maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kirja-arvostelu: Matkaopas keskiajan Suomeen

Tuli luettua Ilari Aallon ja Elina Helkalan Matkaopas keskiajan Suomeen. Teos kertoo, millaista elämä oli vuoden 1400 Suomessa nimensä mukaisesti matkaoppaan tapaan.

Historiankirjoituksessa Suomen keskiaika alkaa vasta ristiretkiajalta eli 1100-luvulta jKr., jolloin Suomi liitettiin pysyvästi katolisen kirkon ja Ruotsin kruunun yhteyteen. Monen muun maan keskiaika alkaa 400- tai 500-luvulta. Suomen ristiretkiaikaa edeltävää ajanjaksoa ilmeisesti kutsutaan rautakaudeksi.

Ruotsin valtakunnassa Suomen nimenä oli vuonna 1400 Itämaa.

Kirjassa kerrotaan, mitä pitää vuoden 1400 Suomessa ottaa huomioon, mitkä ovat nähtävyydet, millaista on ihmisten tapakulttuuri, millainen on ruokakulttuuri. Millaisia ovat normit ja käytöstavat. Millainen on suomalaisten suhde uskontoon ja millaisia käsityksiä suomalaisilla on maailmassa vaikuttavista voimista. Kirjassa kerrotaan myös, millaista on vuoden 1400 suomen kieli. Ja miten paljon ruoka ja juomat maksavat ja miten paljon ihmisille maksetaan työstä palkkaa. Ajan Suomesta kerrotaan koko ajan preesensissä. Paikkakunnista kirjassa keskitytään erityisen paljon Turkuun, mikä ei olekaan ihme, kun Turku on vanhin Suomen kaupungeista.

Kirja piti minut melko hyvin otteessaan loppuun saakka. Tein sitä lukiessani runsaasti mielikuvamatkailuja kirjan kuvantamaan aikaan ja alueille.

Kirjan kirjoittaja Aalto on arkeologi ja intohimoinen keskiaikaharrastaja ja kuvittaja Helkala on kuva- ja mediataiteen sekä muinaistekniikan artesaani.

Kirjan tärkeimpänä lähdeaineistona ovat toimineet historialliset asiakirjat, näitä koskeva historiantutkimus ja viimeisen vuosisadan aikana tehdyt arkeologiset tutkimukset. Näiden lisäksi kirja on ammentanut kieli- ja kansatieteestä, folkloristiikasta ja uskontotieteestä.

Teoksen sisäkansilta löytyvät myös mainiot liitteet Pikaopas selviytymiseen keskiajan Suomessa sekä Matkailijan fraasisanasto.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisen oloinen kirja, onko kirjastossa? Taidampa googlettaa :) kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy kirjastosta, mutta kuuluu vielä toistaiseksi nk. bestsellereihin, eli kirjan saapuminen itselle kestää viikkoja eikä laina-aikaa saa jatkettua 30 päivästä.

   Poista
 2. Joo, täältä Turun seudulta oli vähän hankalampi löytää, lähes kaikki olivat jo lainassa. Mutta sain iskettyä kynteni yhteen kappaleeseen. Kiitos hyvästä vinkistä, tähän mennessä (~40%) se on ollut ilahduttava teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä kestä. Hyvä kirjallisuus on aina suuri ilo. Ja syvähenkistä.

   Poista