maanantai 25. joulukuuta 2023

Skepsiksen keskustelupalstalle tulee loppu

Skepsis-yhdistyksen ikiaikainen keskustelupalsta lopetetaan kuluvan vuoden 2023 lopussa. 25 vuoden ajan oli sitä tultu katseltuakin. Siis minä olen ihan oikeasti lueskellut tuota 25 vuoden ajan. Koskaan en ole kuitenkaan kirjoitellut sinne.

Skepsiksen ilmoituksen perusteella jatkossa sitten keskustelut hoidetaan Facebookin puolella. En aio ryhtyä tämän takia uudestaan Facebookin rekisteröityneeksi käyttäjäksi, joten toivon, että Facebookista pääsisi rekisteröitymätönkin henkilö lukemaan jatkokeskustelua.

Aika kuollut tuo palsta on kyllä viime aikoina ollut, joten en ihmettele päätöstä lopettamisesta. Viimeisinä aikoina yhdistys oli palstallaan joutunut luopumaan puurakenteesta, ja se ei auttanut sen käytettävyyttä myöskään. Lopettaminen myöskin säästää rahaa köyhältä yhdistykseltä, joka Skepsis on.

Jos joku ei tunne Skepsistä, niin kyseessä on yhdistys, joka

 • edistää kriittistä ajattelua, tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta
 • edistää kiisteltyjen tai erityisen poikkeuksellisten väitteiden tieteellistä tarkastelua
 • edistää keskustelua tieteelliseen maailmankuvaan liittyvistä tärkeistä aiheista
 • ylläpitää tällaisesta toiminnasta kiinnostuneiden ihmisten verkostoa, järjestää kokouksia ja keskustelu- ja luentotilaisuuksia sekä harjoittaa tiedotus- ja valistustoimintaa

Yhdistys myös jakaa silloin tällöin eli vuosittain tai harvemmin Sokrates- ja Huuhaa-palkintoja.

Skepsis on luvannut myös antaa 20.000 € puhtaana käteen (linkin takaa löytyvät myös haasteen säännöt) sille, joka tuottaa valvotuissa olosuhteissa paranormaalin ilmiön. Mentalisti Pete Poskiparta ja toimittaja Ivan Puopolo ovat lupautuneet maksamaan kumpikin 5000 €, ja tähtitieteen tohtori Hannu Karttunen ja taikuri Iiro Seppänen kumpikin 2500 € edellämainitusta kokonaissummasta.

Haastesumma voidaan maksaa myös humanoidistipendinä puhtaana ulottimeen sille humanoidille, joka itse noutaa stipendin ja antaa samalla DNA- (tai vastaavan) näytteen.

Poikkeustapauksessa summa voidaan myös maksaa – mikäli esimerkiksi henkilötunnuksen tai pankkikortin saanti on osoittautunut humanoidille vaikeaksi – mukana seuraavalle ihmiskontaktiseuralaiselle.

Olen ollut joskus myös Skepsiksen jäsen, vaikka minulla ei ole tieteellisiä meriittejä. Olen halunnut maksamalla jäsenmaksua ensinnäkin tukea yhdistystä, ja toiseksi Skepsiksen Skeptikko-lehti on yleensä ollut varsin lukemisen arvoinen. Sitä pääsevat lukemaan vain jäsenet. Kaksi vuotta vanhoja lehden numeroita tosin pääsee lukemaan kokonaisuudessaan verkosta. Sitä ennen vain valitut artikkelit ja kirjoitukset ovat ei-jäsenten luettavissa sieltä.

Voisin liittyä uudestaan Skepsiksen jäseneksi, jos jäsenyys mahdollistaisi lehden kaikkien numeroiden lukemisen verkkoversiona. En nykyään jaksa lukea lehteä enää paperisena kovin paljoa.

PS. Kristinuskoisuuteni aikoinakin olin ollut melko hyvä kyseenalaistamaan, joten mieleni on ollut jossain määrin "aina" linjassa kriittisen skeptismin kanssa. Ilmankos erosin sitten kirkosta jossain vaiheessa.

2 kommenttia:

 1. Aika aikaa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin.
  Kaikki hyvä loppuu aikanaan, mutta kaikki paha ja inha on ikuista ja pysyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Lisäksi helmikuun puolessavälissä loppuu Google Groupsissa tuki Usenet-ryhmille. Minun on nyt vaikea löytää yhtä järjetöntä palstaa kuin sfnet.keskustelu.evoluutio luettavaksi. Tosin on mahdollista, että on olemassa vielä jossain ilmaisia ja hyviä news-palvelimia.

   Poista