keskiviikko 10. helmikuuta 2016

"Avoimen lähdekoodin Windows" ei ole vielä ihan valmis

ReactOS on projekti, jonka tarkoitus on kehittää ikään kuin avoimen lähdekoodin versio Microsoft-yhtiön Windows-käyttöjärjestelmästä. Projektin tekijähenkilöillä siis ei ole hallussaan pätkänkään vertaa Windowsin lähdekoodia, vaan he joutuvat kehittämään suurimman osan käyttöjärjestelmänsä koodista itse, tuskaisasti parahdellen nk. takaisinmallintamalla. Toki ainakin jonkinlainen apu heille on Wine-ei-emulaattorista, jonka tarkoituksena on mahdollistaa Windowsille kirjoitettujen ohjelmien käyttäminen Unixin kaltaisissa käyttöjärjestelmissä, mukaan lukien Linux. Sekin on kehitetty takaisinmallintamalla.

ReactOS on sekä juridisesti että eettisesti täysin laillinen ja projekti.

Sen tekijäporukka varmaankin jakaa omaa tietouttaan Wine'in tekijäporukan kanssa. Jossain määrin nämä kaksi saattavat olla itse asiassa sama asia.

Olen vuosien varrella itse käyttänyt Wine'ia joidenkin Windows-sovellusten käyttämiseen Linuxissani. Kuten Spotifytä siihen aikaan, kun ohjelmistosta ei vielä ollut olemassa Linux-versiota.

Adobe ei muuten ikinä ole tehnyt kuulusta Photoshop-kuvankäsittelyohjelmastaan Linux-versiota, mutta se auttoi Wine-projektia sen verran, että ohjelman Windows-versio saatiin toimimaan Wine'in avulla juohevasti Linuxissa.

ReactOS-projekti perustettiin vuonna 1998. Aluksi olin kovin innostunut asiasta, mutta kun siitä ei ole meinannut valmista tulla sitten millään. "Avoimen lähdekoodin Windows" on vielä nyt Herran vuonna 2016 alfatestausvaiheessa, eli käyttöjärjestelmä ei toimi vielä läheskään joka suhteessa niin hyvin kuin sen pitäisi.

Olen ReactOSia kokeillut melkein joka vuosi sen perustamisesta alkaen, mutta miestä todella syö projektin etenemisen hitaus. Tällä hetkellä ollaan muuten versiossa 0.3.17.

En tiedä, miten paljoa minä itse henkilökohtaisesti tarvitsisin ReactOS:aa. Se voisi olla hauska lisä elämääni, mutta luulen, että minulla itselläni ei juuri koskaan olisi niin suurta tarvetta sille, etten voisi olla ilmankin. Moni muu voisi sellaista kuitenkin kaivata.

Windowsin kaltainen käyttöjärjestelmä avoimella lähdekoodilla toteutettuna olisi tietenkin arvo sinänsä. ReactOS olisi tehnyt Windowsille saman minkä Linus Torvalds ja hänen Linuxinsa tekivät Unix-käyttöjärjestelmälle jo vuonna 1994, jolloin Linux-käyttöjärjestelmän ytimen eli kernelin versio 1.0 julkaistiin.

2 kommenttia:

  1. Itsekin pikakokeilin tuota viimeisintä ReacOS-versiota 0.3.jotain virtuaalikoneessa. Ei kaatunut Pasiansia pelattaessa. Pahin puute oli mielestäni selaimen puuttuminen paketista.

    Periaatteessa loistava idea tehdä Windows XP -klooni, varsinkin kun Microsoft lopetti tuen XP:lle. Kun valmista ei tule 20 vuodessakaan, loistavuus hiukka himmenee. Minulla ei nyt tule mieleen, mitä XP:stä puuttuisi, mitä erityisesti kaipaan.

    Itse kuvittelin, että Microsoft nostaisi oikeusjutun ReactOSia vastaan. Tosin, ei sitä vielä kannattaisi nostaa, kun ohjelmisto ei ole enempi levinnyt. Sadalta miljoonalta käyttäjältä maksujen periminen olisi tuottoisampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta ReacOS:n tekijätiimi ei väitä, että heidän tuotoksensa on jonkinlainen aito Windows. Ja kun käyttöjärjestelmä perustuu takaisinmallinnukseen ja omaan koodiin, niin se ei ole laitonta missään mielessä.

      Poista