Parasta turkiksissa on se, että ne ovat luomua verrattuna
keinokuituihin. Huonoa niissä on se, että turkiseläimet joutuvat
elämään lajilleen epäluonteenomaisissa oloissa, jotka voivat
aiheuttaa kärsimystä. Lisäksi voidaan kysyä, että eikö turkikset
voitaisi hyvin korvata jollain muulla raaka-aineella.
Jos Suomessa lopetettaisiin turkisten tuotanto, se aiheuttaisi
kuitenkin suorasti ja epäsuorasti lukemattomien työpaikkojen
menetyksen, ja toiseksi, se aikaansaisi tuotannon siirtymisen
maihin, joissa turkiseläinten hyvinvoinnista ei niin paljoa
välitettäisi. Esim. Kiinaan.
Luonnossa eläimet elävät luonnonmukaisissa olosuhteissa. Tosin
luonto ei ole mikään suuri ystävä eläimillekään. Luonnonmukainen
elämä aiheuttaa eläimille kärsimystä. Ne näkevät nälkää ja kärsivät
sairauksista. Petoeläimet raatelevat ja syövät saaliseläimiä, ja
saaliseläimet kokevat ensin suurta stressiä ja sitten suuria tuskia.
Näen myös sieluni silmillä vanhan nälkäänäkevän hylkeen, joka ei
jaksa enää kunnolla saalistaa ja jonka lihaa ovat loiselävät
syöneet. Tälläkin hylkeellä olisi voinut olla paljon mukavampaa
ihmisen seurassa.
Ja jos jätetään turkiseläimet syrjään, ja puhutaan
ravinnonhankinnasta. Ihminen periaatteessa tarvitsee ravintoonsa
myös eläinkunnan tuotteita, vaikkakin ne voidaan käytännössä korvata
pillereillä. Mutta miten luonnonmukaista sitten on korvata
pillereillä liha, kananmunat, juusto ja maito? Nahka ja villakin
ovat ihan tolkullinen asia. Jos eläin joka tapauksessa kuolee, niin
eikö sen voi käyttää hyväksi post mortem? Eläimet eivät voi ainakaan
lausua filosofista vastalausettaan asiaan. Ne eivät myöskään hautaa
vainajiaan.
Minusta olisi kaikkein hienointa, jos voisin henkilökohtaisesti
ampua eläimet, joiden lihan ja nahan haluan käyttää. Myöskin
teurastaisin tappamani eläimet ruokakuntoon. Se jos mikä olisi
eettistä. Olisin kosketuksissa siihen, mistä ruoka tulee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti