maanantai 8. helmikuuta 2016

Oikean rasismin levinneisyydestä maailmalla

The Washington Post oli hieman alle kolme vuotta sitten eli 15.4.2013 julkaissut artikkelin otsikolla A fascinating map of the world’s most and least racially tolerant countries.

Eli lehden käsittelyn aiheena oli ollut se, että missä maissa esiintyy rasismia ja missä määrin. Artikkeli perustuu jo vuosikymmenien ajan maailmanlaajuisia asenteita ja mielipiteitä mittailleen World Values Survey -tutkimuslaitoksen kyselytutkimukseen. Tutkimusta oli siltä pyytänyt kaksi ruotsalaista taloustieteilijää.

Ja tässä voi vielä mainita sen, että artikkelissa rasismi käsitetään perinteisellä tavalla, eli täyden ihmisarvon kieltämisenä toiselta ihmiseltä tämän rodun tai etnisen alkuperän perusteella. Eli kyse ei ole toisen kulttuurin tai uskonnon arvostelemisesta.

Ikävä kyllä tutkimus ei kata läheskään kaikkia maailman maita. Ennen kaikkea Afrikan mantereen tiedoissa on hyvin paljon puutteita.

Mutta sitten koko tutkimuksen tulokset. Esitän ne seuraavassa lyhyesti asian ilmaisten. Olen tutkiskellut myös sivulla näytettyä maailman kartta -graafia tekstiäni varten, ja sanon myös jotain ihan omasta päästäni. Oi, katso:

Englanninkieliset ja Latinalaisen Amerikan maat ovat keskimäärin vähiten rasistisia. Ainoita poikkeuksia tästä ovat öljyrikas Venezuela, jossa rotu ja varakkuus joskus käyvät käsi kädessä, ja Dominikaaninen tasavalta, jonka rasistisuus voi johtua siitä, että se on ongelmaisen Haitin naapurimaa.

Intia ja Jordania ovat tutkimuksen mukaan kaikkein rasistisimpia maita.

Euroopassa esiintyy laajaa variaatiota kysymyksessä. Ranska on yksi maanosan eniten rasistisista maista. Latvia ja Valko-Venäjä taas ovat suvaitsevaisempia kuin suuri osa maanosan maista. Monessa Balkanin maassa taas ollaan rasistisempia. Venäjä muuten on rasismissa keskitasoa. Euroopan maista kuitenkaan yksikään ei kuulu hyvin rasistisiin maihin.

Tutkimuksen tulosten mukaan Ruotsi ja Norja kuuluvat vähiten rasististen maitten joukkoon. Mielenkiintoista kyllä ruotsalaiset näyttäytyvät selvästi rodullisesti suvaitsevaisempina kuin suomalaiset, vaikka suomalaisetkin sijoittuvat suhteellisen hyvin. Artikkelin kirjoittaja Max Fisher tekee kuitenkin mielenkiintoisen oletuksen, että ruotsalaiset eivät ehkä ole vastanneet kyselyyn yhtä rehellisesti kuin suomalaiset. Itse luulen tietäväni, että Ruotsissa on erinomaisen tärkeää monille kantaväestön edustajille esiintyä hyvänä ihmisenä.

Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka ovat melko rasistisia. Egyptissä ja Saudi-Arabiassa rasistiset asenteet ovat laajalle levinneitä, ja niissä maahanmuutto on tärkeä kysymys. Myöskin Iranissa esiintyy yhtä paljon rasismia.

Paljon idempänä Indonesiassa, Vietnamissa ja Etelä-Koreassa rasistiset asenteet ovat myös yhtä laajalle levinneitä.

Pakistanissa on melko vähän rasistisia asenteita, mikä on jonkin verran yllättävää.

Loppuyhteenvetona voisin lausua, että islamilaiset maat ja Intia näyttäisivät olevan rasistisimpia maita. Islamilaisten maiden joukossa poikkeuksia näyttäisivät olevan paitsi siis Pakistan, niin myös länsiafrikkalainen Burkina Faso, jonka väestöstä niukka enemmistö näyttäisi olevan muslimeita.

Buddhalaisen ja kungfutselaisen perinteen maat ovat muuten suhteellisen rasistisia, mutta suuriväkilukuinen Kiina vaikuttaa niiden joukossa suhteellisen vähärasistiselta. Tosin voi olla, että Kiinassa virallinen hallitsevan kommunistisen puolueen antirasistinen ideologia vaikuttaa siihen, millaisia vastauksia uskalletaan kyselijälle antaa.

Kirjoittaja tuo esiin sen, että jotkut ovat hämmentyneet siitä, miten Yhdysvallat ja Intia sijoittuvat vertailussa.

Artikkelin alussa näkyy maailmankartta, johon on merkitty rasististen asenteitten yleisyys eri maissa. Mitä sinisempi väri, sitä vähemmän maassa esiintyy rasistisia asenteita, ja mitä punaisempi väri, sitä enemmän maassa esiintyy rasistisia asenteita. Harmaat alueet ovat niitä, joista ei ole ollut käytössä dataa. Ikävä kyllä suurimmasta osasta Afrikan maita ei tietoa ole haettu. Kartan saa sitä klikkaamalla suurennettua.

4 kommenttia:

  1. Itse luulen tietäväni, että Ruotsissa on erinomaisen tärkeää monille kantaväestön edustajille esiintyä hyvänä ihmisenä.
    Itse kokemuksesta tiedän, että hyvän ihmisen maineen säilyttäminen on auringontärkeää ruotsalaisille, kuten myös suomenruotsalaisille.

    VastaaPoista
  2. Kiinan 'vähäinen rasismi' on seurausta kiinalaisen kulttuurin vahvasta imagon säilyttämisen perinteestä. Siellä imagoon kuuluu olla ei-rasistinen, joten sitä sitten näytetään ulospäin. Vain harvoin kenenkään onnistuu päästä kurkistamaan tämän kulissin taakse. Minä näin siitä vain varjoja ollessani työmatkoilla Kiinassa.

    Kulissien takana sitten voikin harrastaa julmaa rotuväkivaltaa (vrt. Tiibet), kun paikalle ei päästetä ulkomaalaisia jotka saattaisivat paljastaa tämän. Tämän reilusti maailman huippuihin kuuluvan rasismin.

    VastaaPoista