torstai 12. marraskuuta 2020

Joe Biden, Donald Trump ja Eric Cartman

South Park on pieni kaupunki Yhdysvalloissa Coloradon osavaltiossa vuoriston helmassa. Siellä asuvat alakoululaiset Stan, Kyle, Eric Cartman ja Kenny perheineen. He ovat kavereita.

Kyle on juutalainen. Kennyn perhe on köyhä. Eric on jossain määrin psykopaatti ja lisäksi hän vihaa tai halveksii juutalaisia, köyhiä, hippejä sekä laulaja Justin Bieberiä ja tämän faneja. Hänellä on myös rodullisia ennakkoluuloja mustista, mutta näitä hän ei varsinaisesti vihaa. Hän on myös oiva esimerkki siitä, että pahuus on usein mielenkiintoisempaa ihmisessä kuin hyvyys, joka voidaan kokea tylsäksi.

Ericiä hänen kaverinsa puhuttelevat hänen sukunimellään.

Eric Cartman on fiktiivinen hahmo "aikuisten piirretyssä" tv-sarjassa South Park. Sarjassa käytetään välillä rumaa kieltä ja jopa shokeerataan katsojia, mutta siinä myös käsitellään tärkeitä asioita.

Mielestäni Eric Cartman voisi olla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, Republikaaninen puolue, ottopoika. Trumpilla tosin ei ilmeisestikään ole ennakkoluuloja juutalaisista, toisin kuin Cartmanilla. Muitakin eroja henkilöhahmojen välillä voi olla.

Presidentti Trump on vanhoilta ammateiltaan miljardööri ja tosi-tv-tähti.

South Parkissa jonkin aikaa vitsailtiin Donald Trumpille lanseeraamalla sarjaan häntä muistuttava presidenttiehdokas, josta sitten tuli presidentti. Kyseessä on sarjan wanha hahmo, alakoulunopettaja Mr. Garrison, joka tykkää sanoa asiat suoraan niin kuin ne ovat.

Sarjan yhdessä jaksossa Mr. Garrison, aikana ennen kuin lähti mukaan politiikkaan, kävi Kanadassa panemassa Kanadan presidentin kuoliaaksi. Ihan tätä jaksoa varten Kanadan pääministerin virka vaihdettiin presidentin viraksi. Siis sarjassa, ei tosielämässä.

Varapresidenttiehdokkaakseen Mr. Garrison sai houkuteltua Caitlyn Jennerin.

Donald Trump ei tietääkseni ennen presidenttiyttään kuin sen aikanakaan ole pannut ketään kuoliaaksi. Mutta silti jotenkin pidän enemmän Mr. Garrisonista kuin hänestä. Tai, no hetkinen, Mr. Garrisonin teko oli oikeastaan poliittinen murha...

Viime viikon lauantaina 7.11.2020 muistaakseni oli varmistunut se, että Yhdysvaltain presidentinvaaleissa riittävän määrän valitsijamiehiä taakseen presidentiksi valituksi tulemista varten oli saanut presidentti Trumpin tärkein kilpakumppani vaaleissa, Demokraattisen puolueen ehdokas Joe Biden.

Joten, jos mitään ihmeellistä ei satu, niin uuden presidentin virkaanastujaiset ovat sitten 20. tammikuuta 2021.

Presidentti Trump on jatkanut sen väittämistä, että vaaleissa olisi tapahtunut laajaa vaalivilppiä. Mies haluaisikin kovasti saada aikaan meheviä oikeusjuttuja, joiden avulla Bidenin presidenttiys estettäisiin. En kuitenkaan pidätä hengitystäni odotellessani sitä tapahtuvaksi.

New York Times -lehti oli kysynyt jokaisen osavaltion vaaliviranomaisilta asiasta, ja kukaan ei ollut havainnut vaaleissa laajamittaista vilppiä.

Mahdollisen vaalivilpin tutkii maan riippumaton oikeuslaitos, jos sellaista on tapahtunut.

Donald Trumpin ensimmäinen vaimo Ivana on todennut entisestä miehestään: "Hän on todella huono häviäjä. Hän ei pidä häviämisestä ja jatkaa taistelua taistelun perään."

Myös tässä artikkelissa todetaan, että Donald Trump ei koskaan tunnusta tappiotaan – missään asiassa. Hän on kuin muinaiset roomalaiset, jotka eivät koskaan uskoneet kärsineensä lopullista tappiota. Nousivat aina kanveesista.

Presidentti Trumpin tarve pysyä presidenttinä johtuu myös osaltaan siitä, että miestä itseään vastaan on käynnissä useita oikeusjuttuja, jotka ovat olleet tauolla presidentin syytesuojan takia. Presidentti voisi periaatteessa erota ennen virkakautensa loppua, jolloin uudeksi, hyvin lyhytaikaiseksi, presidentiksi nousisi varapresidentti Mike Pence, joka sitten armahtaisi Donald Trumpin ennen ensi vuoden 2021 tammikuun 20. päivää. Tällainen veto heiltä tosin luultavasti romahduttaisi Republikaanisen puolueen arvovaltaa melko paljon.

Suomalaisesta näkökulmasta katsoen Donald Trump on ollut kauhean oikeistolainen. Onneksi ei sentään kannata minimivaltiota.

Suomalaisena minulla on oikeus paheksua oikeistolaisuutta!

Trumpin presidenttikauden aikana Yhdysvaltain kongressin ylempi kamari senaatti on ollut enemmistöltään republikaaninen. Sen sijaan kongressin alempi kamari edustajainhuone on ollut demokraattienemmistöinen. Koska lakien voimaan saattaminen vaatii niin senaatin kuin edustajainhuoneen hyväksyntää, ja koska puolueiden välit ovat olleet viime vuosina todella huonoja, presidentti Trump on joutunut toteuttamaan ohjelmaansa ennen kaikkea presidentin asetuksien avulla.

Hän on ilmeisestikin tehnyt parhaansa täyttääkseen vaalilupauksensa. Tosin Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajamuurin täydellistämisen maksattaminen Meksikon valtiolla oli ollut alusta asti epärealistinen ajatus. Presidentti Trump olikin siirtänyt puolustushallinnon varoja muurin rakentamista varten. Tästä eivät ilmeisesti kaikki sotilaat ole tykänneet.

Hän on pyrkinyt saamaan aikaan ja pitämään yllä työpaikkoja fossiilisten polttoaineiden tuotannossa.

Trump oli pyrkinyt lopettamaan presidentti Obaman terveydenhuoltouudistuksen "Obamacaren", joka tosin oli ollut turhan kallis hyviin vaikutuksiinsa nähden. Myönteistä toimivampaa vaihtoehtoa hänellä ei kuitenkaan ole ilmeisesti ollut esittää. Yhdysvalloissa sairastaminen on voinut olla hyvinkin kallista. Ihmiset maassa joutuvat helposti henkilökohtaiseen konkurssiin, jos sairaus iskee. Presidentti Trump ei kuitenkaan ole saanut kumottua uudistusta.

Trump oli kehottanut puolustusliitto NATO:n jäsenmaita huolehtimaan siitä, että ne pitäisivät huolta puolustuksestaan. Kehotus oli täysin järkevä, mutta presidentin sitoutumisesta puolustamaan muita liiton jäsenmaita on kannettu huolta.

Trump on näyttänyt pitävän diktaattoreista eikä minusta ole varmuutta siitä, että hän itse todella kannattaisi demokratiaa.

Venäjän juntan johtajaa Vladimir Putinia hän on välttänyt arvostelemasta. Kiinan kanssa hänellä on ollut sen sijaan napit vastakkain, ja hän aloitti kauppasodan maan kanssa. Kiina on oikeasti toiminut väärin ja vastoin maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä estäessään ulkomaista kilpailua kotimarkkinoillaan. Mutta en ole vakuuttunut siitä, että presidentti Trumpin toimet asian suhteen olisivat auttaneet Yhdysvaltain taloutta.

Trump jätti Syyrian kurdit oman onnensa nojaan vetäessään yhdysvaltalaiset joukot kurdien kimppuun hyökkäävän islamistisen Turkin joukkojen tieltä. Kurdit olivat diktatuurivaltion sisälle onnistuneet luomaan suhteellisen toimivan yhteiskunnan, jonka yhteiskuntajärjestelmässä oli niin edustuksellisen kuin suoran demokratian piirteitä.

Toisaalta presidentti Trump ei ole aloittanut uusia sotia.

Mies on myös onnistunut lähentämään Israelia ja arabimaita toisiinsa.

Hänen kautensa aikana Yhdysvaltain velan aste on noussut huimasti. Tätä tapahtui jo ennen kuluvan vuoden koronaepidemiaa.

Vastoin perinteistä maan presidenttien hyvää tapaa presidentti Trump ei ole tähän mennessä antanut ilmoitusta maksamiensa verojen määrästä.

Vuonna 2016 Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin virheinä voidaan nähdä se, että tämä oli antanut ymmärtää, että Trumpin äänestäjät ovat surkuteltavia ("deplorable"), ja se, että Clinton ei kertaakaan ottanut vaalikampanjassaan huomioon valkoisia työväenluokkaisia miehiä, vaan pelkästään naiset ja erilaiset vähemmistöt. No, hän hävisi sitten vaalimatematiikan vuoksi vaalit, vaikka sai hiukan enemmän ääniä kuin Trump.

Presidentti Trumpin uudelleenvalinnan esteeksi taisi tulla se, että vaikka hän oli ilmeisesti herännyt suurin piirtein ajoissa koronaviruksen muodostamaan vaaraan, niin hän pelätessään asiaan reagoimisen aiheuttavan ääntenmenetyksiä kuluvan vuoden presidentinvaaleissa, jätti reagoimatta asiaan muuten kuin vähättelemällä uhkaa. Äänien siirtymä pois hänen laaristaan on voinut olla tämän vuoksi pieni, mutta riittävä se on ollut. Yhdysvalloissa on tänä vuonna kuollut koronaviruksen vuoksi 230.000 ihmistä.

Trumpissa on se vika, että hän käy jatkuvasti henkilöön. Hän ottaa eri mieltä olemiset helposti henkilökohtaisena loukkauksena.

Hän on antanut monille pätevillekin ihmisille potkut hallinnostaan kuluneiden vuosien aikana.

Ja aivan äskettäin hän on erottanut useita korkeita virkamiehiä puolustushallinnosta.

Presidentti Trump ilmeisesti kannattaa jonkinlaista maallistunutta versiota menestysteologiasta, joka antaa korkeimman kruunun vahvoille, rikkaille ja häikäilemättömille. Mies vaikuttaa halveksivan heikkoja ihmisiä.

Olen myös sitä, että se, että hän lähti politiikkaan suoraan pystymetsästä, on ollut haitta. Toki hän "ei-poliitikkona" varmasti vastasi monien äänestäjien tarpeeseen nähdä poliittisesti ryvettymätön henkilö kansakunnan suurella pallilla, mutta mieheltä on puuttunut asiantuntemusta siitä, miten politiikan ja hallinnon piireissä asioita voi hoitaa tehokkaasti.

Hänen kilpakumppaninsa Joe Biden on siinä suhteessa hänen vastakohtansa. Biden oli 30 vuoden iästä alkaen ollut Yhdysvaltain liittovaltion senaattori, eli hän oli aikoinaan nuorena suoraan porhaltanut politiikan huipulle (liittovaltion senaattorin tulee Yhdysvaltain lain mukaan olla 30 vuotta täyttänyt).

Biden on kärsinyt elämässään suuria menetyksiä: hän menetti ensimmäisen vaimonsa ja pienen tyttärensä auto-onnettomuudessa. Mies kuitenkin jaksoi jatkaa politiikassa tästä huolimatta, vaikka ensin oli ollut vähällä lopettaa. Ja myöhemmin, vuonna 2015, hän menetti vielä aikuisen poikansa aivosyövälle.

Vanhemmilla päivillään hän oli kahden kauden ajan 2009-2017 Yhdysvaltain varapresidentti presidentti Barack Obaman hallituksessa.

Käsittääkseni presidentti Trump ei ole kuitenkaan lupauksensa mukaisesti "kuivattanut Washingtonin suota" virkakautensa aikana.

Erityisen älytöntä Trumpin politiikanteossa on ollut se, että hän on sanonut, että liittovaltion politiikan kulisseissa vaikuttaa "syvä valtio", joka pyrkii estämään tai tekemään tyhjäksi kaikki hyvät päätökset.

Ennen presidentiksi tuloaan hän myös veljeili "birtherismi"-liikkeen kanssa, joka on kannattanut ajatusta, jonka mukaan presidentti Obama ei ole syntynyt Yhdysvalloissa vaan Keniassa, josta hänen biologinen isänsä oli kotoisin. Yhdysvaltain lain mukaan maan presidentin tulee olla syntyperäinen kansalainen. Virkaan astumisensa jälkeen Trump julkisesti hyväksyi sen, että Obaman syntymätodistuksen maininta miehen syntymisestä Havaijilla on aito.

Presidentti Trumpissa mielestäni erityisen hyvää on se, että vastoin aikaisempaa kantaansa hän ei ole kuitenkaan ottanut turvallisuusviranomaisten käytettäväksi erinäisiä "tehoavia" kidutuskeinoja. Hän ei myöskään antanut presidentinvirkaan astumisensa jälkeen pidättää kilpakumppaniaan Hillary Clintonia, vaikka oli antanut kannattajiensa ymmärtää, että voi tehdä niin.

Suomalaisittain Demokraattinen puolue edustaisi lähinnä Kokoomusta. Mutta toki on huomattava se, että tosiasiallisen kaksipuoluejärjestelmän vuoksi Yhdysvaltain kaksi pääpuoluetta ovat suomalaisiin poliittisiin puolueisiin verrattuna laajoja katto-organisaatioita, joiden sisälle mahtuu monenlaista menijää.

Joe Biden edustaa puolueessaan melko lailla sen oikeistosiipeä. Tosin Republikaaninen puolue on Demokraattistakin puoluetta oikeistolaisempi, jos pitää verrata. Republikaanisessa puolueessa juuri kukaan ei kannata hyvinvointivaltiota, ja Demokraattisessa puolueessakaan sen kannatus ei ole jakamatonta.

Joe Biden on Yhdysvaltain poliittisessa kentässä "maltillinen" eli on vahvasti poliittista keskustaa.

Republikaanisen puolueen vahvaa aluetta tapaavat olla maaseutu, esikaupungit ja pikkukaupungit. Puoluetta myös äänestävät erittäin usein valkoiset. Demokraattisen puolueen kannattajakunta löytyy ennen kaikkea suuremmista kaupungeista, ja rodulliset, kulttuuriset ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat jossain määrin kallellaan puolueeseen päin.

Toisin kuin Hillary Clinton, Joe Biden on kyennyt vetoamaan kunnolla myös valkoiseen työväenluokkaan.

Biden on tunnettu satunnaisista erikoisista tokaisuistaan, joille on annettu oma nimikin "bidenismit". Esim. vaalikamppailun aikana mies oli lausunut rasistisesti, että musta ei voi kannattaa Donald Trumpia presidentiksi. Hän myöhemmin pyysi anteeksi tätä tokaisuaan.

Presidentti Trump oli pyrkinyt leimaamaan Joe Bidenin vanhuudenhöperöksi. Taktiikka kostautui hänelle, kun Biden onnistui pärjäämään ihan hyvin vaaliväittelyssä.

Mitä tulee vanhuuteen, niin astuessaan presidentin virkaan Biden on jo 78-vuotias eli vanhempi kuin kukaan ensimmäistä kauttaan aloittava Yhdysvaltain presidentti ennen häntä.

Toisin kuin Donald Trump, Joe Biden on aktiivinen kristitty ja seurakuntalainen.

Trumpin maallistuneisuudesta huolimatta varsin suuri osa valkoisista nk. evankelikaalisista kristityistä on kannattanut häntä. Tämä johtuu siitä, että presidentti Trump on voinut heitä miellyttäviä tuomareita nimittää yhdysvaltain Korkeimpaan oikeuteen, jonka tehtävä on tulkita lakien perustuslainmukaisuutta. Myös Trumpin kielteinen kanta aborttiin ja jossain määrin perhesuunnitteluunkin on voinut miellyttää heitä. Voi olla, että Trumpin rääväsuisuus ja hänen harjoittamansa seksuaalinen häirintä ei heitä miellytä, mutta he tietävät myös, että kukaan ei ole täydellinen. Voi olla myös, että he ovat päässeet yli senkin, että Trump ei arvosta ollenkaan sellaisia oman maansa sotilaita, jotka ovat joutuneet sotavangeiksi.

Toisaalta mustista ja mulateista evankelikaalisista suurin osa lienee äänestänyt Joe Bidenia.

Presidentti Trump on saanut nimitettyä kautensa aikana jopa kolme tuomaria Korkeimpaan oikeuteen, joka koostuu eliniäksi nimitetyistä yhdeksästä tuomarista.

Joe Biden on sosiaalisesti edistyksellisempi kuin presidentti Trump. Miehestä myös poiketen hän haluaa saada aikaan työpaikkoja uusiutuvan ja ei-fossiilisen polttoaineen tuotantoon.

Bidenista odotan vähemmän arvaamatonta presidenttiä. Tosin kyllä hänkin tulee kannattamaan Amerikka ensin -linjaa presidentti Trumpin tavoin, mutta hän arvostaa Trumpia enemmän maansa liittolaissuhteita ja maiden yhteisiä arvoja ja etuja.

Bidenia tosin on syytetty pienimuotoisesta seksuaalisesta häirinnästä. En tiedä, voiko tämän panna höppänyyden tai ajattelemattomuuden piikkiin. Biden vaikuttaa kyllä hyväntahtoiselta, mutta...

Joe Bidenin varapresidentiksi tulee Kamala Harris, joka tunnetaan tiukkaotteisena syyttäjänä siviiliammatiltaan.

Harrisia sanotaan mustaksi tai afroamerikkalaiseksi, koska hänen isänsä on jamaikalainen neekeri. Tosin noin sanovat eivät ota huomioon sitä, että hänen äitinsä on intialainen, joten hän ei mitenkään voi olla neekeri. Mulatti hän toki on.

Presidentti Obamakin on mulatti, joten ei edes Yhdysvaltain seuraava varapresidentti ole neekeri. Mutta toki Harris eräänlaisen lasikaton nyt murtaa, koska hän on nainen, ja ennen ei ole tainnut Yhdysvalloilla olla naispuolista varapresidenttiä.

Eikä ennen Obamaa ollut muuten myöskään ollut Yhdysvalloilla presidenttiä, jonka toinen vanhemmista on ollut neekeri.

Ja mitä tule Yhdysvaltain kongressiin, niin samassa yhteydessä pidettyjen kongressivaalien tuloksia lasketaan osittain yhä. Kolmasosa senaattoreista ja koko edustajainhuone valittiin nyt samalla. Senaattoreiden virkakausi on kuusi vuotta ja edustajainhuoneen jäsenten kaksi vuotta.

Demokraattinen puolue säilyttää enemmistönsä edustajainhuoneessa, vaikka paikkamäärä pieneni. Varmaa on se, että vastoin eräiden alkuperäisiä toiveita ja odotuksiakin Demokraatit eivät saa enemmistöä senaattiin.

Yhdysvalloissa Republikaanisen puolueen jäsenten ja kannattajien luottamus maan vaalijärjestelmään on kuulemma romahtanut.

Toivottavasti tässä nyt tuli tarpeeksi hyvin kaikkein tarpeellisin asia sanottua.

Tämän kirjoituksen sisältöön ja painotuksiin on voinut vaikuttaa se, että niin Yhdysvalloissa kuin varsinkin Suomessa media on enimmäkseen kannattanut Demokraattista puoluetta.

...

PS. 20.1.2020. Voit niin halutessasi käydä lukemassa uudemman blogimerkintäni Biden on Jumalan valittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti