keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Epistokratia, pätevimpien valta, vaihtoehtoinen hallintomuoto, jota en esitä demokratian tilalle

Tässä tällainen katsaus, joka ei kuitenkaan ilmaise minun puoleltani mitään epäröintiä demokratian kannattamisen ja puolustamisen suhteen:

Kanava-lehden numerossa 7/2021 oli Giuseppina Ronzittin ja Tero Tulenheimon kirjoitus Demokratia ja tiedollisen kompetenssin haaste, jossa esitellään yhdysvaltalaisen yhteiskuntafilosofi Jason Brennanin ajatus demokratian korvaamisesta epistokratialla, jossa kelpuutettaisiin päättäjiksi vain poliittisesti pätevät kansalaiset.

Ainakin joihinkin poliittisiin kysymyksiin on olemassa objektiivisesti oikea vastaus.

Brennanin kompetenssiperiaate kuuluu näin: Ellei poliittista päätöstä ole tehty pätevästi ja vilpittömällä mielellä, siltä puuttuu poliittinen auktoriteetti eikä sitä tule panna toimeen. Erityisesti päätöksillä tulee aina olla asianmukaiset perustelut.

Brennan katsoo, että vaikka rajanveto pätevien ja epäpätevien päätösten välillä voi olla vaikeaa, niin ei ole vaikea osoittaa, että demokratioissa äänestäjien enemmistö on normaalisti rajan väärällä puolella, miten rajanveto sitten tehdäänkin.

Brennan katsoo myös, että niin putkiurakoitsijan kuin poliittisen vallan käyttäjän hommat vaativat pätevyyttä.

Mies ei puolusta kuitenkaan epistokratiaa ehdoitta. Kyseessä on vaihtoehtoinen hallintomuoto, jota tulisi kokeilla. Vaikka on varmaa, että sen enempää epistokratia kuin demokratiakaan ei toimi ideaalisesti, on tutkittava, kumpi johtaa parempiin tuloksiin käytännössä.

Artikkelin kirjoittajat mainitsevat myös sen, että poliittisen vallan käyttäjän on kuitenkin mahdoton tehdä päätöksiä pelkästään tiedon varassa. On myös olemassa sellainen asia kuin arvot ja päämäärät – kirjoittajat puhuvat preferensseistä. Poliittisen vallan käyttäjät eivät voi valita näitä tavallisten kansalaisten puolesta.

Jason Brennan on myös kirjoittanut kirjan Against Democracy ("Demokratiaa vastaan"), jossa avaa ajatteluaan.

PS. Voit myös niin halutessasi käydä lukemassa seuraavat neljä demokratiamyönteistä blogimerkintääni: Demokratian seitsemän etua diktatuuria vastaan, Sveitsin hallitusjärjestelmä on demokraattisen kontrollin alla, Suora demokratia – mikä se on? ja Kurdit, Rojava, kommunalismi ja nationalismi, osa 2.

2 kommenttia:

  1. Eli peräänkuulutetaan taas kerran sitä Filosofikuningasta tai Valistunutta Itsevaltiasta viisaine neuvonantajineen.
    Tälläkin kertaa jäi kertomatta, mistä ne sellaiset oikein löydetään.

    Epäilemättä Brennan katsoo itse lukeutuvansa kyseiseen joukkoon, miettimättä sen tarkemmin mitä hänelle tapahtuu, jos epistokraateiksi valikoituukin hänen vihamiehiään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti voisihan demokratiaa parantaa lisäämällä kansanedustajaehdokkaiden pätevyysvaatimuksia. Voitaisiin vaatia esim., että näiden tulisi olla vähintään jonkin alan maistereita tai edes nörttejä. Taikka sitten voitaisiin perustaa eduskunnan yhteyteen Ohjausneuvosto, jonka jäsenet olisivat kauhean viisaita mutta joilla ei olisi itsenäistä poliittista valtaa vaan pelkkä oma arvovaltansa, jonka suuruudesta he joutuisivat huolehtimaan itse.

      Poista