torstai 16. syyskuuta 2021

Kannabiksen päihdekäytön laillistaminen ja suora demokratia

Viime viikonloppuna Vihreiden puoluekokouksessa saatiin erittäin niukalla eli vain kahden äänen enemmistöllä aikaan päätös, että Vihreät pyrkii laillistamaan kannabiksen päihdekäytön. Muitakin päätöksiä siellä tehtiin, mutta puoluekokous tulee varmaankin merkittyä historiankirjoihin juuri tästä tehdystä päätöksestä.

Paholaisen asiaa ajamatonta Paholaisen asianajaja -blogia pitävä Juha Leinivaara oli lausunut blogissaan, että tämä Vihreiden päätös edesauttaa suuresti hänessä halua äänestää puoluetta.

Itse en olisi menossa niin pitkälle.

En siis olisi menossa edes tämän asian vuoksi äänestämään Vihreitä. Mutta olisin kyllä valmis äänestämään kannabiksen päihdekäytön laillistamisen puolesta päättäjiä sitovassa kansanäänestyksessä.

Olen viime ajat kannattanut lämminsydämisesti liberaalia huimausainelainsäädäntöä.

Valitettavasti Suomessa ei ole käytössä suoraa demokratiaa. Suora demokratia antaa tavallisille kansalaisille välineen päättäjiä sitovien kansanäänestysten kautta kävellä tarpeen vaatiessa lakiasäätävien puolue-edustajien tahdon yli.

Mutta ymmärrän kyllä, miksi niin monet poliitikot vastustavat sitä. Syy on se, että he uskovat suomalaisten olevan sveitsiläisiä paljon typerämpiä. Sveitsi on vuodesta 1848 saakka kukoistanut suoran demokratian avulla.

3 kommenttia:

 1. En ole koskaan kokeillut kannabista enkä mitään muutakaan päihdettä alkoholia lukuunottamatta.
  Vaan mitäpä sanoisit tähän puheenvuoroon:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b156b728-1999-4b9e-be4d-7ba1bfd15210

  Tuo voi olla pelkopornoa. Itse en tunne ketään, joka olisi käyttänyt kannabista tai muutakaan illegaalia huimausainetta pitempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutustuin vuonna 1994 uudestaan yhteen entiseen kaveriini peruskoulun toiselta luokalta. Hän oli käyttänyt ehkä kaikkia mahdollisia siihen aikaan Suomessa saatavilla olevia laittomia päihteitä. Törmäsin hänen huumeidenkäyttöönsä ensimmäisen kerran ollessani hänen luonaan käymässä Helsingin Vuosaaressa. Olimme istumassa silloin puiston penkillä, kun hänen diilerinsä tuli paikalle tarjoamaan kannabista. Hän kysyi minulta sarkastisesti, että "ottaako Kristityn vastuukin?". En ottanut, vaan marssin järkyttyneenä suoraan autolle, johon jäin istumaan. Jonkin ajan kuluttua hän saapui hihittäen paikalle ja kertoi ottaneensa kannabista hieman liikaa.

   Kuitenkin hän päätti jossain vaiheessa, että hän lopettaa kaikkien huumeiden käytön. Viimeisenä meni kannabis. Ja täytyy myöntää, että hänestä tuli aikaa myöten miellyttävämpi ihminen.

   Aikoinaan tunsin myös 14-vuotiaan tytön, joka oli joutunut kannabiksen käytön vuoksi suljetulle osastolle.

   Luultavasti mistä tahansa päihteestä voi joutua psykoosiin. Jotkut ihmiset joutuvat päihteestä psykoosiin helpommin kuin toiset.

   Kannabiksessa se on melko pitkälle kiinni siitä, että mikä on huumaavan tetrahydrokannabinolin ja antipsykooottisen ja rauhoittavan kannabidiolin suhde tuotteessa. Nykyiset kannabislajikkeet ovat myös vahvoja tai vielä vahvempia verrattuna 1960-luvulla nautittuun kannabikseen. Eli on paljon THC:tä.

   Jos kannabista alettaisiin myydä "Narkossa" (tai Alkossa), voitaisiin säädellä kannabiksen vaikuttavien aineiden määriä. Ja liiketoiminta sillä olisi poissa rikollisten käsistä. Eivätkä kannabiksen käyttäjät joutuisi niin helposti poliisin kanssa tekemisiin ja täten syrjäytyisi.

   Poista
  2. En ole itsekään kokeillut kannabista(kaan).

   Poista