tiistai 5. syyskuuta 2023

Kirjaesittely: Patrik Ouředník: Europeana: 20. vuosisadan lyhyt historia

Hyväätarkoittavat liberaalit ja marxilaiset olivat ajatelleet, että 1900-luku oli oleva järjen aikakausi. Mutta siitä huolimatta ja välittämättä sille sijoittui kaksi maailmansotaa, jo 1800-luvun puolella alkanut Belgian kuninkaan Leopold II:n omassa Kongon vapaavaltiossa suorittama paikallisten ihmisten kansanmurha, Saksan Lounais-Afrikassaan suorittama hererojen ja namojen kansanmurha, Turkin toimeenpanema armenialaisten kansanmurha, Neuvostoliiton toimeenpanema ukrainalaisten kansanmurha eli holodomor ja natsien toimeenpanema juutalaisten kansanmurha eli holokausti, Punaisten khmerien Kamputseassa suorittama oman kansansa kansanmurha sekä omasta mielestään tieteeseen ja järkeen uskovien itsensä marxilaisiksi nimittäneiden veriset diktatuurit. Inhimillinen mielenmaisema on muutakin kuin hänen järkensä. Anteeksi paatokseni.

Tulin heinäkuussa lukeneeksi vihdoin loppuun tšekkiläisen kirjailijan ja kääntäjän Patrik Ouředníkin tietoteoksen Europeana: 20. vuosisadan lyhyt historia, joka alun perin oli ilmestynyt tšekin kielellä vuonna 2001.

Kirjoittaja vyöryttää kirjassaan nimensä mukaisesti lukijan silmien eteen 1900-luvun historian kaikkine kauheuksineen ja myös hyvine puolineen.

Suomeksi kirja ilmestyi vuonna 2022. Itse luin siitä E-kirjaversion silmäongelmieni vuoksi. Paperiversio kirjasta käsittää vain 147 sivua, ja siihen vähäiseen määrään sivuja sitten piti mahduttaa koko 1900-luvun historia. Melko mahdoton ajatus.

Minusta kirjoittaja kuitenkin onnistui tehtävässään riittävän hyvin. Mutta hän oli joutunut kirjoittamaan asiansa erittäin tiiviisti, seikka, joka minua hymyilytti pitkin kirjaa.

Kirjassa oli mukana makuisia yksityiskohtia kyllä muutenkin.

Toki löysin joitakin historian yksityiskohtia, jotka olisi ollut hyvä saada mahdutetuksi mukaan kirjaan. Tosin jos minä löysin tällaisia asioita useita, niin oikeasti hyviä kohtia kirjaa varten olisi varmaan ollut huomattavan paljon enemmän tosiasiassa, mikä olisi paisuttanut kirjan esim. 500-sivuiseksi.

Europeana piti minut pihdeissään hyvin. Ja minun kelpasi lukea se loppuun, kun olin saanut uudet silmät.

2 kommenttia:

 1. Kun 1900-luku oli eurooppalaista tuhonkylvämistä sekä toisiaan vastaan että muualla, on tilanne nyt 2000-luvulla kääntynyt päinvastoin.
  Nyt eurooppalaisuus on kulkemassa sitä spengleriläistä iltaruskoa kohti, kun ei enää kykene puolustautumaan tänne tunkeutuvia barbaarilaumoja vastaan, kun kokee olevansa niille velkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kungfutselaisten maitten asenteesta meillä olisi mielestäni paljon opittavaa.

   Poista