maanantai 19. elokuuta 2019

Kaksi untani sotilaana olosta

Näin jokin aika seuraavanlaiset kaksi unta peräkkäisinä öinä:

Olin mennyt suorittamaan asevelvollisuuttani (olen 49-vuotias). Kun pääsin sieltä pois, niin purin omatavarasäkkini päästyäni kotiin asti. Ja, oi, katso: säkissä ei ollutkaan muuta kuin talvipeittoni. Kalsarit olivat jääneet jonnekin. Mainitsin asiasta äidilleni (joka, samoin kuin isänikin, oli oikeasti kuollut vuonna 2007). Sanoin, että menen kysymään asiaa puolustusvoimista jonain päivänä.

Toinen uneni oli sellainen, että olin jonkin maan asevoimissa moraaliupseeri. Tämä tietysti kuulostaa jonkin verran samalta kuin edesmenneen hirmuvaltion Neuvostoliiton asevoimien poliittiset komissaarit, mutta unessa en ollut ainakaan kommunistivaltion hommissa. Ilmeisesti en minkään muunkaanlaisen totalitaristisen hirmuhallinnon palveluksessa.

2 kommenttia:

 1. Weimarin tasavalta ei ollut hirmuhallinto, mutta senkin asevoimissa toimi valistusupeereita, Bildungsoffiziere.

  Eräs heistä oli itävaltalainen korpraali Adolf Hitler, jota ei oltu voitu ylentää aliupseeriksi puuttuvan Saksan kansalaisuuden johdosta.
  Valistusupseerin vakanssin (ja sen mukaisen palkan, oletan) tehtävissä hän tutustui Saksalaiseen Työväenpuolueeseen (DAP), joka viehätti häntä siinä määrin, että littyi siihen ja erosi asevoimista.
  The rest is history.

  Olisipa Adolf vain jatkanut sotilasuraansa hankkien Saksan kansalaisuuden. Todennäköisesti emme nyt tietäisi hänestä paljoakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Niin. Ei olisi tarvinnut taiteilijanuransa korvatakseen Führerin hommia.

   Poista