keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Elisa lopettaa ikiaikaisen kotisivutilani

Sillä hetkellä tuntui siltä kuin minua ruoskittaisiin ripuloivilla ankeriailla. Minua lähes huimasi. Siteeraan Jeesusta: "Olen järkyttynyt!"

Ja tässä sitten tarina siitä, miten tähän tilanteeseen oltiin tultu:

Olin alun perin hankkinut mainion kotisivutilani Nic-nimiseltä yritykseltä. Tämä tapahtui joskus 1990-luvun loppupuolella. En itse asiassa kauhean tarkkaan muista ajankohtaa. Nettisivujeni osoite oli ja tulee olemaan vielä muutaman hetken ajan eli vuoden 2022 loppuun saakka http://netti.nic.fi/~tomk/.

...Ensin minun täytyi maksaa aloitusmaksu, minkä jälkeen ei olisi enää vuosi- tai kuukausimaksuja odotettavissa palvelussa.

Opettelin HTML-koodauksen perusteet ja graafisella WYSIWYG-editorilla mutta myös koodia käsin muokkaamalla tein itselleni nettisivut. Editorini oli alun perin ollut Netscape Composer, joka oli osa ilmaista Netscapen WWW-sovelluspakettia.

Alun perin sivustoni nimi oli ollut Tom Kärnän tiukan asialliset kotisivut. Myöhemmin muutin niiden nimeksi Tom Kärnän SUO. Nimi johtui siitä, että yksittäisiä sivuja niillä oli parhaimmillaan melko paljon. Joku saattoi tosin luulla nimen perusteella, että kertoisin sivustolla suostani. Mutta tämä ei ollut asianlaita. En omistanut tuolloin suota, enkä omista nytkään. Minulla on ainoastaan elinikäinen käyttöoikeus perintömökkiin.

...Viimeksi kuluneiden vuosien aikana olen käyttänyt hommaan Netscapen sovelluspaketin suoraa jälkeläistä, avoimen lähdekoodin Meriapinaa, joka alkukieliseltä nimeltään kuuluu Seamonkey. ("Seamonkey" on itse asiassa markkinointitermi Artemia-sukuisille suolaisen veden katkaravuille, jos ketään kiinnostaa. Oletettavasti ei kiinnosta.)

Olen aikaa myöten joutunut opettelemaan myös CSS-tyylisäännöstöä, koska pitää olla nykyaikainen.

Jossain vaiheessa Saunalahti osti Nicin. Kotisivupalveluni jatkui ennallaan. Ei tullut uusia maksuja. Myöhemmin Elisa osti Saunalahden, ja sama hyvä meininki jatkui.

Jossain välissä 2010-luvulla sain tehtyä sivustostani myös mobiiliystävälliset.

Kun maailma on siirtynyt yhä suuremmassa määrin mobiiliin, niin jotkut ihmiset lienevät ennen pitkää joutuneet sen häiritsemäksi, että Tom Kärnän SUO ei ole tarjonnut suojattua eli SSL-yhteyttä. SSL-suojaus ei sinänsä kyllä merkitse sitä, että sivusto on turvallinen, mutta se merkitsee sitä, että yhteys netissäsurffailijan internetselaimen ja palvelimen, jolla sivusto sijaitsee, välillä on suojattu sillä lailla, että periaatteessa kukaan nuuskija ei pääse siihen väliin. Tämä on tärkeää, jos selaimen ja palvelimen välisen tiedonsiirron on syytä olla salaista.

(Perinteisillä sivustoilla käydessä selaimen osoitepalkissa on näkynyt merkintä http://. SSL-suojatuilla sivuilla merkintä on kuulunut https://. Viime aikoina SSL-suojaus on ollut tosiaan WWW:ssä käytetty standardi. Mobiiliselaimilla surffatessa merkintää ei välttämättä näy.)

Nettisivuillani ei ole ollut mitään sellaista, mikä voisi antaa todellista aihetta turvattomuuden tunteelle, esim. lomakkeita, mutta ainakin mobiilissa internetselaimet saattavat hyvinkin varoittaa käyttäjää tällaisille nettisivuille yrittäessä.

Sivuston suojattu yhteys ilmeisesti maksaa sen vaatiman SSL-sertifikaatin takia. Tämä voi osaltaan selittää sen, miksei Elisa ollut tuonut yksityisasiakkaiden kotisivupalveluaan tältä osin nykyaikaan.

Noin kaksi ja puoli vuotta sitten Elisalta oli tullut sähköposti, jossa kerrottiin, että kotisivutilani tulisi olemaan maksullinen 1.9.2020 alkaen. Hieman järkytyin asiasta. Ja olihan silloin korona-aikakin vasta alkanut, joten stressasi muutenkin. Tosin ymmärsin hyvin sen, ettei Elisa voinut ikuisesti antaa minun pitää ko. paikassa kotisivujani 1990-luvulla maksamani aloitusmaksun hinnalla. Hieman tutustuin vaihtoehtoihin, mitä minulla oli, mutta päätin jatkaa Elisalla maksaen jatkossa pientä muotollista 2,9 euron kuukausimaksua. Se oli yksinkertaisinta. Eikä WWW mennyt ratkaisuni ansiosta rikki.

28. syyskuuta Jeesuksen vuonna 2022 Elisalta oli kuitenkin tullut tiedote, jossa kerrottiin, että heidän tarjoamansa kotisivutilapalvelu lakkaa vuoden 2022 lopussa.

Ja siinä tuli sitten tämä tunne ripuloivista ankeriaista.

Elisa perusteli päätöstään kysynnän vähäisyydellä ja alustan tekniikan vanhentuneisuudella. Yritys tarjoaa toki jatkossakin yrityspuolella ratkaisuja nettisivujen suhteen.

Ymmärrän kuitenkin ratkaisun, ja onneksi kaksi vuotta aikaisemmin saapunut edellinen järkytys on jättänyt tälle uudelle järkytykselleni vähemmän sijaa olla olemassa.

Asiaa harkittuani hetken aikaa päätin siirtää pikku hiljaa sitten nettisivuni ilmaiseen Google Sites -palveluun, josta minulla on tällaista aikaisempaa kokemusta (olen ylläpitänyt melko monen vuoden ajan siis kirjailija Jukka Piipposen nettisivuja). Ilmaisuus tarkoittaa myös sitä, että kotisivuni eivät lakkaa jatkossa hetkessä olemasta, jos minulta jää joskus kotisivupalvelun kuukausimaksu suorittamatta, esim. sairauden vuoksi.

Sivujen siirtäminen uuteen formaattiin on kyllä ollut hirveää pikku nysväämistä, ja on edelleen. Kun joudun luomaan ja käsittelemään jokaisen sivun erikseen.

Kunnolliset webbihotellit taas maksavat.

Kun sivuja on sivustossani satakunta, niin hommaa riittää ihan tarpeeksi.

Sites-palvelu tosin sisältää jossain määrin rajatun muokkausmahdollisuuden  sivuille. Wordpress.com olisi hienompi ja monipuolisempi palvelu, mutta sitä alussa kokeillessani törmäsin eräisiin teknisiin työtäni kovasti hidastaviin oksankohtiin, joten päätin vaihtaa wanhaan tutuhkoon palveluun.

Jeesuksen vuoden 2023 alusta alkaen WWW on sitten lievästi rikki, kun ikiaikaisesti siihen kuulunut sivustoni on ikään kuin vaihtanut paikkakuntaa. Historian siivet havisevat, kun wanhat nettisivuni lentää kotkan kaltaisena aurinkoon kuin Gaius Julius Caesarin henki. Aurinko symbolisoi tässä runoilussani bittien taivasta...

Bitti on kahdeksasosa tavusta. Bitti on tiedonsiirron perusyksikkö, kun taas tavu on tallennuksen kokoa koskeva yksikkö.

Tosin olen linkitellyt wanhasta sivustostani sivuja uuden version sivuihin pikku hiljaa, joten WWW:n rikkinäisyys vähenee sen myötä hieman määräaikaan mennessä. Uusi sivusto on nimeltään Tom Kärnä suo, eli olen poistanut nimestä genetiivin, jolloin nimessä ollut substantiivi on samalla kätevästi muuttunut merkitsemään yksikön kolmanteen persoonaan taivutettua verbiä.

Tänä tekstini julkaisun päivänä eli 19.10.2022 uusi sivustoni on vielä varsin raakile. Mutta jos hyvin käy, niin saan homman vähintään noin 98-prosenttisesti valmiiksi vuodenvaihteeseen mennessä.

Ja ainakin uusien kotisivujeni alusta on teknisesti täysin nykyaikainen.

4 kommenttia:

 1. Jeesus sanoi:
  "Se on täytetty!"
  Ellu sanoi:
  "Se on tyhjennetty!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhumme nyt ilmeisesti profeetta Elisasta, joka hieman yllättäen oli miespuolinen. Vaikka mistä sitä nykyään tietää.

   Poista
  2. Minulla oli kylläkin mielessä firma eikä profeetta, mutta olihan hänkin aikoinaan sekä varamooses että -jeesus halkoessaan vesiä ja ruokkiessaan vähällä muonalla paljon ihmisiä.

   Kentiesh voishikin olla shyytä käyttää profeetan nimeshtä shen vershiota Elisha, niin ei tulisi transistoriseksualistisia sekaannuksia?

   Poista