keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Etnonationalismista

Hyvät ihmiset ovat viime aikoina kovasti paheksuneet Suomessa etnonationalismia, jossa katsotaan, että kansaan kuulumiseen ei riitä kansalaisuus, vaan asiassa on geneettinen puoli.

Yleensä kuitenkin säntillisesti unohdetaan, että termi "suomalainen" viittaa kahteen eri asiaan. Se viittaa sekä Suomen kansalaiseen että suomalaiseen etnisen ryhmän jäsenenä.

Yleensä ne, jotka paheksuvat etnonationalismia, ovat kuitenkin valmiita antamaan saamelaisille oikeuden määritellä, ketkä ovat "oikeita" saamelaisia. Ja antavat täten saamelaisille oikeuden olla etnonationalisteja.

Samoin nämä ihmiset tapaavat paheksua sitä, että maahanmuuttajat veivät intiaaneilta maat ja mannut ja pakottivat nämä reservaatteihin Pohjois-Amerikassa.

Jos etnonationalismi on väärin ja jos siis geeneillä ei kansan ja etnisen ryhmän määrittelemisessä saa olla sijaa, niin miksi emme voisi ajatella, että jokainen Pohjois-Amerikan alueelle jalkansa saanut on automaattisesti Pohjois-Amerikan alkuperäisasukas?

Enkö itse ole saamelainen, koska olen kerran käynyt Pohjois-Suomessa?

PS.:

Olen sitä mieltä, että kansallisuutta ja etnisyyttä ei pidä täysin rajata vain tietynlaisen geeniperimän tai tietynlaisen ulkonäön eli ilmiasun eli fenotyypin omaaville ihmisille. Sellaiseen ei ole mielestäni mitään tarpeeksi painavaa syytä. Mielestäni, jos joku ihminen todella haluaa osaksi minun kansaani, niin hänet voi päästää osaksi sitä, jos hän kunnioittaa minun kansaani, sen kieltä, kulttuuria ja tapoja, ja haluaa olla ja kykenee olemaan rakentava ja hyödyllinen osa yhteisössäni ja haluaa integroitua osaksi kansani yhteiskuntaa eikä halua eristäytyä siitä millään lailla.

Mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että on jokaisen kansan ja etnisen ryhmän oma asia, kenet ulkopuolisen se haluaa päästää osaksi itseään.

5 kommenttia:

 1. Olenkin aina miettinyt tätä maahanmuuttokriittisten hokemaa "jokaisen kansan ja etnisen ryhmän oma asia, kenet ulkopuolisen se haluaa päästää osaksi itseään." Niin ketä teille kelpaa tuon asian päättäjäksi ja ketkä kelpaa tulijoiksi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vaikeampi asia. Voi kysyä, että keiden pitäisi cherokeeheimon parissa päättää, kuka ulkopuolelta tullut pääsee cherokeeksi. Mutta jokaisen etnisen ryhmän oma asia se joka tapauksessa on. Eikä niitä tulijoita tässä lasketa, vaan ehdokkaita.

   Poista
 2. Kovasti lausuntoja asia tiimoilta, muttei mitään ratkaisua siihen ketä kelpuutetaan päättämään asiasta. Helppo laukoa kommentteja ilman ratkaisua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaikka Saamelaiskäräjät?

   Isäni isän isän äiti oli saamelainen. Olen siis 1/16-saamelainen.

   Se ei kelpaa Saamelaiskäräjille. Liian vähän saamelaisverta.

   Toisaalta isäni äidin isä oli ruotsalainen. Riikinruotsalainen germaani, sellaisena kuin he tuolloin 1800-luvulta aikaamme saapuivat.

   Mikään instanssi ei ole halukas saati kyvykäs kelpuuttamaan minua ruotsalaiseksi. En toki itseänikään koe sellaiseksi.

   Olisipa enemmän saamelaisverta? Vaan mitä minä sillä.

   Poista
  2. Juu. Perustetaan Suomalaiskäräjät.

   Poista