lauantai 16. tammikuuta 2021

Uusi monsteritietokone!

Keskiviikkona 13.1. Herran vuonna 2021 vähän ennen yhtätoista wanha kaverini J tuli käymään. Kävimme hänen autollaan ensin R-kioskilla hakemassa lähes 900 euroa maksaneen tietokoneen keskusyksikön. J nautti R-kioskin kahvin siellä myös. Sitten raahasin varsin painavan paketin aivan liian pitkän matkan päähän jätetylle autolle; R-kioskin vieressa oli paikoitustilanne odotetusti huono suurimittaisen lumentulon takia. Tämän jälkeen kävimme pikaisesti maitokaupassa. Seuraavaksi menimme käymään Cruz Brokerissa. Ostin sieltä huokean näppäimistön, josta sain lievästi alennusta, koska firmalta puuttui pikkurahaa. J puolestaan osti itselleen kaksi pienehköä näyttöä.

J on muuten wanha pelitietokoneiden kasaaja varsin pitkäaikaisen lentosimulaattoriharrastuksensa vuoksi. Hänen vihjeestään olin tilannut juuri kyseisen keskusyksikön. Itse olin aloittanut lentosimulaattoriharrastuksen vasta viime vuoden 2020 maaliskuussa. Kaksikymmentä vuotta takaperin olin tosin harrastanut sitä lievemmin pelaamalla sotalentosimulaattoria Warbirds.

Kämpilleni päästyäni J:n auto juuttui taloyhtiöni piha-alueelle. Tämäkin johtui varsin runsaasta lumentulosta. Vain kaikki voimani ponnistaen saatiin auto irti. Vähältä piti, ettei se olisi jäänyt siihen. Tehtiin sitten yhteispäätös, että J lähtee suoraan kotiinsa, kun vielä pääsee.

Keskiviikko oli minulle ja kahdelle toverilleni myös lentopäivä lentosimulaattorilla nimeltä FlightGear. Aloitimme tällä kertaa lentämisen klo 15:n jälkeen. Lentoistunnosta johtuen pääsin vasta lähempänä yötä paiskimaan töitä tietokoneitten kanssa.

Lentosimulaattorilla lentäminen on tärkeä ja oikeastaan ainoa syy sille, että ostin uuden varsin tehokkaan tietokoneen keskusyksikön.

J:ltä olin saanut lahjoituksena suhteellisen modernin ylileveän näytön, joka on tietokonepöydälleni jopa hieman liian suuri. Mutta parempi sellainen kuin liian pieni, jollainen minulla oli ollut tätä ennen välittömästi edeltäneenä aikana.

Myöhemmin päätin, että ulkoiset kaiuttimeni mahtuvat parhaiten näytön taakse.

Asensin uuteen tietokoneeseeni Mint Linux 20.1:n. Edellisessä tietokoneessani, kannettavassa, oli ollut saman käyttöjärjestelmän versio 19.3.

Jouduin ensimmäisen kerran elämässäni asentamaan Linuxin sisältävälle kiintolevylle käynnistyslevyosion.

Kiintolevyjä uudessa keskusyksikössäni on itse asiassa kaksi: SSD-tyyppinen ja perinteinen liikkuvia osia sisältävä kiintolevy. Edellinen on noin 250 gigatavun vetoinen ja jälkimmäinen noin yhden teratavun vetoinen. Edelliselle tein käynnistyslevyosion lisäksi juuriosion, johon tulevat kaikki käyttöjärjestelmän tiedostot. Jälkimmäiselle tein kotiosion, johon tulevat käyttäjän omat tiedostot, sekä heittovaihtomuistiosion.

Kiintolevytilan luulisi kyllä riittävän!

Mintin asentamisessa meni vain muutaman hassun minuutin verran.

Mutta älyttömän paljon enemmän vei hyvää aikaa tiedostojen siirto vanhalta tietokoneelta uudelle. Tein sen muistitikkujen avulla.

Huomasin sitä tehdessä, että uudessa Mintin versiossa 20.1 on työkalu nimeltä Warpinator, jonka avulla voi kopioida tiedostoja lähiverkon yli. Valitettavasti sama sovellus ei ollut vakiona vanhassa tietokoneessani.

Lopulta piti myös asentaa sama Mintin versio vanhalle koneelle, jonka lahjoitan toiselle lentäjätovereistani, koska hänen tietokoneensa on melko rupuinen.

Piti myös hoitaa kumpaankin tietokoneeseen päivitykset, asennella ohjelmia sekä tehdä muitakin toimenpiteitä.

Seuraavana päivänä vielä jonkin verran tein töitä homman parissa. Yöllä olin jo huomannut, että lihakseni ovat kipeytyneet. Sen siitä käy, kun käyttää niitä tavallista enemmän.

Uusi kone on nopea kuin synti melkein kaikin puolin.

Olen antanut uuden tietokoneeni verkkonimeksi monsteri. Alun perin olin laittanut nimeksi hakkyra3, mutta muutin sen, kun tämä muistutti monsteria niin kovasti. Jouduin nyt opettelemaan, miten päätettä käytetään homman tekoon. "Monsterius" tuli mieleeni jo silloin, kun raahasin keskusyksikköä R-kioskilta autolle.

Keskusyksikkö on siinä määrin isokokoinen, että se aiheuttaa jo pientä tilaongelmaa kämpässäni.

Minusta on myös kiva, että vasta uudelleen löytämäni ikivanha webbikamerani osoittautui edelleen toimivaksi. Tarvitsen webbikameraa yhteydenpitoon, ja uudessa näytössäni ei ole kameraa.

PS. Aiheeseen liittyen: jos lukija ei tiedä, mikä on Linux, niin hänen kannattaa lukea blogikirjoitukseni Mikä on Linux "hauki on kala" -menetelmällä, kunhan muistaa sen, että kirjoitus on lähes kuusi vuotta vanha.

...

PS. 27.1.2021: Ja kävi ilmi, että vaikka wanha webbikamerani toimii, niin se ei välitä samanaikaisesti kuvaa ja ääntä. Pitää ostaa jossain vaiheessa uusi.

2 kommenttia:

  1. Kehitys se sen kun kehittyy.

    Wanhoina Pahoina Aicoina legendaarinen "Pahkasika" saattoi esittää vitsinä keskioluen R-Kioskin myyntiartikkelina.
    Nyt sieltä voi ostaa jo monsteritietokoneita!

    Mihin tämä kehtys johtaneekaan? Voimmeko 2040-luvulla (mikäli elämme vielä silloin) ostaa R-Kioskista pakettimatkoja Marsiin?
    Tai jos olemme liian köyhiä, edes muistoja sellaisesta matkasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilen, ettei vielä 2040-luvulla.

      Vantaan Pähkinärinteen R-kioski toimii paikallisena Postin toimipisteenä. Myönnän, että hieman epäselvästi kyllä kirjoitin.

      Poista