perjantai 29. tammikuuta 2021

Mira Furlan on saapunut tähtien joukkoon

Viikko sitten 22.1.2021 tuli julki, että viihteen monitoimimiehen Jukka Virtasen muinoin juontaman Levyraati-tv-ohjelman pitkäaikainen vieras Pirkko Liinamaa on kuollut 88 vuoden iässä. Joku oli nimittänyt häntä äskettäin Liimanaamaksi, mutta se on tuhmaa nyt eikä liity asiaan mitenkään.

Samana päivänä sain tietää, että kroatialaissyntyinen Yhdysvalloissa pitkään vaikuttanut näyttelijä Mira Furlan oli kuollut 65-vuotiaana.

Furlanin tunnen oikeastaan ainoastaan 1990-luvulla tuotetusta viisivuotisesta scifisarjatuotannosta Babylon 5. Babylon 5 on minulle oikea kulttisarja.

Sarjassa Furlan esitti minbaarit-nimisen teknisesti suhteellisen edistyneen avaruudenkävijälajin jäsentä, joka nimitettiin suurlähettilääksi Babylon 5:lle, varsin suurikokoiselle avaruusasemalle, joka on tarkoitettu eri avaruudenkävijälajien välisen diplomatian, kaupankäynnin ja kanssakäymisen keskuspaikaksi. Delennistä tulee ennen pitkää varsin tärkeä henkilö tarinassa, jonka pääasiat oli käsikirjoitettu jo ennen kuin ensimmäistäkään sarjan jaksoa oli kuvattu. Sarjassa oli myös tärkeää tarinan jatkuvuus, eli kussakin jaksossa tapahtunut vaikutti seuraaviin jaksoihin. Mitään ei unohdettu, mikä oli tuohon aikaan jossain määrin epätavallista scifisarjoissa.

Tässä Mira Furlanin kuoleman johdosta julkaistussa ulkomaankielisessä artikkelissa Mira Furlan will always be remembered for this Babylon 5 scene that proved kindness is not the same as weakness esitetään, että Delenn oli siitä mielenkiintoinen tv-tapaus, että vaikka hän oli hyvä henkilö, niin tarpeen vaatiessa hän sitten osasi toimia myös koviksen tapaan.

Nimittäin eräässä sarjan kohdassa, jossa Babylon 5 on hätää kärsimässä Maan diktaattorin avaruuslaivaston saavuttua paikalle, niin Delenn saapuu juuri sopivalla hetkellä paikalle oman laivastonsa kanssa. Ja tässä täytyy huomata, että historiassa vasta vähän aikaisemmin minbaarien sivilisaatio oli ollut sodassa Maan ja ihmiskunnan kanssa. Hän antaa hyökänneelle laivastolle seuraavanlaisen lausunnon:

Only one human captain has ever survived battle with a Minbari Fleet. He is behind me. You are in front of me. If you value your lives, be somewhere else!

Voin suomentaa sen tähän: "Vain yksi ihmiskapteeni on koskaan selvinnyt hengissä taistelusta Minbaarien laivaston kanssa. Hän on takanani. Te olette edessäni. Jos arvostatte henkeänne, olkaa jossakin muualla."

Delenn viittasi tässä senhetkiseen Babylon 5:n sotilaskuvernööriin John Sheridaniin, jonka johdolla asema oli julistanut itsensä itsenäiseksi johtuen Maan diktatorisen presidentin Clarkin despotiasta. Kymmenisen vuotta takaperin Sheridan oli taistellut minbaarisodassa, jossa maapallolaisten oli ollut erittäin vaikea saavuttaa ainokaistakaan sotilaallista voittoa.

Tästä voit niin halutessasi katsoa kyseisen kohtauksen.

Jos ketään kiinnostaa, niin Mira Furlanista ja Babylon 5:stä on hieman keskusteltu Risingshadow:n keskustelupalstalla. Joku siellä muuten puhui Babylon 5:n kirouksesta eli siitä, että varsin monet tärkeistä sarjan näyttelijöistä ovat kuolleet ennen 70 vuoden ikää. Mutta ainakin Sheridania näytellyt Bruce Boxleitner (syntynyt 12.5.1950) on edelleen elossa ja myös ohittanut tämän 70 vuoden ikärajapyykin.

Toisessa uutimessa siteerataan Furlanin työstämää omaelämäkertaa: "Katson tähtiin. On kirkas yö, ja Linnunrata näyttää olevan niin lähellä. Sinne minä olen menevä pian."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti