torstai 22. joulukuuta 2016

Uni presidentti Obamasta ja hänen suuresta paljastuksestaan

Tiistaita edeltävänä yönä näin seuraavanlaista unta:

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aikoi tehdä piakkoin merkittävän paljastuksen. Eräs hallinnon korkea virkamies sanoi unessa: "Se paskiainen aikoo todella tehdä sen." Obama oli varmistanut paljastuksensa saamisen julki jakamalla sen etukäteen vertaisverkossa. Minä olin siten saanut sen koneelleni.

Ennen kuin presidentti meni tekemään merkittävän paljastuksensa puhujanpönttöön, hänen avustajiensa joukko tunsi hyvin suurta kunnioitusta esimiestään kohtaan asian vuoksi. Varsinkin, kun paljastus saattaisi johtaa myös presidentin itsensä erottamiseen.

Aivoni taisivat tietää unta nähdessäni, että Obama luovuttaa vuoron tasan kuukauden kuluttua 20. tammikuuta seuraajalleen Donald Trumpille. Mutta outoa unessa oli se kysymys, että onko erotetuksi tuleminen sittenkään kovin paha juttu istuvalle presidentille vain viikkoja ennen hänen virkakautensa päättymistä. Ehkä uni sijoittuikin johonkin aikaisempaan historian vaiheeseen.

Minulle presidentti Obama ei ole sankari. Hyviä puolia hänessä mielestäni ovat kuitenkin olleet se, että hän on yrittänyt lopettaa Yhdysvaltain Kuuban maaperällä sijaitsevaa vankileiriä Guantanamo Baytä, ja se, että hän yritti saada aikaan terveydenhuoltouudistuksen, nimeltään Obamacare, joka maan kongressin vaillinaisen tuen vuoksi muodostui lopulta kompromissien kompromissiksi, joka ei lopulta tyydytä kovin montaa. Huonoa puolena Obamassa näen mm. sen, että hän on erittäin aktiivisesti ollut tapattamassa ilmaiskuilla hallintonsa vihollisia Yhdysvaltain ulkopuolella.

Suomen poliittiselle kentälle sijoitettuna Obama olisi kokoomuslainen. Ja minähän en Kokoomusta äänestä.

Jäämme edelleen odottamaan sitä, että Yhdysvaltain presidentiksi tulisi joskus valituksi neekeri tai jopa intiaani. Kuten presidentti Obama on mulatti, niin on melko todennäköistä, että seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana presidentiksi tulee valituksi mestitsi, koska maan väestöstä merkittävä osa on jo latinalaisamerikkalaisperäisiä. Yhdysvaltain alkuperäisasukkaan valituksi tuleminen sen sijaan on tänä aikana hyvin epätodennäköistä, luulisin.

3 kommenttia:

 1. Sääli ettei Obama ole Putin ja asetu uudelleen ehdolle.

  VastaaPoista
 2. Putinin toisen presidenttikauden lähestyessä loppuaan esiin nostettiin mielenkiintoinen skenaario: vaalipäivän virallisen ilmoittamisen jälkeen Putin eroaa presidentintoimesta. Näin hän ei olekaan istunut kahta kautta, vaan voi asettua uudestaan ehdokkaaksi, tulla valituksi (kuinkas muutenkaan) ja istua uudet kaksi kautta.

  Näinhän Putin ei toiminut, kun ei ollut sen kummempaa tarvetta. Obamaa sen sijaan mahtoi harmittaa Venäjän-vierailullaan kun ensimmäinen päivä meni hukkaan tyhjänlässytyksessä hanttimies Medvedevin kanssa. Vasta toisena päivänä päästiin puhumaan varsinaisista asioista todellisen valtionjohtajan, pääministeri Putinin kanssa.

  Mutta olisihan se ollut metkaa, jos Obama olisikin tehnyt ennen vaaleja tuon Putin-skenaarion: menepä Hillary siitä muualle, keitä vaikka kahvit sillä aikaa kun minä pelastan kansakunnan Trumpilta valituttamalla itseni uudestaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se. Katselen paraikaa muuten vanhahkoa elokuvaa Punaisen lokakuun metsästys, jossa muun ohella on Putin-niminen poliittinen upseeri.

   Poista