lauantai 18. tammikuuta 2014

Molempi parempi: ruotsalainen vai venäläinen Suomi

Luonnostelin tuossa jokunen päivä sitten listausta siitä, mitä hyötyä ja haittaa Suomelle ja suomalaisille oli tai olisi ollut Ruotsin tai Venäjän valtapiiriin kuulumisesta. Seuraavassa muutama raapustelu aiheeseen liittyen:

Ruotsin yhteydessä olemisen etuja:
  • Suomessa ei ollut ikinä maaorjuutta toisin kuin olisi käynyt saksalaisten tai Venäjän alaisuudessa ennen 1800-lukua.
  • Suomi sai Ruotsin kautta länsimaiset laitokset.

Ruotsin yhteydessä olemisen haittoja:
  • Ruotsi käytti Suomea ja suomalaisia hyväkseen ja rikkaudet virtasivat Suomesta emämaahan. Myöskin suomalaisia sotilaita kuoli sodissa mittaamattoman paljon välillä.
  • Ruotsi yritti nutistaa suomalaiset ja tehdä Suomesta ruotsalaisen. Monet ruotsalaiset mahtimiehet halveksivat tavallisia suomalaisia. Ja ilmeisesti aika monet talonpojatkin. Suomi oli vaarassa Ruotsin alaisuudessa kokonaan menettää itsensä.

Venäjän yhteydessä olemisen etuja:
  • Venäjä teki Suomesta autonomisen suuriruhtinaskunnan, ja täten Suomesta tuli kansakunta. Enimmäkseen venäläiset eivät yrittäneet nutistaa suuriruhtinaskunta-Suomea ja suomalaisia. Suomeen ei edes ulotettu maaorjuutta. Nutistamisyritykset alkoivat vasta 1800-luvun lopussa, kun Venäjän valtakunnan käytäntöjä haluttiin valtaapitävien toimesta yhdenmukaistaa.

Venäjän yhteydessä olemisen haittoja:
  • Jos Suomesta olisi tullut osa Venäjää ennen 1800-lukua, Suomeen olisi luultavasti ulotettu maaorjuus, ja Suomea ei olisi nostettu Venäjän toimesta kansakunnaksi. Aleksanteri I oli aivan oma tapauksensa, ja häntä edeltäneet Venäjän keisarit eivät olisi olleet niin hyvämielisiä Suomelle.
  • Jos venäläiset olisivat miehittäneet Suomen alueen keskiajalla Ruotsin sijaan tai vaikka keskiajan lopulla, Suomesta olisi tullut ortodoksista uskoa tunnustava alue, ja Suomesta olisi tullut yhä enemmän venäläinen.
  • Suomi yritettiin vuodesta 1899 mukauttaa Venäjän keisarikunnan kiinteäksi osaksi ja venäjän kieltä yritettiin saada Suomessa viralliseksi kieleksi.

Tässä täytyy lopuksi muistaa vielä sellainenkin, että jos ajatellaan Suomella sitä kokonaisuutta, joka käsitti alueet jotka kuuluivat Suomeen vuonna 1939, niin Venäjä oli suuria osia tästä alueesta pitänyt hallussaan pitkiä aikoja. Tästäkin syystä on pätevää sanoa, että jos Suomi on ruotsalainen, niin kyllä se on venäläinenkin. Ja Intia on brittiläinen ja Indonesia hollantilainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti