tiistai 22. tammikuuta 2013

Pientä lässytystä huumeista

Alkoholi on myös huume, mutta Suomessa sen viihdekäyttö on laillista. Olen täysin ei-asiantuntija ja siinä ominaisuudessa voisin lässyttää seuraavassa jotain tällä hetkellä laittomista huumeista:

Minusta huumeidenkäytöstä ei ole sopivaa rangaista. Mielestäni huumeidenkäyttö tulisi vähintäänkin dekriminalisoida Portugalin tapaan, jolloin huumeidenkäyttäjät ohjataan hoitoon eikä vankilaan. Portugalin malli on ollut sikäli toimiva, että sen voimassaollessa on huumeiden käyttö maassa vähentynyt.

Huumeiden laittomuus syrjäyttää aivan turhaan käyttäjiä. Ongelma on siis huumeidenkäytön ohella myös huumeiden laittomuus. Toiseksi eri huumeet hankitaan usein samalta jakelijalta, jolloin ihminen on vaarassa joutua kiusaukseen kokeilla haitallisempiakin huumeita.

On olemassa kovempia ja sitten on olemassa vähemmän kovia huumeita. Olen kaikkea muuta kuin asiantuntija, mutta taidan tietää kannabiksen olevan vähemmän haitallinen huume. Kannabiksen avulla on hyvin vaikea saada tapettua itseään. Sen käyttö myöskin harvoin tekee kenestäkään väkivaltaista, toisin kuin etyylialkoholin.

Kannabis aiheuttaa kuitenkin joskus käyttäjälle ahdistus- ja paniikkikohtauksia, masentuneisuutta tai sekavuustiloja. Psyykkisesti herkät ihmiset voivat myöskin joutua sen käytöstä psykoosiin.

Kannabiksessa on lisäksi sellainen ongelma, että sen vaikuttava aine THC (tetrahydrokannabinoli) on rasvaliukoinen, eli jos kannabista käyttää vähänkin enemmän, niin THC varastoituu elimistöön heikentäen lähimuistia, keskittymiskykyä ja arvostelukykyä. Kannabiksenkin avulla siis ihmisestä voi tulla täysi pöpipää. Siksi suhtaudun hieman varauksella ajatukseen kannabiksen täydestä laillistamisesta. Jos kannabis kuitenkin laillistettaisiin joskus, niin minusta silloin myytävän tavaran suurimman sallitun THC-pitoisuuden tulisi olla melko pieni, samaa luokkaa kuin 1960- ja -70- luvuilla käytetyillä lajikkeilla. Jos muistan oikein, niin toisaalta toisen kannabiksen sisältämän psykoaktiivisen aineen CBD:n (kannabidioli) suhteellisen pitoisuuden olisi hyvä olla melko korkea.

Jos kannabis laillistettaisiin, niin minusta sitä ei saisi myydä poltettavana tuotteena, koska polttamalla käyttäjä saa kannabiksesta samat haitat kuin tupakanpoltosta. Minusta tupakanmyynti pitäisi sitä paitsi kieltää. Kannabiksenmyynti voitaisiin rajoittaa Alkon myymälöihin. Alko jakelijana myös pitäisi huolen siitä, että myytävä kannabis olisi tasalaatuista kaikin puolin.

Muista laittomista huumeista en aio kirjoittaa mitään.

Itse käytän laillisista huumeista etyylialkoholia, kahvia, teetä ja rooibosia. Aikaisemmin olen käyttänyt myös yerba matéeta. Jos jotain unohtui listasta, niin sille ei voi nyt mitään.

Seuraavassa muutama laittomiin(kin) huumeisiin liittyvä hyvä linkki:

Päihdelinkki tarjoaa melko asiallista tietoa eri päihteiden ominaisuuksista

Wikikirjassa 'Koristehampun kasvatusopas' on lyhyt historiikki kannabiskieltolaista

Suomen virallisen kotikasvattajan blogi

1 kommentti:

  1. Itse myös liberaalina antaisin ihmisille vapauden valita. Huumevalistuksessa pitäisi keskittyä antamaan mahdollisimman realistinen kuva eri aineista. Kun nuori kuulee, että jo ensimmäinen kannabispiikki voi tappaa ja kokeilun jälkeen onkin vielä hengissä, miten hän enää uskoisi muista aineista demonisoituihin näkemyksiin?

    Hoitoon pääseminen pitäisi olla mahdollisimman helppoa ilman pelkoa rangaistuksesta. Omaan käyttöön hallussapito pitäisi olla laillista. Myynnistä tulisi rankaista. Ainakin kannabiksen kohdalla jonkinlainen Alko-systeemi olisi hyvä olla olemassa. Lisäksi kotikasvatus pitäisi olla laillista. Eräs meksikolainen huumeparoni on joskus todennut, että parasta mitä huumekauppiaille on koskaan sattunut on kannabiksen kieltolaki.

    Muihin aineisiin on vaikea ottaa kantaa. Ehken Alkoihin ottaisi kuitenkaan heroiinia myyntiin.

    VastaaPoista