keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Tuliliemen tuttavana, osa 3

Tämä blogikirjoitus on kolmas osa kirjoitussarjaa Tuliliemen tuttavana.

Viime vuoden 2020 keväällä olin ruvennut pitämään selkeää rajaa alkoholinkäytölleni. Sitä ennen olin joutunut olemaan jonkin aikaa kokonaan tai melkein kokonaan ilman alkoholia, koska terveydenhoitaja ja lääkäri olivat siihen kehottaneet.

Olen onnistunut järkevässä alkoholinkäytössäni melko hyvin. Olen tuskin koskaan ollut viimeisten 16 kuukauden aikana humalassa, ja elämä on ollut melko halpaa, kun on tullut juotua viiden euron oluita – vastakohtana yhden euron oluille – melko vähän.

Yhden euron oluita en ole juonut juuri ollenkaan. Vieläkään.

Syksyllä, jos minut päästetään terveyskeskuksen labraan, saatan päästä tietämään, että näkyykö alkoholinkäytön suhteen suhteellisen terve elämäntapani maksa-arvoissani myönteisesti. Jotain osviittaahan siitä on jo aikaisemmin ollut.

Alkoholinkäyttöni on ollut kuitenkin säännöllistä, vaikka maltillista.

1990-luvun nörttien kuningatar, yhdysvaltalainen näyttelijä Claudia Christian oli aikoinaan puhunut naltreksoni-nimisen aineen puolesta taistellessaan alkoholiriippuvuuspaholaista vastaan. Tarkistin asian, ja hän näyttäisi olevan edelleen elossa. Hän onkin vain lähes viisi vuotta minua vanhempi. Voisi olettaa, että hän edelleen kannattaisi naltreksonia. En viitsi tutkia interwebbiä saadakseni vahvistusta asialle, joten oletan vain niin.

Naltreksoni toimii siten, että se vähentää alkoholin nauttimisesta aiheutuvaa mielihyvää.

En ole itse käyttänyt naltreksonia tai mitään muutakaan alkoholiriippuvuutta vähentämään tarkoitettua lääkeainetta. Asian esille tuominen tässä johtuu seuraavasta:

Kun vähensin elämässäni oluen määrää, itse määrän vähäisyys on ohjelmoinut aivoistani pois alkoholinhimon. Tämä johtuu siitä, että harvoin pääsen enää nykyään kunnon nousuhumalaan. Koska nousuhumalan paras kärki on poissa, sitä ei enää kaipaakaan.

Saattaa lisäksi olla, että asiaan vaikuttaa sellainenkin oletettu asia kuin Pyhä henki (tai pyhä henki), mutta en ole varma asiasta.

Tosin en ehkä koskaan ole kunnolla ehtinyt olemaan ryyppäämisen ammattilainen.

...

PS. 8.9.2021: No kerrotaan sitten vaikka tässä nyt, että maksani kunto on erinomainen labratulosten perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti