torstai 1. marraskuuta 2018

Tulisiko poliittiset lakot kieltää?

Poliittisia lakkoja. Poliittisia lakkoja. Niitä oli. Äskettäin päästiin niistä taas maassamme eroon, kun hallitus tuli jonkin verran vastaan lakkoilijoita.

Mutta ennen kuin se tapahtui, niin Ylen sivuilla julkaistui poliittisiin lakkoihin liittyen uutisartikkeli Lakkoilu kertoo siitä, että Suomessa ei ymmärretä työn muutosta – talousnobelisti Bengt Holmström kehottaa ay-liikettä heräämään uuteen maailmaan.

Talousnobelisti Holmströmin mielestä Suomen kansantalous tarvitsee myös maahanmuuttoa, koska kansakunta eläköityy ja työllisyysastetta pitää nostaa. Ongelma tässä on vain se, että Suomi ei houkuttele kovin hyvin sellaisia työntekijöitä, joille maksetaan sen verran suurta palkkaa, että he maksavat veroja enemmän kuin kuluttavat julkisia varoja. Suomessa verot ovat suuret ja palkat Yhdysvaltoihin ja Kanadaan verrattuna pienet. Ja ilmasto on mitä on. Ja ei suomen kieli eikä myöskään toinen kansalliskielemme ruotsi kuulu suurten maailmankielien joukkoon. Mutta Kanadalla on enemmän vetovoimatekijöitä kovapalkkaisille asiantuntijoille.

Ja ne maahanmuuttajat eivät myöskään työllisty hyvin, joilla ei riittävää osaamista tai asenne kohdallaan.

Holmström antaisi ulkomailta tuleville mahdollisuuden tehdä työtä työehtosopimuksia huonommilla ehdoilla – siis suomalaisia pienemmällä palkalla ja huonommalla sosiaaliturvalla.
– Se diili kelpaa heille. Sillä lailla he pääsisivät etenemään tikkaita pitkin, eikä se ärsyttäisi suomalaisia niin paljon, Holmström sanoo. Hänen mielestään monesta tuntuu epäoikeudenmukaiselta, kun maahanmuuttajat pääsevät suoraan kiinni Suomen "kymmenien vuosien saatossa rakennettuun kattavaan sosiaaliseen järjestelmään."
Minusta tämäkään ajatus ei ole – kokonaan – talousnobelistin arvon mukainen. Jos Suomessa aletaan maksaa ulkomaalaisperäisille asukkaille pienempää palkkaa kuin kanta-asukeille, niin se myös ajaa kantasuomalaisten palkkoja alaspäin.

Tämä on juuri se asia, joka muodostaa oikeistosta ja vasemmistosta liittouman. Oikeisto haluaa ulkomailta muuttavan Suomeen huonommin koulutettuja ihmisiä, jotta nämä polkisivat kantasuomalaisten palkkoja alaspäin, ja näin yritysten omistajat saisivat enemmän voittoa. Vasemmisto taas haluaa samoja ihmisiä maahan, koska välttämättömyys ja luonnollisuus, ja jos ei, niin rasismista on kyse. Ja näin on muodostettu epätodennäköinen liittolaisuus.

Sen sijaan minulle kyllä kävisi se, että vasta maahan tulleiden sosiaaliturva olisi jonkin verran pienempi kuin kantasuomalaisilla. Jos tähän ei ryhdytä, niin Suomi houkuttelee jatkossakin enemmän huonosti työllistyviä ihmisiä, eli sellaisia, joita kantasuomalaiset joutuvat sitten elättämään verorahoillaan.

Mielestäni Suomeen tulisi lähinnä päästää sellaisia työperäisiä ihmisiä, joille maksetaan enemmän palkkaa kuin kantasuomalaisille keskimäärin. Näin nämä maahanmuuttajat kilpailisivat kantasuomalaisten asiantuntijoiden kanssa, ja näistä tulisi rasisteja.

Mitä tulee poliittisiin lakkoihin, niin minusta ne olisi pääsääntöisesti hyvä kieltää. Poliittisista lakoista on varsin usein haittaa niille yrityksille, joilla ei ole mitään tekemistä ao. kiistakysymyksen kanssa. Ja se haittaa Suomen taloutta. Mutta hyväksyisin toki poliittiset lakot siinä tapauksessa, että lakkoilijat maksaisivat täyden hinnan lakkoilustaan siitä kärsimään joutuneille yrityksille.

Kannatan kuitenkin periaatteessa yleissitovuutta, kunhan siinä on jokin tolkku.

Mitä tulee ammattiyhdistysliikkeeseen yleensä, niin minusta sen jäsenyydet tulisi avata myös työttömille. Talousnobelisti Holmströmkin kiinnittää asiaan huomiota lausumalla:
On itsekästä, että vain he, jotka ovat päässeet järjestelmään ja pysyneet siinä mukana, voivat olla äänessä. Sen sijaan liittoon kuulumattomilla tai esimerkiksi työttömillä ei ole ääntä.
Kannatan myös sitä, että ammattiyhdistysjäsenyyden hinnan verovähennysoikeus lopetettaisiin. Kyllä ammattiliittoon kuulutaan, jos siitä koetaan olevan hyötyä. Ja ammattiyhdistysliikkeen tehtävä on löytää itsestään se hyöty.

Kannatan samanlaista kohtelua luonnollisesti myös työnantajajärjestöille.

Kannattaisin myös ammattiliittojen kanneoikeutta.

Kannatan myöskin työttömyysturvan peruspäivärahan antamista samanlaisena kaikille työttömäksi jääville. Lisäturvasta pitäisi mielestäni kunkin maksaa erikseen.

2 kommenttia:

  1. Poliittiset lakot on kyseenalainen juttu. Poliittiset lakot pitäisi rajoittaa aina kyseenalaiseen työtaistelutoimeen liittyen. Menneet työtaistelutoimet eli lakot oli kyllä ylimitoitettu. Jokseenkin hallituksen toimet on hyväksytty mutta ns veto oikeutta en kannata ammattiliitoille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poliitikkojen tulee johtaa, ja ammattiliittojen tulee ajaa jäsentensä etuja, ja mielellään myös työttömien.

      Poista