perjantai 12. lokakuuta 2012

EU-ehdotus: netissä vain omalla nimellä ja kuvalla

EU-komission Clean IT -hanke suosittelee hieman totalitaristisia muutoksia internetin käyttöön Euroopassa. Suunnitelmassa hahmotellaan tapoja, joilla terrorismin ja siihen yllyttämisen ongelmaa saataisiin karsittua internetistä. Tähtäimessä on myös ihmisten liiallisen yksityisyydensuojan ja sananvapauden rajoittaminen.

Paperissa esitetään ensinnäkin nimimerkkien kieltämistä internetissä. Internet-palvelujen tarjoajien pitäisi jopa tarkistaa käyttäjien henkilöllisyyksiä. Internetin yhteisöpalveluissa linja olisi vielä tiukempi. Vain käyttäjän aidot kuvat hyväksyttäisiin profiilikuviksi.

Clean IT -hanke kaavailee myös, että "internet-ongelmien" raportoimiseen pitäisi kehittää painike, joka toimisi selaimen tai jopa käyttöjärjestelmän tasolla. Näin viranomaisia voisi helposti varoittaa niistä.

Jopa käyttöjärjestelmiin rakennettavaa pakollista internet-seurantaa harkitaan. Jos tällaista mahdollisuutta ei käyttöjärjestelmässä olisi, sitä ei saisi myydä EU-alueella. Ongelmaksi tässä ehdotuksessa voi muodostua se, että monia Linux-käyttöjärjestelmän levitysversioita saa käyttöön ilmaiseksi ja vapaasti. Jouduttaisiin sekin henkireikä torppaamaan.

Näitä ehdotuksia soveltamalla internetissä saisi paitsi ehkä hieman hankaloitettua terrorismia, niin myös vähennettyä roimasti hallintoon, yritysmaailmaan ja moneen muuhun vaikutusvaltaiseen ryhmään kohdistuvaa kritiikkiä. Puhumattakaan siitä, että esim. terveys-, mielenterveys-, päihde- ja vauvafoorumeiden käyttö jonkin verran hankaloituisi.

Mutta ovatko ehdotuksen tekijät itse tuoneet sen julki omilla nimillä ja kuvilla varustettuna, kas siinäpä kysymys.

Vihan punttisalilla eli Hommaforumilla on aiheesta keskusteltu. Oi, katso:

keskustelua otsikolla 'EU-ehdotus: netissä vain omalla nimellä ja kuvalla'

Ei Hommaforum sinua syö. Jos uskot että se syö sinut, olet idiootti!

4 kommenttia:

 1. En usko,kuten useampi Homma kirjoittajakaan, että kyseisellä lailla saataisiin terrorismi kytkettyä Euroopasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä saadaan vähennettyä kolme prosenttia. Mahdollisesti.

   Poista
 2. Eli kuitenkin sitä jää mielestäsi jäljelle, meinaan terrorismia ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaisin niin. Terroristit eivät esiinny oikeasti julkisessa internetissä omalla nimellään ja kuvallaan. Jos tuo ehdotus toteutuisi, niin aina sitä saa ei-julkisesti viestiteltyä kuitenkin.

   Poista