perjantai 8. marraskuuta 2019

Vladimir Putin vinkuu Wikipedian "virheellisyydestä"

Mitä Wikipediaan tulee, on parempi korvata se isolla, uudella venäläisellä tietosanakirjalla, joka on sähköisessä muodossa. – – Ainakin se tulee sisältämään luotettavaa tietoa, joka on esitetty hyvällä ja modernilla tavalla
Venäjää hallitsevan sekurokratiajuntan johtajan, diktaattori Vladimir Putinin kerrotaan sanoneen näin Kremlissä järjestetyssä tapahtumassa, jossa käsiteltiin venäjän kielen tulevaisuutta. Putinin kommentti oli vastaus erään yliopiston edustajalle, joka valitti oikeustuinten käyttävän Wikipediaa ratkaisujensa valmistelussa.

Wikipedia on suhteellisen luotettavana pidetty verkosta löytyvä tietosanakirja. Sieltä löytyvä tieto on yleensä varsin luotettavaa, jos se on kirjoitettu suhteellisen paljon puhutulla ja käytetyllä kielellä, kuten englannilla. Wikipedian pienemmillä kielillä kirjoitetuissa versioissa, kuten suomenkielisessä, saattaa olla enemmän virheellisyyksiä. Venäjä kuuluu periaatteessa suuriin kieliin, mutta venäjänkielisestä Wikipediasta en osaa sanoa kuitenkaan mitään.

Kun Putin kerran nyt kiinnittää huomiota Wikipedian "virheellisyyteen", niin kyse lienee siitä, että hän ei pidä sellaisista tietosanakirja-artikkeleista, joissa on hänen hallintonsa pysyvyyden kannalta haitallista aineistoa. Mutta niinhän se on, että jos mikä tahansa hallinto saisi vapaasti määrätä tietosanakirjojen sisällöistä, niin niiden näkökulmista tulisi varmaankin varsin yksipuolisia ja puutteellisia. Ja luulisi tämän pätevän ennen kaikkea diktatuureihin, jollainen nyky-Venäjä on.

Jos Vladimir Putin saisi tahtonsa läpi ja syntyisi hänen ja hänen hallintonsa kannalta "luotettavaa" tietoa sisältävä verkkotietosanakirja, niin voi spekuloida sillä, minkälaista tietoa tai "tietoa" se sisältäisi.

Veikkaan, että siellä sanottaisiin, ettei Neuvostoliitto hyökännyt Puolaan vuoden 1939 syyskuussa. Ja veikkaan, että siellä sanottaisiin, että Talvisota oli seuraus Mainilan laukauksista, jotka Suomen sanottaisiin ampuneen. Ja veikkaisin, että siellä sanottaisiin, että Neuvostoliiton miehittämillään Puolan alueilla järjestämän "kansanäänestyksen" tulos oli ollut se, että lähes jokainen sikäläinen kannatti alueen liittämistä Neuvostoliittoon. Ja veikkaisin, että Neuvostoliiton varsin veristä diktaattoria Stalinia siellä ylistettäisiin. Ja veikkaisin, että siellä sanottaisiin, että Viro, Latvia ja Liettua liittyivät Neuvostoliittoon vuonna 1940 vapaaehtoisesti. Ja veikkaisin, että siellä annettaisiin ymmärtää, etteivät Neuvostoliiton sotilaiden Saksassa ja Saksan miehittämissä maissa harjoittamat raiskaukset sodan lopulla olleet suurin piirtein järjestelmällisiä ja Neuvostoliiton johdon sallimia. Ja veikkaisin, että siellä sanottaisiin, että Neuvostoliiton romahdettua puolustusliitto NATO laajeni sen sijaan että sanottaisiin, että kyseenä olevat maat halusivat välttää jatkossa Venäjän aggressiot NATO:n jäsenmailleen tarjoaman suojelun avulla.

2 kommenttia:

  1. Putinin hallinto kirjoittaa lakeja, jotka sortaa oppositiota ja kansalaisjärjestöjen toiminta on ajettu ahtaalle, nyt tarvitaan tietoa tämän tueksi, ettei syntyisi kenelläkään vääriä ajatuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Valitettavasti demokratian valta-aika voi olla ohi. Mutta toivottavasti ei pysyvästi.

      Poista