maanantai 3. heinäkuuta 2017

Bringen Sie mir Fegelein! Fegelein!! Fegelein!! Fegelein!!

Kaikki tuntevat saksalaisen vuonna 2004 valmistuneen Perikato-elokuvan (Der Untergang). Tai jos eivät, niin kaikki ainakin tietävät Adolf Hitlerin.

Perikato käsittelee Hitlerin viimeisiä päiviä Berliinissä bunkkerissaan ja perustuu tositapahtumiin. Bruno Ganz esittää siinä mainiosti herra Hitleriä, ja hänen Hitleristään on tullut ikoninen hahmo, joka on poikinut kovasti meemejä ja meemien meemejä. Meemi on kuin geeni, mutta se leviää kulttuurin kautta.

Minusta ja parista kaveristani elokuvassa on hauska se kohtaus, kun herra Hitler haluaa paikalle SS-valtakunnanjohtaja Heinrich Himmlerin yhteysupseerin Hermann Fegeleinin. Hänelle kerrotaan, että Fegelein ei ole bunkkerissa. Hitler sitten käskee tuomaan hänelle Fegeleinin: "Bringen Sie mir Fegelein! Fegelein!! Fegelein!! Fegelein!!"

Fegelein oli SS-Gruppenführer, joka vastaa Suomen puolustusvoimien kenraaliluutnanttia. Hän otti idän sotaretkellä osaa sotarikoksiin, kuten tuhansien Neuvostoliiton juutalaisten murhaamiseen sekä ryöstelyyn Varsovassa. Vuonna 1944 hän meni naimisiin Hitlerin tyttöystävän Eva Braunin sisaren Gretl Braunin kanssa ja varmisti näin pääsynsä Hitlerin sisäpiiriin. Samana vuonna hän pääsi edellisen syksyn vakavasta haavoittumisestaan johtuen Himmlerin yhteismieheksi päämajaan. Ja edelleen vuonna 1945 hän siis toimi siinä hommassa Führerbunkerissa.

Noh, siteerataan suoraan Wikipediaa:
Himmlerin yritettyä kreivi Folke Bernadotten kautta saada yhteyden länsiliittoutuneisiin Hitler julisti Himmlerin petturiksi ja vaati eteensä Fegeleinin. SS-kenraaliluutnantti oli kuitenkin todennut sodan hävityksi ja päätti yrittää livahtaa Berliinistä. Hitlerin lähettämä Peter Höglin johtama SS-miesten partio onnistui pidättämään Fegeleinin asunnostaan. Häneltä löydettiin Sveitsin passi, ja hänen luonaan oli majaillut muuan naisvakooja. Fegelein pidätettiin, riisuttiin arvomerkeistään ja vietiin pidätettynä valtakunnankansliaan. Fegelein ammuttiin Hitlerin käskystä 28. huhtikuuta 1945 lähellä Berliinin valtakunnankansliaa.
Minä ja nämä kaksi kaveriani päätimme tehdä itsellemme Fegelein -t-paidat. Tilasin itselleni Varustelekasta mustan paidan. Kaverini liimasi maksua vastaan paitaani neliömäisen kangastilkun, jossa lukee: "Bringen Sie mir Fegelein!"

Teksti kankaanpalassa on musta ja tausta valkoinen. Tilkun reunat ovat punaisia. Niin, ja itse kankaanpalan tekstissä käytetty kirjasin on toisen näistä kavereistani suunnittelema.

Paita on tähän mennessä kestänyt jo yhden pesun.

Koska minulla on hyvin korkea moraali, niin menin tilaamaan Varustelekasta myöskin kolme kappaletta erilaisia moraalimerkkejä. Yksi tuttuni kuuli sanani väärin, kun kerroin hänelle asiasta. Hän oli kuullut, että olin ostanut "oraalimerkkejä".

Yksi merkeistä on suorakaiteenmuotoinen ja keltainen ja siinä on jonkinlainen kuva käärmeestä. Käärmeen alla lukee huonolla englannilla kirjoitettuna "no step on snek". Eli käärmeen päälle ei saa talloa.

Toisessa merkeistä on iloisennäköinen vaaleanpunainen sika, joka pitää sorkissaan pulloa, jossa on jotain myrkkyä. Merkissä lukee: "Pig Swill". Piti oikein tarkistaa Merriam-Websterin online-sanakirjasta, että mitä swill tarkoittaa. Kysymys on ilmeisesti tässä siitä, että sika harjoittaa humalahakuista juomista.

Niin, tarkistin sanan merkityksen vasta sen jälkeen, kun olin jo saanut lähetyksen haltuuni.

Kolmannessa merkissä on radioaktiivisen aineksen varoitusmerkki vihreänä mustalla pohjalla. Merkki hohtaa pimeässä. Merkki tuli erilaisen pussukan sisällä kuin kaksi muuta. Onkohan se radioaktiivinen?

Näitä sitten laitan, kun laitan tai jos laitan, välikauden paholaisenmustaan vihapuhetakkiini syksyllä.

4 kommenttia:

  1. Fegelein ei ollut SS-Obergruppenführer, joka vastasi kenraalia, vaan pykälän verran alempana ollut SS-Gruppenführer, joka siis vastasi Wehrmachtin Generalleutnantia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Kiitos tiedosta. Vitun suomenkielinen Wikipedia!

      Poista
    2. Menin ja korjasin tiedon. Siis tähän blogimerkintään.

      Poista
  2. Anonyymi3/7/17 22:12

    Odotan merkkien ja paidan näkemistä.

    VastaaPoista