keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Ylen asema kansan "valistajana"

Kokoomus ja Perussuomalaiset olivat vaalien alla ilmoittaneet hakevansa leikkauksia Yleisradion rahoitukseen. Se teki Ylestä jonkinlaisen vaaliteeman.

Kokoomus ehkä kannattaa Ylen rahoituksen vahvaa leikkaamista siksi, että se kokee rahalle löytyvän paremmin käyttöä muualla. Samaa motiivia on löytynyt Perussuomalaisten piiristä.

Kokoomus myöskin kannattaa asiaa siksi, että se haluaa yksityisten yritysten melko lailla jatkossa hoitavan myös Ylen tontin. Kokoomus on jossain määrin kapitalistien käsikassara.

Perussuomalaisilla lienee myös se motiivi asiassa, että noin 98 prosenttia Ylen toimittajista äänestäisi mieluummin Vihreitä kuin Perussuomalaisia vaaleissa. Tämä on oma arvioni, mutta tuskin kaukana totuudesta.

Kai onkin järkevää olettaa, että Ylen toimittajakunnassa on ideologista vinoumaa: tämän julkisomisteisen yhtiön toimittajiston poliittisten kantojen jakauma ei näyttäisi olevan lähelläkään puolueiden suhteellista osuutta eduskunnan paikoista.

Minusta tämä on täysin järkevä motiivi vastustaa Ylen mammuttimaista tehtävää kansan "valistajana".

Muuten, olen sitä mieltä, että Karthagoa ei ole tuhottava, vaan Yle ja sen toiminnot tulee jakaa poliittisille puolueille niiden vaaleissa ilmaistun kannatuksen mukaisesti.

Jos taas tämä vaikuttaa enemmän tai vähemmän vaikealta toteuttaa, niin minulle käy ratkaisuntapaiseksi myöskin se, että Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitukset lakkautetaan kokonaan ja säilytetään lähinnä suoratoistopalvelu Ylen Areena, josta varsin monelle ainakin löytyy sopivaa katsottavaa. Myös minulle. Siteeraan Spede Pasasta: "Se on niin kiva." Spede ei sanonut tätä Ylen Areenasta, mutta lausunto sopii kuitenkin tähän yhteyteen.

2 kommenttia:

 1. Valistusta on niin monenlaista.
  Olihan Kolmannessa valtakunnassakin kansanvalistus- ja propagandaministeriö, jonka ministeri pääsi lopulta peräti valtakunnankanzleriksi paikan vapauduttua, yhdeksi päiväksi tosin vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Mutta minusta Kansanvalistusseuran ja Kansan raamattuseuran pitäisi yhdistyä.

   Poista