perjantai 29. joulukuuta 2023

Suomi on maailman viidenneksi vähiten rasistinen maa

World Population Review on riippumaton voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tarkoitus on tuottaa ajantasaista tietoa maailman väestöstä ja väestöistä.

Se on myös tuottanut tuoreen tilaston maailman vähiten rasistisista maista.

Järjestön käsitys rasismista on suhteellisen perinteinen. Sen mukaan ne ihmiset, joilla on rasistisia uskomuksia, näkevät muut rodut vähemmän arvokkaina, ja äärimmäisissä tapauksissa jopa ali-ihmisinä. Se sanoo, että rasismilla on monia ilmenemismuotoja ja ne voivat ilmetä monin tavoin, joihin tyypillisesti vaikuttavat erilaiset kulttuuriset, uskonnolliset, taloudelliset tai historialliset tekijät.

WPR kuitenkin sanoo, että monimuotoisuutensa takia rasismia on vaikea mitata tarkasti, koska kyseessä ei ole yksinkertainen numero tai esim. keskimääräisen tulotason tapainen asia. Myöskin, koska rasismia ei nykyajan yhteiskunnassa pidetä tätä nykyä välttämättä enää kauhean hienona asiana, voi olla vaikea todentaa, että mielipidetiedustelun saamat vastaukset on annettu rehellisesti. Tutkijat tyypillisesti keräävätkin informaatiota kollektiivista tietoisuutta koskien. Sitten he yhdistävät useita kysymyksiä, mielipidetiedusteluita tai tutkimuksia määrittääkseen kunkin maan todellisen suvaitsevaisuuden rodullisen eriävyyden suhteen.

WPR oli saanut riittävästi kattavaa informaatiota rotuasenteista ikävä kyllä vain 85 maailman maasta. Se ei ole kovin kattava tilasto, jos maailmassa on n. 193 itsenäistä maata. Eniten aukkopaikkoja tiedoissa on Afrikassa, itse asiassa erittäin valtavasti. Jotain tietoa se kuitenkin antaa.

Euroopasta on suhteellisen kattavat tiedot, mutta Balkanin suunnalla aukkopaikkoja ovat Albania, Pohjois-Makedonia, Montenegro ja Kosovo.

Täydellisen listauksen maitten sijoituksesta löydät tältä sivulta. Sivulta löytyy myös kätevä kartta, jossa rasismi näkyy sinisellä värillä, eli mitä tummemman sininen väri on, sitä rasistisempi on ko. maan asukkaiden asenneilmasto. Kun siirtää hiiren osoittimen kunkin maan päälle, näkyy karttakuvan alalaidassa maan sijoitus.

Kymmenen parasta maata ko. tutkimuksen mukaan ovat seuraavat:

1.   Alankomaat
2.   Ruotsi
3.   Norja
4.   Kanada
5.   Suomi
6.   Tanska
7.   Uusi-Seelanti
8.   Sveitsi
9.   Belgia
10. Australia

Oi, siis, katso: pieni ja sisukas Suomi pääsi sijoituksessa viidenneksi. Tätä täytyy juhlia!

Euroopan maista pärjäsivät huonoiten, ja se on todella huonosti, Bulgaria (85.), Slovakia (84.), Venäjä (80.), Valko-Venäjä (79.) ja Romania (78.).

Kun otetaan käsittelyyn kaikki tilastoissa mukana olevat maailman maat, niin rasistisimpia ovat seuraavat:

85. Bulgaria
84. Slovakia
83. Qatar
82. Etelä-Korea
81. Israel
80. Venäjä
79. Valko-Venäjä
78. Romania
77. Kazakstan
76. Kambodža

Näitä kymmentä seuraa välittömästi joukko maita, joista monet ovat islamilaisia maita.

Jos ketään kiinnostaa, niin Yhdysvallat on sijalla 65 ja manner-Kiina sijalla 64. Ukraina on sijalla 59.

2 kommenttia:

 1. Tämäpä merkillistä, kun itseään toimittajiksi kutsuvat tytöt julkaisevat jatkuvasti julistuksiaan joiden mukaan Suomi on maailman rasistisin maa ja tilanne sen kun pahenee.
  Oikein täytyy ihmetellä niitä arabi-, afro- ja afganistijätkiä, jotka haluavat ehdoin tahdoin tunkea tänne kammottavan rrrasssisssmin keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi siis myös olla, että masokismi on maailmassa paljon luultua yleisempää.

   Poista