Mitatut keskimääräiset älykkyysosamäärät ovat viimeisten kymmenen vuoden aikana pienentyneet Britanniassa, Tanskassa ja Australiassa. Ja nyt sitten kysytään, että olemmeko nyt törmänneet ihmislajin älykkyyden kattoon.
Nämä kolme ovat kuitenkin suuria siirtolaismaita. Ihmislajin älykkyyden katon täytyy tulla joskus vastaan, mutta se aika ei välttämättä ole nyt. Nämä maat ovat ottaneet vastaan viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikanakin mittavasti siirtolaisia, ja varsin monet näistä eivät ole kovin koulutettuja tai älykkäitä tai kykeneviä sopeutumaan länsimaiseen elämänmenoon. Eikö ole luonnollista, että tämä alkaa jossain vaiheessa näkyä myös mitatuissa keskimääräisissä älykkyysosamäärissä?
Ajatus siitä että oltaisiin törmätty älykkyyden kattoon sen vuoksi että älykkyydessä on laskeva trendi on aika hupaisaa.
VastaaPoistaToki itse moittisin tuossa uutisoinnissa sitä, että muutos oli loppujen lopuksi aika pieni. Mittaustarkkuusasiat näissä eivät ole kuitenkaan mitään fysiikkaa. (Yhteiskuntatieteiden tuloksia harvemmin kannattaa katsoa viiden desimaalin tarkkuudella niin sanoakseni,)
Mutta maahanmuutto tuntuu aivan järkevältä selitykseltä. Se ei toki tarkoita sitä että älykkyys ei tulevaisuudessa nousisi. Flynnin efekti sotkee "mikä rotu on älykkäin" -teemoja aika vahvasti. (Maantieto näyttää itse asiassa olevan merkittävämpi.) Ja kenties epigenetiikallakin on oma sanottavansa. ; Tässä asiassa on pakko olla jotain perää koska Flynnin efekti on havaittu voimakkaammiksi juuri mustien ja muiden vastaavien kohdalla. Selvästi he kiipivät kohti jotain.
Mutta tietenkin on kaiken kaikkiaan järkevää katsoa älykkyyden laskua maahanmuutto yhtenä vaihtoehtona. Erot ovat kuitenkin olemassa ja tulevat sukupolvet eivät ole nyt tehtäviä mittauksia muuttamassa.
En osaa sanoa muuta kuin "juu".
Poista