keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Roomalainen sekä nk. roomalainen tervehdys

Muinaiset roomalaiset tervehtivät toisiaan näin: jos tervehdittävä oli vain yksi ihminen, he sanoivat "salve", ja jos tervehdittäviä oli useampi kuin yksi, he sanoivat "salvete".

"Salve" on siis yksikön toisen persoonan imperatiivin muoto latinan verbistä "salvere". Monikon toisen persoonan muoto taas kuuluu "salvete". On olemassa myös neljä muuta persoonamuotoa.

Salvere-verbi merkitsee: olla terve, voida hyvin. Mukava verbi käyttää tervehtimiseen.

Hyvästellessä roomalaiset taas sanoivat "vale" yksikössä ja valete" monikossa.

Tämän valere-verbin eri merkitykset taas kuuluvat: 1) olla terve, olla voimakas; 2) kyetä, pystyä; 3) tarkoittaa jotakin; 4) vaikuttaa, merkitä, nauttia arvovaltaa.

Miellyttävä verbi tämäkin tarkoitukseensa.

Tapasin ennen vanhaan huvikseni tervehtiä ja hyvästellä ihmisiä aina välillä latinaksi. Heilautin samalla kättäni. Sopivissa tilanteissa. Tämä jatkui siihen asti, kun sain tietää, että muinaiset roomalaiset eivät oikeasti olleet tavanneet tehdä "roomalaista tervehdystä".

Englanninkielisen Wikipedian artikkelin mukaan käsitys "roomalaisesta tervehdyksestä" juontuu roomalaisen taiteen modernista ylitulkinnasta.

Ajatelkaa, kuinka myrtyneeksi Benito Mussolini tulisi, jos vielä eläisi ja saisi tietää asiasta.

2 kommenttia:

 1. Tervehtiminen kohottamalla oikea käsi kämmen avoimena tervehdittävää kohti lienee yleismaailmallinen tapa ihmiskunnan alkuhämäristä.

  Koska ihmiskunnan enemmistö on oikeakätisiä, se on myös asekäsi.
  Niinpä kun kohdattiin kanssaihminen rauhanomaisissa merkeissä, kohotettiin asekäsi tyhjänä ilmaan, että tervehdittävä näkisi tulijan aseettomuuden viestin.

  Käyttihän Sauli Väinämökin tästä termiä "intiaanipäällikön tervehdys", jota suositteli körinän lakkauttaman kättelyn sijaan.

  Fascistien ja muiden sen suunnan poliittisten liikkeiden tervehdykset ovat tämän yleismaailmallisen tervehdyksen eri tavoin tyyliteltyjä versioita;
  esim. meillä IKL:n tervehdyksessä käsivarsi oli lähes pystysuorassa taivasta kohti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen sitä mieltä, että mainitsemasi tapa tervehtiä on varsin luontevaa ihmiselle.

   Poista