torstai 10. tammikuuta 2013

Ylähuone Suomen eduskuntaan!

Mielestäni Suomen eduskunta tarvitsisi yhteyteensä ylähuoneen. Ylähuoneen olisi määrä muodostaa kamari, jonka jäsenillä ei olisi pelkoa poliittisesta vastuusta vaalien yhteydessä ja heidän kautensa olisi myös pitkä, joten he voisivat rauhassa funtsia sitä mikä olisi oikein ja parasta maalle. Nykyinen eduskunta muodostaisi uudessa eduskunnassa sitten alahuoneen. Ylähuoneen jäsenet voisivat viivyttää mielestään huonojen alahuoneen säätämien lakien voimaantuloa ja jos he usein toimisivat tarpeeksi fiksusti ja arvokkaasti, niin myös voisivat saavuttaa sekä alahuoneen että kansalaisten arvostuksen.

Ylähuoneen jäsenet valituksi tullessaan luopuisivat puolueensa jäsenkirjasta, jos heillä sellainen olisi.

Ylähuoneen jäsenet valittaisiin vaaleilla kahdeksikymmeneksikahdeksi vuodeksi, ja heitä ei voitaisi valita virkaan uudelleen. Jos ylähuoneen enemmistö ei hyväksyisi eduskunnan vahvistamaa lakia, niin laki tulisi voimaan vasta sitten, jos uusien alahuoneen vaalien jälkeen muodostettu uusi alahuone hyväksyisi lain muuttamattomassa muodossa.

Yhdentoista vuoden välein valittaisiin aina puolet ylähuoneen jäsenistä.

Perustuslain muutokset hoitaisi jatkossakin alahuone yksin.

4 kommenttia:

 1. Aika monimutkainen lainsäädäntä ja uusi rahareikä valtiolle. Mistä saisit 11 vuoden kauden edustajat ja olisiko koko maa yhtenä vaalipiirinä vai käyttäisitkö nykyistä vaalipiirijakoa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kausi olisi 22 vuotta. Puolet ylähuonelaisista valittaisiin 11 vuoden väliajoin.

   Jos ei haluta hirvittävää määrää uusia edustajia, niin pitäisi käyttää koko maata yhtenä vaalipiirinä.

   Poista
 2. Ensimmäinen puoliskohan olisi vaan 11 vuotta, jotta valitseminen pääsisi toimimaan, muuten joutuisi toinen puolisko istumaan 33 vuotta ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä juu sitten taitaisi olla. Mutta ei se haittaisi.

   Tai sitten valittaisiin koko lössi ensimmäisellä kerralla ja vähiten ääniä saaneet saisivat vain yhdentoista vuoden "kakun" ja sitten olisi ohi. :)

   Poista