perjantai 6. syyskuuta 2019

Sotilasdiktatuuri

Tunnen omituista viehtymystä sotilasdiktatuuriin. Mutta on sellaisessa varjopuolensakin. Nimittäin, jos maassa valtaa pitää sotilaallinen valtahierarkia, niin miten hoidetaan vähemmistöetnisyyksien asiat kuntoon, kun näihin kuuluvat eivät voi äänestää eivätkä asettua vaaleissa ehdolle?

Entäs sitten yhteiskunnan enemmistö eli naiset? Miten heidän oikeutensa turvataan sotilasdiktatuurin oloissa?

PS. Tämä kirjoitus sai yllykkeensä syntymiseensä Ernst Jüngeristä, saksalaisesta hitlerinvastustajasta, sotaveteraanista, kirjailijasta ja omaperäisestä ajattelijasta.

4 kommenttia:

  1. Tuhka muistuttaa että diktatuureissa on eri muotoja. Esim. Syyria oli/on vähemmistön diktatuuri, al-Assad kuuluu vähemmistöön joka sorti enemmistöä. Homma räjähti käsiin, mutta se on nyt taas palaamassa aiempaan tilanteeseen, miinus tapetut (n400 000) ja karkoitetut (miljoonia). Enemmistön diktatuurissa, enemmistö voi tappaa vähemmistön tai eliitti hyödyntää vähemmistöä eri tavoilla. Pönkittää niillä valtaansa (auta meitä tai käy huonosti) tai sitten vaan syntipukkina jonka voi teurastaa. Muotoja on monia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, kyllä. Syyriassa zarathustralaisperäisten alaviittien vähemmistö pitää valtaa. Melko pitkälle hallinnon korkeimmat tasot on maassa varattu alaviiteille.

      Ruandassa tutsit taas olivat jo brittihallinnon aikana paikallista eliittiä, joka enemmän tai vähemmän sorti enemmistöä, hutuja.

      Poista
  2. Lähtökohtaisesti ajatellen sotilasdiktatuuri ei sinällään uhkaa kansallisten, etnisten tai seksuaalisten vähemmistöjen asemaa, mikäli he ovat hyviä sotilaita. Sama koskee myös naisia.

    Sotilaallinen kelpoisuus on helpoimmin osoitettavissa yleisellä asevelvollisuudella, joka koskee kaikkia valtion tiettyyn ikään ehtineitä kansalaisia sukupuoleen ja terveyteen katsomatta.
    Palveluskelpoisuus määritellään kutsunnoissa samoin perustein:

    A1 - täysin terve
    A2 - pientä vikaa; silmälasit ym.
    B1 - enemmän vikaa
    B2 - niin paljon vikaa, että palvelukseen kykeneminen on siinä ja siinä

    C - vapautettu rauhanajan palveluksesta
    D - vapautettu kokonaan palveluksesta
    E - palautettu nostoväkeen palaamaan kutsuntoihin myöhemmin uudestaan.

    Jokaisella terveellä miehellä ja naisella olisi siis yhtäläiset mahdollisuudet menestyä yhteiskunnassa suorittamalla asepalveluksensa hyvin.

    Palveluskelvottomiin suhtauduttaisiin mahdollisena nostoväkenä:
    "Eikö teillä ole käsiä? - Ei se mitään, menkää auttamaan noita vesisäiliöitä täyttäviä miehiä.
    He eivät nimittäin ehkä tiedä, milloin säiliö on täynnä, koska ovat kuurosokeita.
    Onko ymmärretty? Toimikaa!"

    Asepalvelusta suorittamattomat naiset ovat luonnollisesti kansakunnan arvokas lisääntymisreservi, jota on syytä vaalia.

    Näistä lähtökohdista sotilasdiktatuuri ei kenties olisikaan niin paha, kuin miltä äkkiseltään vaikuttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okkei, juu. Ei kenties niin paha. Lisänä rokassa olisi silti kyllä se, mitä militarisoituminen tekee yhteiskunnalle ja sen ilmapiirille.

      Poista