keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Translakia ollaan muuttamassa, ja sama pitäisi tehdä myös asevelvollisuuslaille

Suomen translaki on kaksikymmentä vuotta vanha teos, ja nyt sitä ollaan muuttamassa. Wanhaa lakia on kritisoitu, runsaasti.

Wanhassa laissa on lukenut, että jos transsukupuolinen haluaa vahvistaa uuden sukupuolen itselleen, niin hänen pitäisi olla lisääntymiskyvytön. Tämä tullaan muuttamaan, eli biologisesta sukupuolesta toiseen itsensä muutattanut saa pitää wanhat lisääntymiselimensä. Tosin sitä minä ihmettelen, että jos yksilö haluaa muutattaa itsensä miehentyyppisestä naisentyyppiseksi, tai päinvastoin, niin hän haluaa kuitenkin sitten pitää edellisen oletetun sukupuolensa sukupuolielimet. Tuntuu jotenkin järjettömältä, mutta en minä kuitenkaan rupea arvostelemaan ihmisten valintoja.

Jatkossa sukupuolen vahvistamiseen riittäisi yksinkertaisesti ihmisen oma ilmoitus. Ihmisen ei siis tarvitsisi käydä läpi minkäänlaisia lääketieteellisiä arvioita tai prosesseja hakuvaiheessa eikä myöhemminkään.

Asiaan liittyy myös se, että aiemmin sukupuolen juridiseen muuttamiseen on vaadittu myös psykiatrinen arvio siitä, että henkilö kuuluu vastakkaiseen sukupuoleen, ja ettei hänellä ole mielenterveysdiagnoosia. Nyt tämä siis muuttuu myös, eli oma ilmoitus tosiaan riittää ihan kaikissa suhteissa.

Esim. jos biologiselta mieheltä näyttävä yksilö haluaa käydä naisten pukuhuoneessa, niin siihen riittää pelkkä ilmoitus.

Uutta tekeillä olevaa lain versiota on myös kritisoitu siitä, että se on edelleen liian rankka transihmisille.

Transihmiset toki ovat osa ihmiskunnan ja ihmislajin moninaisuutta ja heillä on sama ihmisarvo kuin kaikilla muillakin, jos nyt ihmisarvon olemassaoloon haluaa uskoa. Kyseessä on sosiaalinen konstruktio.

Myös hetero- ja homoseksuaalisilla sekä muunsukupuolisilla ihmisillä on sama uskottu ihmisarvo.

Koska sukupuolia on monta ja koska mies voi synnyttää yhtä hyvin kuin nainen ja nainen voi tuottaa pieniä lisääntymissoluja yhtä helposti kuin mies, niin asia vaatii myös asevelvollisuusjärjestelmämme täysremonttia. Tämä merkitsee sitä, että kaikki kansalaiset tulisivat jatkossa asevelvollisuuden piiriin, jos siis ollaan loogisia.

2 kommenttia:

 1. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, oikeille transihmisille puberteetin myötä alkava vääräksi koetun kehon muuttuminen on silkkaa loputonta kärsimystä.
  Pahinta on transmiehillä, jotka joutuvat sietämään kuukausittaista Naisen Vaivaa ja raskaaksi tuleminen on pahin painajainen, mitä heille voisi sattua.

  Kun he ovat päässeet sukupuolenvaihdokseen, heille on tuottanut valtavaa helpotusta päästä eroon juurikin näistä väärän sukupuolen päätunnusmerkeistä.

  Siksi ihmettelenkin, mikseivät juuri he ole korottaneet ääntään kovimmin näitä Siittäviä Naisia ja Menstruoivia Miehiä vastaan:
  heitä jos keitä luulisi eniten raivostuttavan tämä sairaalloisen huomiohakuisten ihmisten larppaaminen, joka tekee pilkkaa heidän omista kärsimyksistään todellisen väärään sukupuoleen syntymisen johdosta.

  VastaaPoista