keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Aseiden omistamisen oikeus on liberaali oikeus

Sääntöön on tietysti poikkeuksia, mutta minusta näyttää ihan siltä kuin suhteellisen liberaalit ihmiset kannattaisivat ihmisten oikeutta omistaa tuliaseita, kun taas suhteellisen epäliberaalit tai autoritaarista komentoa kannattavat ihmiset vastustaisivat tätä oikeutta.

Joku voi nyt tähän sanoa, että Yhdysvalloissa nimenomaan liberaalit vastustavat ihmisten oikeutta omistaa tuliaseita. Tämä ei kuitenkaan ole aivan totta. Yhdysvaltain poliittisen historian oikusta maassa usein kutsutaan liberaaleiksi sellaisiakin ihmisiä, jotka itseasiassa vastustavat liberalismia.

Diktatuureissa pyritään keräämään aina aseet pois ihmisten käsistä. Jostain kumman syystä.

Aseiden omistamisessa on kyse yksilön vapaudesta. Ja yksilönvapaudet ovat liberalismin rakkainta ydintä.

Toinen asia on sitten se, että aseiden omistusta voidaan muuten säädellä yleisen edun perusteella suhteellisen liberaaleissakin maissa. Esim. Suomessa, jossa kansalaiset omistavat paljon tuliaseita, ihminen menettää aseenomistusoikeutensa, jos syyllistyy rikokseen. Tämän säännön vuoksi suomalaiset aseenomistajat ovat maamme lainkuuliaisinta porukkaa.

PS. Aseenomistusoikeus on mahdollistanut pienelle Suomelle myös laajan ja toimivan sotilaallisen reservin, joka voidaan ottaa tarpeen niin vaatiessa käyttöön.

2 kommenttia:

 1. Konservatiivi ja liberaalin käsitteet on jokseenkin tarkoin hässitty sekaisin juurikin USAlaisten yhteiskunnallisten kirjoittajien ja vastaavien toimesta.

  Koska "sosialismi" on USAssa kirosana, ovat sikäläiset vasemmistolaiset alkaneet käyttää itsestään termiä "liberaali", samalla kun oikeistolaiset ovat omaksuneet ja omineet itselleen termin "konservatiivi".

  Todellisuudessahan liberaalin vastakohta on autoritaari, joka kannattaa saneltua pakkovaltaa ja konservatiivin vastakohta puolestaan radikaali:
  siinä missä konservatiivi haluaa säilyttää järjestelmän toimivat osat ja tehdä vain hienosäätöä ja huoltoa, ajaa radikaalia vimmattu tarve repiä kaiken maasta niin, että käteen jää vain juuri, latinaksi "radix".

  Niinpä liberaali konservatiivi haluaa suoda kansalaisille oikeuden kantaa asetta, onhan se perinteisesti vapaan kansalaisen tunnus.
  Radikaali autoritaari sen sijaan haluaa repiä kaiken hajalle ja pakottaa kaikki alistumaan siihen!
  Siksi hän haluaa kieltää aseet, etteivät pahuksen setämiehet tulisi pyssyineen estämään Nuoren Älykkään Naisen luomistyötä Uuden Uljaan Maailman puolesta!

  VastaaPoista