maanantai 16. lokakuuta 2017

Ohjeita mustalaisille

Suomen mustalaiset ovat vanha etninen vähemmistö Suomessa. Ja tässä kohdassa minun lienee parasta ilmaista, että en nimitä Suomen mustalaisia mustalaisiksi romanien sijaan pahantahtoisuudesta vaan tottumuksesta. Kun minä käytän tätä nimitystä, siinä ei ole mukana minkäänlaista rasismia tai ilkeämielisyyttä.

Suomen mustalaiset ovat ainoa mustalaiskansa maailmassa, joka käyttää erityisiä mustalaisasuja, ja tämäkään tapa ei ole vuosisatoja vanha keksintö. Mustalaishame saattaa joissakin töissä olla epäkäytännöllinen, mutta lisäksi erityinen mustalaisasu haittaa työllistymistä sikälikin, että joissakin töissä vaaditaan työn mukainen asu. Lisäksi se on oiva tapa erottaa mustalaiset ulkonäkönsä puolesta omaksi ryhmäkseen, mikä voi aiheuttaa ennakkoluuloja.

Monilla Suomen mustalaisilla on myös vahva sisäryhmäajattelu eli sellainen, että ajatellaan vain oman porukan olevan oikeita ihmisiä ja muiden olevan sitten sellaisia olentoja, joita voi tarpeen niin vaatiessa kohdella huonommin. Kyseessä on silkka rasismi.

Mustalaisasu ja sisäryhmäajattelu myöskin uusintavat valtaväestön kriittistä asennoitumista mustalaisväestöön kuuluvia kohtaan. Minusta ei kannata itse olla ehdoin tahdoin aiheuttamassa hallaa itselleen ja koko väelleen.

Menneinä vuosisatoina mustalaisia on toki kohdeltu pitkin Eurooppaa huonosti, joskus jopa raa'asti. Heistä on jopa saatettu maksaa tapporahaa. Viimeksi isommin sellaista asennoitumista mustalaisiin ovat ajaneet Adolf Hitler ja natsi-Saksan kansallissosialistit vuosina 1933-1945. Se on kurjaa ja ehdottomasti väärin. Mutta on myös väärin vaatia vain valtaväestöä suhtautumaan vähemmistöihin hyvin ja asiallisesti. Saman kristillisen ja liberaalin lähimmäisenrakkauden vaatimuksen tulee koskea myös vähemmistöjä itseään, myös mustalaisia, omaa käyttäytymistä ja elämäntapaa. Kohdelkaa asiallisesti myös valtaväestöön kuuluvia. Pitemmällä tähtäimellä tällainen asennoituminen sitä paitsi tulee parantamaan mustalaisten asemaa.

En tiedä, tuleeko se koskaan olemaan realistinen mahdollisuus, mutta joskus ehkä maailman mustalaisilla tulee olemaan oma valtio jossain. Jos osa Suomen mustalaisista muuttaisi sinne, niin näillä tulisi olemaan vaikeuksia maassa jo pelkästään mustalaisasujen vuoksi.

2 kommenttia:

  1. Minä kannatan lämpimästi ajatusta mustalaisten omasta valtiosta. Luulen tosin, ettei sillä valtiolla ainakaan alkuun kovin lujaa menisi, mutta pitkällä tähtäimellä se saattaisi olla heille itselleen hyväksi. Silloin heidän olisi ehkä pakko oppia pois tietyistä negatiivisista käyttäytymismalleista.

    VastaaPoista