maanantai 25. tammikuuta 2021

WhatsAppin käyttöehdot muuttuvat, ja mitä siitä seuraa

Nykyään Facebookin omistama viestintäsovellus WhatsApp on ollut hyvin suosittu kahdella miljardilla käyttäjällään.

WhatsApp julkaisi tammikuun alussa tiedon, että sen käyttäjien tulee hyväksyä uudet käyttöehdot, jotta sovellusta voisi käyttää myös jatkossa. Viimeinen päivämäärä ehtojen hyväksymiselle oli 8. helmikuuta. Sittemmin syntyneen kohun vuoksi käyttöehtojen päivitystä on lykätty aina viidenteentoista toukokuuta saakka. Tämän kerrotaan antavan käyttäjille enemmän aikaa asiaan tutustumiseen – ja Facebookille myös sen todellisista vaikutuksista viestimiseen.

Uudet ehdot antavat jatkossa Facebookille mahdollisuuden käyttää WhatsAppista siirrettäviä tietoja palveluidensa kehittämiseen ja mainosten kohdentamiseen.

Tieto uusista käyttöehdoista herätti suurta vihastusta, ja sitä on laajalti pidetty huonona siirtona. WhatsAppin omistaja Facebook on tunnettu nuivasta tai ainakin välinpitämättömästä suhtautumisestaan käyttäjien yksityisyyteen. Facebookin todelliset asiakkaat kun ovat mainostajat, ja palvelun käyttäjät ovat välineitä rahavirran saamiseen näiltä.

Varsinkin Yhdysvalloissa tieto on aiheuttanut yksityisyydestään huolestuneiden käyttäjien siirtymistä kilpailevien sovellusten, kuten Signalin ja Telegramin, pariin.

Facebookin tiedotus asiasta oli aluksi ollut kovin haparoivaa. Kun nimittäin EU- ja ETA-alueella ei tapahdu vastaavanlaista ehtojen päivittymistä, vaan asia koskee täällä vain yritysversiota.

Isänpuoleisessa suvussani rupesi välittömästi kuitenkin tapahtumaan siirtymää WhatsAppista pois. Esim. veljieni kanssa käytän jatkossa viestittelyyn Telegramia.

En itse luottaisi yksityisyysasioissa Facebookiin, vaikka WhatsAppissa viesteilyssä on kuitenkin periaatteessa päästä päähän -salaus. Facebookilla on varsin huono ansioluettelo yksityisyydensuoja-asioissa.

Tosin olen myynyt itse sieluni Facebookille, koska olen pitempiaikainen Facebookin käyttäjä. Palvelulla on jo kaikki tarvittava tieto minusta.

Päätin kuitenkin, että lopetan ennen pitkää Facebookin käytön. Minulla on nykyään sen verran runsaasti muita hyviä viestintäkanavia. Viiden vuoden tähtäimellä Facebookilla minusta olevat tiedot osittain vanhenevat. Haluan elämään raikkautta!

Ja sitä paitsi olen jonkin verran huono toimimaan sellaisen ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa, joita en todella tunne.

Nyt on hyvä aika tehdä tämä.

Joudun valitettavasti periaatteessa käyttämään edelleen WhatsAppia, koska tiedän ainakin yhden minulle tärkeän ihmisen, joka ei WhatsAppista vaihda pois ja jonka kanssa minun on tärkeää viesteillä.

Signal on WhatsAppin kahdesta tärkeästä vaihtoehdosta mielestäni paras. Siinä on viestien päästä päähän -salaus. Lisäksi se on kokonaisuudessaan avointa lähdekoodia. Ja se huolehtii käyttäjien yksityisyydestä erinomaisen hyvin. Signalista on olemassa myös työpöytäversio, mutta käyttääkseen sitä sovelluksen tulee olla asennettuna myös älypuhelimeen. Työpöytäversiossa ei ole mahdollista perustaa ryhmiä, mutta mobiiliversiossa on. Sovelluksesta ei ole valitettavasti olemassa webbiversiota.

Telegramista on myöskin olemassa niin älypuhelin- kuin työpöytäversio, mutta sovelluksen ei tarvitse olla asennettuna älypuhelimeen, jotta voisi käyttää palvelua. Telegramista on olemassa myös webbiversio. Sovellus on vain osittain avointa lähdekoodia. Siinä on päästä päähän -salaus, ja sovellus huolehtii käyttäjien yksityisyydestä riittävän hyvin. Valitettavasti Telegramia ei ole suomennettu.

...

PS. 24.2.2021: Julkaisin tälle myöhemmin eräänlaisen jatkon otsikolla Yksityisyyttä kunnioittavia hakukoneita olen siirtynyt käyttämään.

2 kommenttia:

  1. Vihaan mainoksia! Onko tämä nyt vihapuhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi jonkun mielestä olla. Mutta ilmeisesti ei ainakaan vielä näyttäisi olevan Facebookin sääntöjen vastaista. Eikä luultavasti tavallisten modernien syntiennuuskijoidenkaan mielestä.

      Yleensä mä en näe Facebook-syötteessäni mainoksia ollenkaan. Palvelun tekniikka on sikäli vanhanaikaista, että ei ole otettu käyttöön rankempaa tekniikkaa, joka estäisi palvelun käytön, mikäli mainosten näyttäminen käyttäjälle ei ole sallittua. Jos siis käyttäjällä on selaimessaan käytössä joku toimiva mainostenestooon tarkoitettu lisäosa.

      Poista