perjantai 22. maaliskuuta 2013

Natsit olivat sosialisteja

Natsit eli kansallissosialistit olivat sosialisteja, eli kansallisosialismi on yksi haara sosialismin laajaa aatemaailmaa. Sosialismi-aatteitten laajan sateenvarjon alle ovat kuuluneet kansallissosialistien ohella mm. marxilaiset, marxistileninistit, maolaiset, Punaiset khmerit, arabisosialistit, sosiaalidemokraatit (tai sosialidemokraatit), anarkistit ja syndikalistit.

Ja pitää ilmeisesti hieman perustellakin väitettä kansallissosialismista sosialistisena aatteena:

1) Natsipuoleen virallinen nimi oli todellakin Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue (alkup. saks. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), ja sen kannattajat pitivät aatettaan työväenaatteena.

2) Natsit halveksivat yläluokan ja porvariston aristokraattisia, porvarillisia ja kristillisiä hyveitä ja aatemaailmoja.

3) Natsit alistivat Saksan elinkeinoelämän toimimaan valtion ohjauksessa ja valtion päämäärien hyväksi yksipuoluejärjestelmässä.

4) Natsit saivat aikaan eräänlaisen hyvinvointivaltion (joka ei kylläkään kuulunut kaikille maan asukkaille, mutta ovathan muutkin sosialistit osanneet sortaa ihmisiä).

Mutta tietenkään en tarkoita, että kansallissosialisteihin kuulumattomat sosialistit olisivat syyllisiä kansallissosialistien rikoksiin.

Joskus myös vihreän aatteen kannattajat luokitellaan sosialisteihin kuuluviksi. Natsit muuten olivat luonnon- ja eläintensuojelun suurenmoisia edelläkävijöitä. (Mutta en todellakaan syytä ei-kansallissosialistisia vihreitäkään natseiksi.)

Koska natsit olivat sosialisteja, niin siksi tuskin on sopivaa väittää uusnatsien olevan äärioikeistolaisia.

2 kommenttia:

  1. Eiköhän natsien sijoittaminen äärioikeistoon johdu lähinnä käytännön syistä. Eihän siitä tulisi mitään, jos natsit istuisivat vasemmistossa marxilaisten vieressä. Siitä seuraisi jatkuvia nyrkkitappeluita.

    VastaaPoista