeur -niminen eräänlainen herrasmiesvaras, ja tarina sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen omassa aurinkokunnassamme.
Kirjasarja on kirjoitettu hyvin ja vetävästi, ja kirjailija on panostanut täysillä tulevaisuuden teknologioitten esittelyyn. Sellaisesta spekulointiin hänellä on jonkinlaista pohjaakin, sillä hän on opiskellut matemaattista fysiikkaa Oulun ja Cambridgen yliopistoissa ja väitellyt säieteoriasta filosofian tohtoriksi Edinburghin yliopistossa.
Romaanisarja pursuaa modernia fysiikkaa. Moderni fysiikka on fysiikkaa, joka ottaa huomioon viime vuosisadan alkupuolella muotoillut yleisen suhteellisuusteorian ja kvanttimekaniikan eli kvanttifysiikan. Ne ovat teorioita, jotka omilla sovellutusalueillaan tulevat luultavasti pätemään aina.
Lukijan ei sinänsä tarvitse tietää fysiikasta paljoa nauttiakseen Rajaniemen tuotoksesta, vaikka lisäiloa sellainen kyllä saattaa tuottaa. Itse suurin piirtein ymmärrän, mistä näissä teorioissa on kyse ja mitä sovellutuksia ne ovat jo mahdollistaneet.
Omatkin tietoni fysiikasta ovat silti kovin rajalliset, mutta oletan, että kirjailija kirjoittaa nk. kovaa scifiä eli kyse ei ole juurikaan nk. scififantasiasta, vaikka melko mielenkiintoisia juttuja on Rajaniemi saanut tarinaan vedettyä. Itse asiassa hän on ollut kirjasarjaa kirjoittaessaan hyvin kekseliäs.
Trilogian ensimmäinen osa Kvanttivaras ilmestyi vuonna 2010 englanniksi nimellä The Quantum Thief, ja tämä on itse asiassa kirjailijan esikoisromaani. Suomeksi kirja ilmestyi vuonna 2011.
Toinen osa Fraktaaliruhtinas ilmestyi vuonna 2012 englanniksi nimellä The Fractal Prince ja suomeksi vielä samana vuonna.
Kolmas ja viimeinen osa Kausaalienkeli ilmestyi englanniksi vuonna 2014 nimellä The Causal Angel ja tämäkin ilmestyi suomeksi vielä saman vuoden aikana.
Rajaniemi pitää lukijan hyvin pihdeissään loppuun asti.
Ja kolmannessa osassa meno menee jo varsin eeppiseksi.
Kirjailijan oli pitänyt kuitenkin sisällyttää kirjasarjaan lesboseksuaalinen kohtaus, joka onneksi oli vain lievä. Jos se olisi ollut rohkeampi, minun olisi täytynyt valittaa Rajaniemelle siitä, ettei hän ollut sisällyttänyt kirjaan roisia heteroseksuaalista kohtausta.
Mutta joka tapauksessa voin kertoa, että Kvanttivaras-trilogian lukeminen teki minut onnelliseksi.
Toivon, että kirjailija jatkaa scifin kirjoittamista, sillä paljoa tämän parempaa tieteiskirjallisuutta saa ihminen hakea.
...
PS. 26.8.2020: Olin unohtanut laittaa tänne linkin Rajaniemen tuoreemman vuonna 2018 julkaistuneen kirjansa Kesämaa arvosteluuni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti