maanantai 22. helmikuuta 2021

Yksityisyyttä kunnioittavia hakukoneita olen siirtynyt käyttämään

Olin tuossa jokin aika sitten kirjoittanut Whatsapp-sovelluksen käyttäjäehtojen muutoksesta ja ihmisten ja omastakin reagoinnista siihen.

Jatkan "ristiretkeäni" verkon yksityisyydensuojan puolesta.

Jokin aika sitten päätin toteuttaa askeleen, joka oli kypsynyt päässäni varsin hyvän aikaa. Se on luopuminen Googlen hakukoneesta ja siirtyminen yksityisyyttä kunnioittavien vaihtoehtojen pariin.

Google elää mainostuloista, joten sen ei kannata kovin tarkasti kunnioittaa yksityisasiakkaidensa yksityisyyttä.

Pääsääntöisesti käytän nykyään hakukonetta DuckDuckGo. Tarpeen vaatiessa voin käyttää myös Startpagea. Jälkimmäisessä on ainoastaan se huono puoli, että sen käyttöliittymää ei ole suomennettu. Koska DuckDuckGo:n käyttöliittymä on, käytän yleensä sitä.

Kumpikin hakukone käyttää evästeitä ainoastaan käyttäjän asetusten tallentamiseen. Koska hakukoneet eivät seuraa käyttäjän hakukonekäyttäytymistä, ne eivät sulje käyttäjää myöskään tiedon kuplaan.

Ensimmäisessä kappaleessa mainitsemassani blogimerkinnässä olin aikoinaan maininnut myös, että ennen pitkää tulen lopettamaan myös sosiaalisen median yhteisöpalvelun Facebookin käytön.

Nyt on koittanut sen aika. Tällä viikolla menen ja suljen käyttäjätilini.

Toinen syy sille, miksi lopetan Facebookin käyttäjätilini on se, että koen, että tuonkaltainen sosiaalisuuden muoto ei kaikesta huolimatta sovi minulle kovinkaan hyvin.

Minulle jäävät MeWe ja Diaspora sosiaalisen median yhteisöpalveluista käyttöön tämän liikkeeni jälkeen. Kummatkin kunnioittavat yksityisyyttä, mutta MeWe:ssä on se huono puoli, että sen mainoskammon vuoksi se ehdottaa käyttäjälle turhan usein palvelun hienomman version kokeiluversion kokeilemista. Mieluummin ottaisin vaikka käyttöön kohdistamattoman mainonnan palvelussa kuin satunnaisen sovellusikkunan, joka yhä uudestaan ehdottaa kokeiluversiota. "Hei katso, tässä on punainen silakka!"

Diasporan säilytän sen vuoksi, että sieltä löytyvät aatelmani monen vuoden ajalta. MeWe:n säilytän ihan muuten vain.

Siirtymäni oman yksityisyyden puolustajaksi ei ole likimainkaan täydellinen. Minulla on viisi blogia Googlen omistamassa Bloggerissa. Tätä ei voi helpolla muuttaa. Ja käytän myös Googlen Gmail-sähköpostipalvelua. Tämän voisi periaatteessa joskus muuttaa, koska "varsinainen" sähköpostiosoitteeni on nk. uudelleenohjausosoite, eli minun ei tarvitse sitä koskaan vaihtaa, jos vaihdan sähköpostipalveluntarjoajaa. Toisaalta, ei hevillä löydä yhtä hyvää sähköpostipalveluntarjoajaa.

Kännykässäni on Android-käyttöjärjestelmä, jonka Linuxiudesta (linkin takana kuuden vuoden takainen blogitekstini) huolimatta siinä on Googlen hämy kaupallinen arkkitehtuuri.

Viestintäpalvelu Whatsappia käytän enää vain jossain määrin, toistaiseksi. Ja paremmista palveluista Telegram on nykyään minulla jossain määrin käytössä. Signal on varalla.

Myöhempi PS. Unohdin todeta, että luonnollisesti jatkan Discord-palvelun käyttöä. Discord on ennen kaikkea pelaajien suosima viestintäpalvelu, jossa yhdistyksellänikin on oma "huone".

...

PS. 24.2.2021: Ja olin nähnyt unenkin, jossa lopetin Facebookin käyttäjätilini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti