perjantai 18. tammikuuta 2019

EU:n uusi tekijänoikeusdirektiivi tuhoaa kaiken

Viime syksynä hyväksyttiin EU:ssa uusi tekijänoikeusdirektiivi. Nyt ollaan tekemässä viimeisiä pohdintoja sen lopullisesta sisällöstä ennen sen voimaansaattamista.

Mm. internetin hakukoneet käyttävät ilmaiseksi sisällöntuottajien julkaisuja. Direktiivin tarkoitus on antaa sisällöntuottajille jonkinlainen oikeutettu pala siitä tulosta, mitä hakukoneitten omistajat ja muut tahot saavat sisällöntuottajien tuotoksista esitellessään niitä hakujensa tuloksissa tai muuten.

Direktiiviä on esitelty myös meemientappodirektiivinä. Pahimmassa tapauksessa kun myös meemit ovat sen tulilinjalla. On mainittu myös, että linkittäminen sosiaalisessa mediassa sellaiseen sisältöön, mitä ei itse omista, tulisi direktiivin voimaantulon myötä EU:ssa laittomaksi.

Tim Berners-Lee oli yhdessä Robert Cailliaun kanssa vuonna 1990 luonut WWW:n, jossa on siis kyse siitä, että internetissä olevia sivuja voidaan linkittää toisiinsa. Tähän keksintöön perustuu koko nykyinen webbi.

Ja nyt EU uhkaa sitä. Jos direktiivi pannaan karvoineen kaikkineen lopulta täytäntöön, EU:sta tulee internetin Pohjois-Korea 2. Muu maailma, poislukien Pohjois-Korea 1 ja osa vähemmän kehittynyttä maailmaa, tulee kuitenkin jatkamaan perinteisen WWW:n kanssa. Vain me EU:ssa jäämme ilman.

Asiaan liittyen mobiili-fi-sivustolla julkaistui mainio uutisartikkeli Google testaa miltä EU:n tekijänoikeusuudistus saisi sen hakukoneen näyttämään – eikä lopputulos näytä kovin käyttäjäystävälliseltä.

Artikkeli kannattaa käydä vilkaisemassa, ja kannattaa myös klikata ao. kuvat auki täysikokoisina, niin saa käsityksen siitä, mikä meillä saattaa kohta olla edessämme.

Jos EU:n direktiiviehdotus hyväksytään karvoineen kaikkineen, niin meillä on edessämme WWW, jossa ei voi millään lailla ainakaan kuvata, mitä linkin takaa löytyy.

EU:n direktiiviehdotus tuntuu sikälikin hieman yliampuvalta, että jo hyvin pitkän aikaa on ollut sisällöntuottajille olemassa helppo tapa estää hakukoneita indeksoimasta niiden sisältöjä. Se on tällainen lyhyt HTML-koodin pätkä, joka HTML-sivuilla, joista WWW siis koostuu, sijoitetaan sivun HTML-koodissa otsaketietoihin:
<meta name="robots" content="noindex, nofollow">

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti