keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Taiwan edustaa koko Kiinaa

Perinteisesti paitsi manner-Kiinassa, niin myöskin Taiwanissa on ajateltu, että heidän maansa ovat osa samaa maata ja kansakuntaa. Kuitenkin jotkut nykyään Taiwanissa ovat rohjenneet ruveta kyseenalaistamaan tätä, koska maan kansalaisissa on vuoden 1949 jälkeen, jolloin kommunistinen puolue oli voittanut Kiinan sisällissodan, vuosikymmenten kuluessa syntynyt tunne omasta erityisyydestä. Tämä on tietenkin herättänyt manner-Kiinan kommunistisessa puolueessa suurta vihastusta, ja heikäläiset ovat pitäneet tätä laajalti huonona siirtona. Jos manner-Kiina luulee siihen jossain vaiheessa kykenevänsä, se yrittää ottaa Taiwanin omakseen.

Mutta minun mielestäni Taiwanin saarivaltio edustaa paitsi itseään, niin oikeastaan myös koko mantereen puolella sijaitsevaa Kiinaa. Tämä johtuu siitä, että Taiwanissa kansalaisilla on todellinen mahdollisuus vaikuttaa siihen, ketkä heitä hallitsevat. Sitä kutsutaan demokratiaksi. Mantereella sijaitsevaa Kiinan ns. kansantasavaltaa taas hallitsee kommunistinen puolue yksinvaltaisesti ja kansalaisiltaan kysymättä, joten se ei varsinaisesti edusta kiinalaisia.

2 kommenttia:

 1. Eihän sellaista valtiota kuin Taiwan olekaan, vaan se on Taiwanin saarella sijaitseva Kiinan tasavalta.
  Sitten on se toinen Kiina, jonka nimi on Kiinan "kansantasavalta" vaikka siellä ei kansalaisilta pahemmin kysellä millaista politiikkaa haluaisivat.

  Onhan niitä "kansantasavaltoja" muuallakin, kuten vaikkapa Donetskissa ja Luhanskissa, eivätkä nekään oikein varsinaisia valtioita ole.
  Ehkäpä Kiinankin "kansantasavaltaan" olisi suotavaa suhtautua samoin.
  Onhan se tosin vähän hankalan iso, muta ainakin yritystä peliin.

  VastaaPoista