keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Huimausainelainsäädäntö liberaalimmaksi

Huumeiden kieltolaki syrjäyttää ihmisiä, koska nämä päihteenkäyttötaipumuksensa vuoksi syyllistyvät uhrittomaan rikokseen ja joutuvat täten tekemisiin virkavallan kanssa.

Kieltolain vallitessa huumeidenkäyttäjät joutuvat myös ostamaan huumeensa rikollisilta. Rikollisjärjestöt ansaitsevat näin valtavasti rahaa.

Rikollisten myymillä huumeilla ei ole takuuta laadusta.

Usein samoilta huumeenmyyjiltä saa useampaa kuin yhtä huumetta. Näin, jos häneltä on sattumalta asiakkaan haluama huumeen laji lopussa, niin hän voi yrittää myydä toista huumetta, jota hänellä sillä hetkellä on. Näin yhden huumeen käyttö voi johtaa toisen huumeen käyttöön.

Suomessa laittomia huumeita saa hankittua kaikkina vuorokauden aikoina, mutta laillista päihdettä, alkoholia, ei saa.

Alkoholi on sitä paitsi yksi vaarallisimmista päihteistä maailmassa. Se aiheuttaa väkivaltaisuutta, loukkaantumisia ja kuolemia ja tuhoaa aikaa myöten aivoja, sydäntä, maksaa ja haimaa.

Huumeet voitaisiin kaikki dekriminalisoida, eli pääsisimme tilanteeseen, jossa huumeen käyttö ei olisi enää rikos mutta jakelu olisi. Riippuen siitä, mitä lainsäätäjä haluaisi, niin poliisi voisi tavatulta huumetta käyttävältä ottaa huumeen pois tai olla ottamatta, mutta muita seurauksia käyttäjälle ei enää koituisi. Hän saisi elää ilman rikosrekisteriä.

Huumeiden dekriminalisointi ei ilmeisesti yleensä lisää huumeiden käyttöä.

Joku huumeista, esim. kannabis, voitaisiin minun puolestani laillistaa. Kannabista voitaisiin myydä valtion putiikissa Narko-Alkossa, ja valtio saisi näin verotuloja, jotka aineen laittomana ollessa valuisivat muuten rikollisten käsiin.

Kukaan ei ole koskaan kuollut kannabiksen yliannostukseen. Kannabis ei myöskään tee väkivaltaiseksi.

Jos kannabistuotteessa on riittävä määrä antipsykoottista kannabidiolia (CBD) suhteessa vaikuttavaan aineeseen tetrahydrokannabinoliin (THC), niin se ei aiheuta käyttäjälle niin helposti psykoosia. Mielestäni tulisi pitää huolta siitä, että Narko-Alkossa myytävissä kannabistuotteissa olisi tämä ainesosien suhde sopivanlainen terveyden kannalta.

Myöskin voitaisiin pitää kiinni siitä, että kovin paljon THC:tä sisältäviä kannabistuotteita ei saisi myydä eikä kasvattaa.

Mielestäni kannabista ei pitäisi saada myydä poltettavassa muodossa, koska siitä syntyisi ihmiselle jossain määrin samoja vahinkoja kuin tupakasta. Kannabiksen höyryttämisen ja syömisen sen sijaan tulisi olla sallittua.

Aikaa myöten voitaisiin tutkia sitä, voitaisiinko useampi tällä hetkellä laittomista huumeista laillistaa. LSD ja nk. taikasienet voisivat olla hyviä ehdokkaita tällaiseksi.

Sitä minä vain tässä, että huumeiden käyttöä ei tulisi käsitellä rikosoikeudellisena ongelmana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti