torstai 23. marraskuuta 2023

Äärioikeisto- ja äärivasemmisto-termien merkitykset

Natseja ja Italian alkuperäisiä fasisteja on tavattu nimittää äärioikeistolaisiksi.

Kuitenkaan ei voi mitenkään sanoa kummankaan aatesuunnan edustajien olevan kovin oikeistolaisia. Liberalismiwikissa jopa tuodaan ilmi sellainen seikka, että natsi-Saksan hallitsevan puolueen politiikka oli ollut vasemmistolaisempaa kuin Suomen Vasemmistoliiton.

Espanjan falangisteja voi toki jossain määrin nimittää oikeistolaisiksi, koska he olivat liitossa Espanjan katolisen kirkon ja suurmaanomistajien kanssa.

Mutta siis melko yleisesti voidaan natseja ja ehkä fasistejakin nimittää äärivasemmistolaisiksi. Fasisteja voisi mielestäni nimittää myös äärikeskustalaisiksi.

Ovat kommunistitkin äärivasemmistolaisia, vaikkakin vielä natsejakin vasemmistolaisempia, sillä kommunistien ohjelmaan on kuulunut ennen modernia manner-Kiinaa kaikkialla maailmassa kaikkien tai lähes kaikkien tuotantovälineiden, sekä rahoituslaitosten, ottaminen julkisen vallan omistukseen.

Niin natsien kuin kommunistien kuin fasistienkin menetelmiin ja tavoitteisiin ovat myös kuuluneet poliittinen väkivalta ja poliittisten oikeuksien – mukaan lukien sananvapaus – ottaminen pois kansalaisilta. Natsit olivat myös varsin selkeästi rasistinen aatesuunta. Siinä on syitä nimittää näitä aatteita ääri-ideologioiksi.

Natsismi ja fasismi eroavat mielestäni toisistaan myös siinä, että natsismi on paikallinen ideologia, jonka tarkoitus on tuottaa etua ainoastaan saksalaisille tai yleensä "germaaniseen rotuun" kuuluville, kun taas fasismi on globaali ideologia; sitä voivat soveltaa missä päin maailmaa ketkä tahansa.

Perustelen asiaa myös sillä, että järkevää olisi nimittää äärioikeistolaisiksi sellaisia ihmisiä, jotka kannattavat joko minimivaltiota taikka anarkokapitalismia. Minimivaltio on valtio, jossa julkisen vallan tehtäväksi katsotaan lähinnä vain yleisen turvallisuuden ja oikeusjärjestelmän ylläpito. Anarkokapitalismi taas on yhteiskuntajärjestelmä, joka perustuu yksityisiin yrityksiin. Ne siis muodostavat anarkokapitalismissa itse väkivaltakoneiston ja oikeusjärjestelmän.

Toisaalta varmaan olisi järkevää nimittää äärioikeistolaisiksi myös mitä tahansa oikeistolaisia diktatuureja.

2 kommenttia:

  1. Oikeiston ja vasemmiston erot muodostuvat suhtautumisessa ihmisyksilön asemaan yhteisössään:

    äärivasemmistolaisen (stalinisti, maolainen, juchelainen) mielestä ihmisyksilö ei ole mitään muuta kuin ratas Valtio-nimisessä koneistossa, ja huonosti toimiessaan se vain heitetään pois ja vaihdetaan parempaan.
    Äärioikeistolaisen (anarkokapitalisti, minarkisti, libertaristi) mielestä taas valtiota ei pidä edes olla olemassa, vaan yritykset ja kansalaisjärjestöt voivat hoitaa kaikki sen tehtävät.

    Kuten toki tiedetään, nykyisellään termi "äärioikeisto" on käännetty äärivasemmiston toimesta tarkoittamaan päinvastaista kuin mitä todellisuudessa.
    Syynä oli stalinismin liiallinen samankaltaisuus hitlerismin kanssa, ja Stalin määräsi NKP:n AgitProp-osaston julistamaan hitlerismin olevankin muka stalinismin äärimmäinen vastakohta.

    Ja hyvin on onnistunut, myöntää täytyy:
    suuri ellei peräti suurin osa ihmisistä todellakaan EI tiedä mitä äärioikeisto todellisuudessa pitää sisällään.

    VastaaPoista